Lær barna geografi

Slik leker barna seg gode i geografi

5 morsomme måter å lære barna om geografi på.

PÅ KJØLESKAPET: Lim en maganet bakpå flaggene og vips så har du en kul kjøleskapsmangnet. FOTO: Per Olav Sølvberg
PÅ KJØLESKAPET: Lim en maganet bakpå flaggene og vips så har du en kul kjøleskapsmangnet. FOTO: Per Olav Sølvberg
Publisert Oppdatert

De aller fleste som har barn i huset har perler og perlebrett liggende. Ta perlene frem igjen og sett i gang med å perle flagg. Barn er fascinert av flagg, og de husker ganske lett hvilke flagg de ulike landene har.

Å perle flagg er både gøy, lærerikt og inspirerende. Det tar litt tid å perle et flagg og det er en god læringsprosess. Barnet må konsentrere seg med å se på bilde av flagget, finne de rette fargene i perleboksen og få de på rett plass på brettet.

Hele denne prosessen hjelper barnet til å lære seg flagget og vil huske det til senere. Perling er jo så gøy, og det finnes flerfoldig mange kreative måter å perle på.

Dette trenger dere

- Perler

- Perlebrett

Per Olav Sølvberg

  • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
  • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
  • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
  • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

- Atlas

- Strykejern

- Noe å stille flaggene ut på

Slik lager dere flaggmemory

Begynn gjerne med et flagg dere allerede kan. Bruk de små kvadratiske perlebrettene, men siden de fleste flagg er rektangulære og ikke kvadratiske, kan dere tegne en loddrett blyantstrek på enden av brettet slik at man får en avgrenset rektangulær form, da blir flaggene lettere å perle.

Når dere har perlet alle flaggene dere kan, kan dere bruke et atlas eller se på nettet for å lære nye flagg. Kanskje dere vil perle alle flaggene til en verdensdel og ha en utstilling?

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLAGGMEMORY: Flaggmemory lager du lett selv, eller du kjøper den til under 100 kroner på nærmeste lekebutikk. FOTO: Per Olav Sølvberg
FLAGGMEMORY: Flaggmemory lager du lett selv, eller du kjøper den til under 100 kroner på nærmeste lekebutikk. FOTO: Per Olav Sølvberg

Om dere virkelig blir bitt av perledillen vil dere oppdage at noen farger går det mer av enn andre.

Rød er en farge man finner i veldig mange flagg og perleboksen blir fort tømt for røde perler. Det geniale da er å kjøpe poser med akkurat de fargene du trenger. Så da er det bare å fylle opp med de fargene du trenger etter hvert.

Når flaggene er ferdig er det gøy om man monterer dem sammen på en plate eller henger dem etter hverandre på en snor.

Les også: Slik bruker dere naturen som bingolokale

Lære barna om flagg på

1) Flaggmemory

Memory kan du kjøpe i butikken eller lage selv. Om du velger å lage selv er det lekende lett.

Print ut biler av flagg, du må ha to bilder av hvert flagg. Klipp dem ut og legg dem i en eske. Når dere skal spille legges kortene utover bordet med flaggsiden ned. Barna snur to brikker. Får de to like flagg har de et par, er de ikke like snur man de tilbake og nestemann fortsetter.

2) Fargelegg flagg

På nettet finnes flere gode sider med blanke flagg barna kan fargelegge. Det er ofte lettere å finne slike sider om man søker på engelsk. For å finne flagg bruk søkeordet "outline flag". Her er side du kan sjekke ut: Activityvillage.co.uk.

Les også: Tips til morsomme barneleker

Apper som lærer barn om flagg

1) Lærii

Dette er en norsk app som passer fint for de yngste. Denne appen har flere vanskelighetsgrader så den kan tilpasses barnet alder og nivå.

Det letteste nivået viser et flagg helt nede på skjermen sammen med flere flagg øverst på skjermen. Barnet skal klikke på det flagget som er likt. Når barnet gjør rett, sies navnet på landet på Norsk.

I samme app men på et høyere nivå får man opp bilde av flere land sammen med navnet på et land. Barna skal trykke på rett flagg. Velger man feil får man et signal. Når man velger det rette landet sies navnet til landet på Norsk

2) Flags

Denne appen gir deg 5 flagg og fem land som du skal matche. Veldig lærerik for litt eldre barn.

Landenes navn er på engelsk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning