Single positive til å date aleneforeldre

Barn ingen hindring

Alenemødre er attraktive på sjekkemarkedet.

ATTRAKTIV SOM ALENEMAMMA: Norske single har ingenting i mot å date en som har barn fra tidligere forhold, ifølge en ny undersøkelse.
ATTRAKTIV SOM ALENEMAMMA: Norske single har ingenting i mot å date en som har barn fra tidligere forhold, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Foto: IStockphoto
Publisert Oppdatert

Det er ingen grunn til å være redd for at markedsverdien din har tapt seg selv om du er singel forelder.

En undersøkelse fra nettdatingtjenesten Match.com viser nemlig at 8 av 10 single er positive til å møte en som har barn fra et tidligere forhold.

Kvinner mest positive

1800 norske single deltok i undersøkelsen.

Hele 82 prosent av kvinnene er åpne for å date en som har barn fra før.

Tallet er ikke like høyt blant norske singelmenn, men flertallet av mennene, 74 prosent, sier at de gjerne dater en singelmamma.

Større aksept for barn

10 gode grunner til å date en alenemamma

Sunshine_87 har på Aleneforeldredebatten til Barnimagen.com lagt ut 10 gode grunner til å date en alenemamma.

Er du ikke overbevist om at det kan være flott å date alenemødre, kan kanskje disse grunnene overbevise deg:

1. Dersom hun takler å være alene med ansvaret for ett/flere barn, er sannsynligheten stor for at hun er et sterkt og modent menneske.

2. Alenemødre er kresne skapninger. De gir ikke av tiden sin til hvem som helst. Det er tross alt barnets fremtid det er snakk om. Ta det derfor som et kompliment at hun vil date deg.

3. Hun har garantert hendene fulle med sitt eget liv. Det er derfor lav risiko for at hun kommer til å legge seg bort i hver minste lille ting i hverdagen din.

4. En alenemor kjenner til begrepet kvalitetstid. Selv om hun ikke har tid til å se deg for ofte, er den tiden dere tilbringer sammen verdt å vente på!

5. Alenemødre kan lage mat!

6. Og hun er så til de grader lei av å lage mat, at du ikke akkurat trenger være mesterkokk for å imponere henne.

7. Hun nyter å være ute. Det er ikke så ofte hun får tid til kino, restaurant eller en tur på byen, så når hun først kommer seg ut, setter hun virkelig pris på det.

8. Siden tiden hennes er knapp, blir det god tid til å savne hverandre. Dette fører ofte til supersex når dere endelig får sjansen.

9. Alenemødre er vant til å tenke på økonomi. Det skal mer til for å imponere henne enn en dyr dress og parfyme.

10. Dette er damer som har lært seg å skifte dekk. Med andre ord, hun er sammen deg av andre grunner enn de praktiske. Det er ingen fare for at du blir redusert til en handymann!

Grete Lepperød bekrefter at det i dag er større aksept enn før for at en ny partner har barn fra tidligere forhold. Hun er singellivekspert på nettstedet Singelnett.no.

- Jeg tror at ikke minst kronprins Haakon bidro til dette, da han giftet seg med Mette-Marit som hadde en sønn fra et tidligere forhold, sier hun.

Hennes erfaring er at det å ha barn fra før, nå blir godtatt i de fleste samfunnslag.

- Det har nok sammenheng med at det å ha eneansvar eller være eneforsørger ikke lenger trenger være noen «hindring» for å få tid med kjæreste, eller etablere et nytt forhold. Mange deler også omsorgen for barna på ulike måter, og er flinke til å gi hverandre rom. Med utdanning, barnehageplass til alle og gode støtteordninger, er det tross alt lettere enn før å være alene med barn. Single mødre på sjekkeren er ikke lenger på jakt etter en mann som kan forsørge barna deres, eller en ny pappa til barna, men først og fremst en kjæreste.

Den økonomiske biten og det tyngende forsørgeransvaret kan tidligere ha gjort menn mer redde for å innlede forhold til kvinner med barn, tror Lepperød.

I Match.coms undersøkelse er det kun 1 av ti som ikke kunne tenke seg å date en med barn.

Hovedgrunnen er at de vil ha friheten til å gjøre spontane ting med sin partner. Enkelte sier også at de ikke vil bli nummer to i sin partners liv, etter barna.

Enklere for alenepappaer

Singelliveksperten tror det fremdeles er noe enklere for single pappaer å finne kjærligheten på ny, enn for single alenemammaer.

- Det er litt lettere for menn. De får respekt og litt mer sympati når de forteller at de er alene med barn. Det er forresten en flott holdning blant mange alenepappaer «på sjekker'n» i dag. De sier tydelig ifra om at barna er det viktigste i livet, de kommer først. Der har det skjedd en gledelig endring fra tidligere generasjon til denne, sier singelliveksperten.

Single mødre møter ikke alltid samme respekt hos single menn. Hun tror fortsatt det er slik at mange menn kjapt skygger banen om det er for mange barn med i bildet.

- Men det er jo heller ikke slik at alenemødre alltid vil ha en ny mann. De kan være redde for at det skal bli for mange ekser og liksompappaer for barna. Og har de vært alene noen år og klarer seg fint, skal det også noe til før de slår seg sammen med en ny mann, tror jeg.

Lepperøds erfaring er at de som er alene med barn, foretrekker å date andre som også har barn fra før, og som vet hva det handler om.

- Håper single får selvtillit

Grete Lepperød, singellivekspert på nettstedet Singelnett.no, synes dette er et gledelig resultat, men spekulerer i om den positive holdningen til barn kan ha sammenheng med at Match.com har noe høyere gjennomsnittsalder, samt er noe dyrere enn andre nettdatingsider.

- Mitt inntrykk er at Match.com er «Mercedesen» blant nettdatingsider, og at medlemmene her har noe høyere inntekt og alder enn på andre nettdatingtjenester. Det kan muligens ha noe å si for resultatet, tror Lepperød.

Hanna Bergholm, nordisk markedsdirektør i Match.com, bekrefter at de befinner seg i det øvre prissjiktet sammenlignet med andre nettdatingtjenester.

- Det koster 279 kroner i måneden å være medlem. Det sikrer oss at medlemmene ikke bare er ute etter en sommerflørt, men er seriøse i sin søken etter kjærlighet. Gjennomsnittsalderen hos oss er fra 25-55 år, og vi har mange medlemmer i 30-årene, men du finner medlemmer i alle aldersgrupper. Denne undersøkelsen ble gjort blant et representativt utvalg av våre medlemmer, sier Bergholm.

Hun håper at undersøkelsen vil gi en god dose selvtillit til single foreldre som ønsker å finne seg en partner.

Single vil ha barn

Undersøkelsen viser også at seks av ti single, som ikke har barn, ønsker seg barn og helst innen en toårsperiode. To av ti spurte har ikke bestemt seg enda, mens 18 prosent sier at de ikke ønsker seg barn.

Majoriteten ønsker seg ett eller to barn dersom de kunne velge helt fritt.

Ring på fingeren er ikke nødvendig, ifølge flertallet. Kun 35 prosent av de spurte sier at de vil være gift før de får barn.

Til sammenligning ønsker hele 56 prosent å være i samboerskap når de blir foreldre. Menn uttrykker i større grad enn kvinnene et ønske om samboerskap, 59 prosent mot kvinnenes 48 prosent.

Les også:

- Steforeldre er positivt for barna

Slik takler du skilsmisser

Slik skilles dere uten å skade barna

- Single er ulykkelige

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning