17. mai-leker

De perfekte 17. mai-lekene

Tog, is og morsomme leker er sikre ingredienser på 17. mai. Her er aktivitetene som hever stemningen på nasjonaldagen.

17. MAI-LEKER: Potetløp er en sikker vinner på 17. mai. FOTO: Tanja Reine
17. MAI-LEKER: Potetløp er en sikker vinner på 17. mai. FOTO: Tanja Reine
Publisert Oppdatert

Enten du skal arrangere 17. mai i skolegården eller hjemme i hagen, slår det aldri feil å ha noen aktiviteter på lur som setter både barn og voksne i sving. Lekene må ikke kreve mye forkunnskap, og bør kunne tilpasses ulike aldre så de blir utfordrende for både små og store.

Under har vi samlet 14 morsomme 17. mai-leker.

Sekkeløp

Dette er en klassiker uten sidestykke. Tidligere hoppet man gjerne om kapp i gamle striesekker, men nå til dags er det nok vanligere med svarte søppelsekker. Marker start og mål, og hei til sistemann er over målstreken.

Potetløp

Hver deltager skal balansere en potet på en skje fra start til mål. Den andre hånden må holdes på ryggen, og det er ikke lov til å støtte poteten underveis. Triller poteten på bakken, må den plukkes opp igjen og plasseres på skjeen, før han eller hun løper videre. For å gjøre det ekstra vanskelig kan du legge inn en helomvending eller lage en løype som går i sikksakk. Og husk, jo større poteter og mindre skjeer, jo vanskeligere blir leken.

POTETLØP OG SEKKELØP: Både potetløp og sekkeløp kan lekes som stafetter hvis det er mange som ønsker å delta. FOTO: Tanja Reine
POTETLØP OG SEKKELØP: Både potetløp og sekkeløp kan lekes som stafetter hvis det er mange som ønsker å delta. FOTO: Tanja Reine

Veiviser

Hvert lag består av to personer, der den ene får bind for øynene, mens den andre skal guide fra avstand. Lag en løype med start og mål, og snurr personen med bind for øynene noen ganger rundt før start. Lagpartneren skal nå gi kommandoer til den med bind for øynene, slik at han eller hun finner riktig vei til mål før de andre deltagerne.

Tautrekking

Dette er en morsom aktivitet der voksne og barn kan være på samme lag. Marker midten av banen med en strek eller en pinne, og del inn i to omtrent jevngode lag. Hvert lag tar tak i sin ende av tauet og drar til et av lagene blir trukket over streken. Vinnerlaget blir kåret etter tre runder.

Store såpebobler

Dette er en populær aktivitet, så husk å lage nok såpevann. Lag store og små former av ståltråd eller kleshengere i metall, og hell såpeblandingen i store kar eller langpanner. Såpeblandingen lager du enkelt og rimelig selv.

Svampkast

Dette er en våt og gøyal lek. Skjær hull i en stor papplate og la barn og voksne bytte på å stå bak platen med hodet godt synlig i hullet. Køen blir garantert lang av barn som vil prøve å treffe den utvalgte i ansiktet med en våt svamp.

Ringspill med brusflasker

Har du en tørst gjeng kan du utfordre dem til å spille ringspill for å få seg en brusflaske eller en flaske med saft. Sett opp brusflaskene i en trekant, og juster kasteavstanden etter deltagernes alder.

FOTO: Tanja Reine
FOTO: Tanja Reine

Spikerslag

Hvor raskt klarer du å slå ned en spiker? Legg frem tykke planker og del ut en hammer til hver deltager. Det kan lønne seg å ha slått spikerne litt ned i plankene på forhånd. Nå er det om å gjøre å være først ute med å slå spikeren helt ned. Leken kan også gjøres en og en, da er målet å hamre ned spikeren på færrest mulig slag.

Boccia

Dette kulespillet kjenner de fleste. Istedenfor den lille kula, kan du sette et norsk flagg ned i sanden eller i gresset. Hvem klarer å få kulene sine nærmest flagget?

Treff bøtta

Sett ut noen tomme bøtter, blomsterpotter eller kjeler, og la barna prøve å treffe oppi bøttene med små baller eller risposer. Bøttene kan plasseres slik at de har ulik vanskelighetsgrad, og barna får poeng etter hvilken bøtte de treffer.

Les også: Helgeaktiviteter du kan gjøre sammen med barna

Rockeringkonkurranse

Finn rockefoten med denne leken. La barn og voksne konkurrere om å rocke lengst mulig, eller rocke mens de gjør noe annet, for eksempel strekke hendene i været eller drikke fra en kopp med vann.

Vennskapsløp

To og to bindes sammen rundt anklene på det ene beinet, og så konkurrerer lagene om å komme først i mål. Morsomt!

Trillebårløp

Her må det samarbeides. Den ene er trillebår, og den andre er sjåfør. Den som er trillebår må løpe på hendene, mens sjåføren holder han eller hun i beina. Første laget over målstreken vinner.

Limbo

How low can you go? To personer holder en trepinne eller et kosteskaft mellom seg, og barn og voksne stiller seg i kø for å gå under pinnen ved å bøye ryggen bakover. Berører du pinnen er du ute. Pinnen senkes etterhvert lavere og lavere, og til slutt kåres vinneren. Sett på litt fengende musikk, så blir limbo-stemningen enda bedre.

Premier?

Det er deilig å slippe at premier tar hovedfokus på 17. mai. En is til alle som deltar er premie nok hvis du arrangerer 17. mai hjemme i hagen. På skolen kan en liten premie for de som har gjennomført fem eller flere aktiviteter gjøre at barna blir motivert til å delta på mye. Del ut et klippekort med oversikt over alle aktivitetene når arrangementet begynner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning