Flaggreglene

Her er flaggreglene

Flagget skal behandles med omhu. Her er flaggreglene du bør vite om.

FLAGGREGLER: Det viktigste er å behandle flagget med respekt. Her er en kort guide til flaggreglene i Norge. Bildet er fra 17. maifering på Karl Johan.
FLAGGREGLER: Det viktigste er å behandle flagget med respekt. Her er en kort guide til flaggreglene i Norge. Bildet er fra 17. maifering på Karl Johan. Foto: Johnny Syversen
Publisert Oppdatert

I mai er det mange flaggdager og da er det viktig å kunne flaggreglene.

- Å flagge handler om å markere noe som er viktig. I mai er det spesielt mange dager som er viktig for det nasjonale fellesskapet, sier Jan Oskar Engene, flaggkjenner og leder for Institutt i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Mange er usikre på flaggreglene og hvordan et flagg egentlig skal se ut. Dette er det viktig å kunne.

- Flaggreglene handler om respekten for vårt nasjonalsymbol, understreker administrerende direktør i Oslo Flaggfabrikk, Ellen Bjerregaard til Klikk.no.

Hun fremhever at flagget strengt tatt skal være hevet over oss og vaie fritt og høyt, selv når det dreier seg om et håndholdt flagg.

Offentlige flaggregler

Flaggregler

  • Flagget skal i perioden mars - oktober heises kl. 08.00, og i perioden november - februar kl. 09.00. Flagget fires ved solnedgang dog senest Kl. 21.00.
  • I Nordland, Troms og Finnmark, på Svaldbard og Jan Mayen gjelder følgende tider: Flagget heises i perioden november - februar Kl. 10.00 og fires Kl. 15.00
  • For flagging på private flaggstenger er det ikke egne regler, men det er vanlig at man følger de offisielle flaggreglene.
  • Vimpler kan henge oppe døgnet rundt, året rundt.
  • Det norske flagget skal alltid behandles med aktelse og ærbødighet. Det skal aldri berøre jorden eller slepe vannet. Det skal heller ikke tjene som underlag eller bakgrunn for noe annet. Flagget skal henge fritt.
  • Et falmet og slitt flagg bør fornyes, da det ikke lenger er verdig som nasjonalsymbol. Når det kasseres skal flagget enten brennes eller sprettes opp slik at fargene skilles.
  • Ved dødsfall og begravelse flagges det på halv stang. Flagget heises først til topps og fires så ned 1/3 del av stangens høyde. Når begravelsen har funnet sted heises flagget til topps.
  • Flagget skal oppbevares slik at det ikke blir krøllete eller tar skade, og det må være tørt før det brettes sammen slik at det unngås risiko for jordslag.

Flaggreglene gjelder egentlig bare for offentlige institusjoner. Men det betyr ikke at vi som privatpersoner kan blåse i dem, og for eksempel la flagget henge ute døgnet rundt.

Ifølge Bjerregaard bør også vi som privatpersoner følge reglene, noe vi nok kan få naboenes hjelp til å gjøre.

- Man blir sannsynligvis ikke veldig populær i nabolaget om man lar flagget henge etter at det skulle vært tatt ned, mener hun.

Det er viktig å sette pris på folk som flagger.

- Å være veldig streng på flaggtidene, kan skremme folk bort fra noe som i utgangspunktet er hyggelig. På 17. mai er det mye som skal rekkes og da er det ikke alltid like lett å rekke alt til riktig tid. Det er mye bedre at flagget blir hengt opp litt for tidlig og tatt ned litt for sent, enn at det ikke blir flagget i det hele tatt, sier Engene.

Les også: Privatpersoner har flaggfrihet

Flagget skal opp 08.00 ned 21.00

I den lyse årstid er regelen at flagget skal opp åtte om morgenen og ned ni om kvelden.

- Noe av meningen med flaggreglene er at flagget ikke skal henge ute i mørket, poengterer Bjerregaard.

Les også: Du må ikke ta ned flagget ved solnedgang

Hold flagget hevet

Det finnes ingen forskjell på etiketten enten flagget vaier på en balkong, i en barnehånd eller på en høy og rank stang. Respekt er nøkkelordet uansett.

Og i prinsippet skal alle flagg vaie høyere enn oss. Det gjelder også de tusener av flagg som kommer til å finnes i barnetogene på 17. mai.

Litt flagghistorie

1814

Norge får egen grunnlov og eget flagg blir drøftet i Stortinget.

1821

Stortinget nedsetter en flaggkomitè og vedtar flagget slik vi kjenner det. Men flagget kunne enda ikke vaie fritt.

1844

"Sildesalaten" blir til. Dette flagget var en svensk-norsk variant som ble brukt på både orlogs- og handelsflagg.

1898

Handelsflagget ble nå det rene norske flagget.

1905

Den 7.juni ble det unionsoppløsning med Sverige og fra den dagen har både handelsflagget og orlogsflagget vært det rene Norske flagget.

1941

Under okkupasjonen ble det innført en restriktiv flagglov, som kun tillot flagging på flaggstang. Det vil si at det var forbudt å gå i 17.mai tog å bære flagget, ha flagget eller dets farger på seg.

1945

8.mai frigjøringsdagen - flagget blir et sentralt og kjært symbol på frihet og selvstendighet.

2005

Det norske flagget feirer 100 år.

Kilde: Oslo Flaggfabrikk

- Det vil være en god lærdom for neste generasjon å lære dem å holde flagget høyt, sier Bjerregaard.

Les også: Slik får du ren bil til 17. mai

Flagget som merkevare

Når vi nå nærmer oss 17. mai, dukker det opp flagg til salgs på steder som ellers ikke selger slikt.

Det betyr også at mange flagg verken har riktige proporsjoner eller fargenyanser.

Bjerregaards råd for å få et korrekt flagg er å finne ut hvem som er produsent.

I tillegg til Oslo Flaggfabrikk, finnes blant annet Kristiansand Flaggfabrikk og Flaggfabrikken.

- Folk må selvfølgelig gjerne velge det flagget de ønsker, men for oss er flagg et fag og en merkevare, sier Bjerregaard.

Les også: Oppskriften på 5 perfekte kaker til 17 mai

Er et falmet flagg for dårlig?

Som nasjonalsymbol er det viktig at flagget holdes pent og rent. Et skittent og krøllete flagg kan for noen bli oppfattet som en krenkelse av flagget.

- Dersom flagget er falmet og slitt, skal det i utgangspunktet kasseres, sier flaggkjenner Engene.

Du kan reparere flagg.

- Dersom du har fått et rift i flagget, så kan det repareres, avhengig av hva slags materialer det er laget av og hvor stor riften er, sier han.

Bruk det flagget du har.

- Jeg har alltid ment at det er bedre med et flagg som er litt falmet eller som har blitt reparert, enn at flaggstangen skal stå naken på 17. mai, sier Engene.

KORREKT: Det norske flaggets proporsjoner og fargekoder.
KORREKT: Det norske flaggets proporsjoner og fargekoder. Foto: Skjermdump fra Wikipedia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning