Test av tisselaken

Vinneren trakk til seg væsken raskt og effektivt, uten fare for lekkasje på sidene

IKEA får terningkast seks i vår test av tisselaken!

TEST AV TISSELAKEN: De som fungerer best som beskyttelse, er de som er så store at de dekker hele madrassen, i tillegg til at de kan festes til madrassen med strikk.
TEST AV TISSELAKEN: De som fungerer best som beskyttelse, er de som er så store at de dekker hele madrassen, i tillegg til at de kan festes til madrassen med strikk.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen er utført som en teknisk test. Testjournalist Bjørnhild Fjeld har stått for den praktiske gjennomføringen. De seks ulike tisselaknene/madrassbeskytterne kommer fra 5 ledende norske forhandlere av sengetøy og utstyr til barn.

Produktene er vurdert og gitt poeng ut fra hvor godt de holder tett, og hvor godt de fungerer praktisk til formålet. Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Slik ble testen utført:

Vi la tisselakenet oppå et vanlig laken, på en madrass. Deretter helte vi på 1 dl farget vann som skulle simulere urin. Så lot vi væsken ligge og trekke inn i lakenet, for å sjekke om det ble lekkasjer, enten gjennom lekkasjesperren eller på sidene.

Skal småen slutte med nattbleien? Da kan det være lurt å bruke et tisselaken for å beskytte madrassen. For som alle vet; uhell kan skje.

For noen barn går det greit å slutte med nattbleien i 2-årsalderen, mens andre tisser på seg i blant helt til langt opp i skolealder. Faktisk viser undersøkelser at mer enn 10 prosent av barn mellom 5 og 13 år tisser på seg i senga.

Sikkerhet ved uhell

Når uhell bare skjer av og til, og barnet er så stort at det ikke vil bruke bleie, er et tisselaken en god løsning. Dette er et underlag du legger under det vanlige lakenet, som har plast eller gummi som lekkasjesperre, og vanligvis stoff av bomull.

Noen typer tisselaken er utformet som et vanlig, formsydd laken, og kan brukes uten noe over hvis du ønsker det. Ulempen er imidlertid at det kan føles noe klamt for barnet.

Noen tisselaken fungerer slik at de raskt suger opp mye av væsken. Da bir det mindre fare for at resten av sengetøyet og dynen blir dynket med urin. Andre har i praksis ingen oppsugingsevne.

Vil våkne uansett

Når væsken er blitt kald, vil nok de fleste barn våkne uansett hvilket tisselaken du bruker. Men mens sengetøy og pysjamas er ganske lett å få vasket, er det ikke noe særlig om urin trekker ned i madrassen.

Derfor bør du velge et tisselaken som har minimal risiko for lekkasje, både gjennom sperrelaget og på sidene.

De tisselaknene som fungerer best som beskyttelse, er de som er så store at de dekker hele madrassen, i tillegg til at de kan festes til madrassen med strikk. Da er det mindre fare for at de sklir vekk selv om barnet sover urolig.

Ikea Nattlig testvinner

Av de 6 ulike typer tisselaken vi testet, skilte Ikea Nattlig seg ut positivt. Dette er et vattert tisselaken som du gjerne kan bruke i sengen hver natt uten at det føles spesielt klamt.

Til forskjell fra de andre typene vi testet, klarte Ikea Nattlig å trekke til seg væsken raskt og effektivt, uten fare for lekkasje på sidene. Det er også en fordel at det er så stort at det dekker hele madrassen, og kan festes med strikk.

Alle holder tett nedover

Ingen av tisselaknene vi testet slapp væske gjennom sperrelaget. Men det som skiller seg ut, er hvor godt de klarer å hindre væsken i å lekke ut på sidene. Vanlige frottéunderlag med plast underside vil nok fungere greit til å baby som kanskje lekker litt fra bleien, men ikke til et eldre barn som tisser mye på seg. 

OBS: Siden et tisselaken er laget av plastmateriale som ikke puster, er det viktig at det er godt festet til madrassen slik at det ikke representerer kvelningsfare for barnet.

Sjekk at tisselakenet ligger på plass før barnet legger seg, og sørg for at det ikke er noen risiko for at barnet får tisselakenet over hodet. Noen barn sover veldig urolig og kan "romstere" helt utrolig med sengetøyet i løpet av natten, det er viktig å ta med i betraktning før du legger på et tisselaken.

Les også:

Alt du trenger å vite om bleieslutt

Søvnmangel kan gi depresjoner

Her er de beste skotørkerne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning