Slik klipper du barnet ditt

Ta hårklippen hjemme!

Foretrekker du å klippe barnets hår selv? Da bør du lese denne guiden først.

SKEPTISK: Oda (2) er klar for en klipp, men litt betenkt. Å gå til frisøren er skummelt, men det hjelper å få et kosedyr i fanget.
SKEPTISK: Oda (2) er klar for en klipp, men litt betenkt. Å gå til frisøren er skummelt, men det hjelper å få et kosedyr i fanget. Foto: Håvard Karlsen
Publisert Oppdatert

- Nesten hver uke er det foreldre innom salongen som har prøvd seg som frisører og ikke fått det til. Å klippe barn er vanskelig, sier Sherko Mohammad. Han er daglig leder hos Extreme barnefrisør i Kristiansand og har klippet tusenvis av barn.

6 myter om barn og hårklipp.

Han sier foreldre først og fremst bør skaffe seg ordentlig utstyr hvis de skal klippe barna selv. De trenger en skikkelig frisørsaks eller en bra maskin hvis de skal ha kort guttefrisyre. En ordentlig frisørsaks koster fra 800 kroner og kan skaffes via frisørsalonger. En god maskin koster omtrent det samme og fås i vanlige butikker som Elkjøp og Clas Ohlson.

- Mange klipper med vanlige sakser de har hjemme og det blir ikke bra. Håret tar ikke skade av det, men klippen blir ikke fin, sier barnefrisøren.

Den første utfordringen når man skal klippe barn, er som kjent å få dem til å sitte stille. Sherko anbefaler å sette barna foran tv-en, gi dem et leketøy i hånda eller avtale en belønning etter klippen.

- Hvor ofte bør barn klippes?

- I alle fall hver 3-4 måned. Hvis håret til barnet er tynt, bør det klippes enda oftere. Da vil det bli finere og samtidig se lengre ut. Dette fordi de tynne tuppene blir klippet vekk.

Test deg selv: Hva kan du om barnesykdommer?

Slik gjør du en gutteklipp:

Hvis gutten skal ha helt kort hår bør man bruke maskin på sidene og bak. Det blir mye finere. Den bør da stilles inn på mellom 6 og 12 millimeter. Hvis det blir kortere enn 6 millimeter, vil hårbunnen synes gjennom og det ser ikke fint ut.

På toppen av hodet bør man uansett klippe med saks. Det blir penest. Hvis man bruker maskin på toppen, blir det altfor kort, mener frisør Sherko Mohammad. En del frisører foretrekker likevel å ta 6 millimeter på sidene og 12 millimeter på toppen med maskin. Dette er en smakssak.

Hvis man ønsker lengre lengde enn 12 millimeter, blir det finere å klippe hele håret med saks. Å klippe guttesveis med saks er en større utfordring enn å klippe en lengre jentesveis. Dette fordi det tar lenger tid når du skal klippe en hel frisyre.

Det finnes også en egen liten maskin man kan kjøpe for å klippe nakkehår. Det er slett ikke nødvendig å ha en slik, men det blir finere hvis man bruker den.

Frisør og mamma til to små gutter, Gry Skinstad, gir følgende framgangsmåte for klipping av gutter:

  1. Bruk maskin på sidene og bak. Start gjerne ved ett øre. Ikke kjør maskinen for langt opp, men dra litt mot deg til slutt.
  2. Klipp så toppen av hodet. Start med å kamme panneluggen rett opp (90 grader). Hold håret stramt mellom pekefinger og langfinger og klipp rett av. Ta med litt av klippet inn i neste inndeling så du ser hvor du skal klippe neste. Gjenta hele veien bakover til krona.
  3. Del håret midt på krona. Ta ut cirka to centimeter med hår om gangen. Kam og dra håret ut 90 grader fra hodebunnen. Ikke klipp for kort på krona. Del i "kakestykker" og klipp etter den første skillen.
  4. Klipp deretter overgangene mellom det som er klippet med maskin og håret på toppen. Dra håret på toppen litt ned og klipp der det møter maskinklippen. Jobb deg rundt hele hodet.
  5. Kam panneluggen ned og jevn den til.
  6. Stuss til slutt rundt hårfestet. Klipp rett av foran øret og skrå ned mot nakken. Klipp rett av i nakken.

Slik klipper du hår med litt lengde:

Les også:

1. Oda (2) er klar for en klipp, men litt betenkt. Å gå til frisøren er skummelt, men det hjelper å få et kosedyr i fanget. Først sprayes håret med litt vann og børstes over med kam.
1. Oda (2) er klar for en klipp, men litt betenkt. Å gå til frisøren er skummelt, men det hjelper å få et kosedyr i fanget. Først sprayes håret med litt vann og børstes over med kam. Foto: Håvard Karlsen
2. Det lønner seg alltid å starte på en side av håret. Så klipper du alle lengdene helt rundt.
2. Det lønner seg alltid å starte på en side av håret. Så klipper du alle lengdene helt rundt. Foto: Håvard Karlsen
3. Bruk pekefingeren til å holde håret stramt slik at du ser at du klipper rett.
3. Bruk pekefingeren til å holde håret stramt slik at du ser at du klipper rett. Foto: Håvard Karlsen
4. Fortsett slik i alle lengdene rundt.
4. Fortsett slik i alle lengdene rundt. Foto: Håvard Karlsen
5. Pass hele tiden på at barnet sitt hode er rett. Ofte må du rette på hodet mange ganger i løpet av klippen.
5. Pass hele tiden på at barnet sitt hode er rett. Ofte må du rette på hodet mange ganger i løpet av klippen. Foto: Håvard Karlsen
6. Klipp gjerne litt skrå lengder på sidene hvis barnet har tynt hår. Det gjør resultatet finere.
6. Klipp gjerne litt skrå lengder på sidene hvis barnet har tynt hår. Det gjør resultatet finere. Foto: Håvard Karlsen
7. Så er det luggen sin tur til å bli klippet. Uansett om barnet har pannelugg eller ikke må du gre alt forover og klippe det separat. Når man klipper langt hår er det kjempeviktig å dele det i midtskill etter at lengdene og luggen er klippet. Da får man sjekket at håret ikke er lengre på en side av hodet.
7. Så er det luggen sin tur til å bli klippet. Uansett om barnet har pannelugg eller ikke må du gre alt forover og klippe det separat. Når man klipper langt hår er det kjempeviktig å dele det i midtskill etter at lengdene og luggen er klippet. Da får man sjekket at håret ikke er lengre på en side av hodet. Foto: Håvard Karlsen
9. Det lønner seg alltid å tynne håret etter klippen. Det finnes egne tynningssakser, men går like fint å bruke frisørsaksen. Da klipper du bare litt oppover med saksa i spissene. Gjør det i alle lengdene. Hvis du tynner ut håret etter klippen vil lengdene se mye finere ut. Det blir ikke så rett. Men vær for all del forsiktig hvis barnet du klipper har tynt hår. Da er det fort gjort å tynne for mye.
9. Det lønner seg alltid å tynne håret etter klippen. Det finnes egne tynningssakser, men går like fint å bruke frisørsaksen. Da klipper du bare litt oppover med saksa i spissene. Gjør det i alle lengdene. Hvis du tynner ut håret etter klippen vil lengdene se mye finere ut. Det blir ikke så rett. Men vær for all del forsiktig hvis barnet du klipper har tynt hår. Da er det fort gjort å tynne for mye. Foto: Håvard Karlsen
10. Så er tiden inne for å klippe håret oppå hodet, det vil si alt det du ikke fikk klippet da du tok lengdene rundt. Hvis barnet har tykt hår kan man klippe det opp. Dermed får man litt kortere lengder på toppen. De fleste barn har derimot tynt hår og da er det finest med hele lengder slik at håret på toppen og nede har like lengder.
10. Så er tiden inne for å klippe håret oppå hodet, det vil si alt det du ikke fikk klippet da du tok lengdene rundt. Hvis barnet har tykt hår kan man klippe det opp. Dermed får man litt kortere lengder på toppen. De fleste barn har derimot tynt hår og da er det finest med hele lengder slik at håret på toppen og nede har like lengder. Foto: Håvard Karlsen
11. Til slutt sjekker du at luggen er riktig klippet og at lengdene er jevne.
11. Til slutt sjekker du at luggen er riktig klippet og at lengdene er jevne. Foto: Håvard Karlsen
12. De aller fleste barn har en eller flere verver. Det er viktig at du tar hensyn til verven når du klipper håret. Denne verven er veldig markant..
12. De aller fleste barn har en eller flere verver. Det er viktig at du tar hensyn til verven når du klipper håret. Denne verven er veldig markant.. Foto: Håvard Karlsen
13. ...og ser slik ut hvis du grer håret over til feil side.
13. ...og ser slik ut hvis du grer håret over til feil side. Foto: Håvard Karlsen
14. Sånn ser Oda ut etter klippen. Mye finere på håret - og ganske fornøyd.
14. Sånn ser Oda ut etter klippen. Mye finere på håret - og ganske fornøyd. Foto: Håvard Karlsen
15. Slik ser håret ut bakfra etter klippen.
15. Slik ser håret ut bakfra etter klippen. Foto: Håvard Karlsen

Vi må forvente at Instagrambildene våre blir stjålet

Vokste du opp på 80-tallet? Her er 19 ting barna dine aldri vil forstå.

Syv skilsmissefeil barn må lide for

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning