Sprinkelseng og babyseng

Skal du velge sprinkelseng eller babyseng?

Det finnes utallige babysenger - her får du en komplett babyseng-guide!

SPRINKELSENG OG BABYSENG: Sprinkelseng kan være lurt å vente med en stund, men pass på at barnet etter hvert blir så stort at det vil klare å klatre ut av babysengen.
SPRINKELSENG OG BABYSENG: Sprinkelseng kan være lurt å vente med en stund, men pass på at barnet etter hvert blir så stort at det vil klare å klatre ut av babysengen. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
SPRINKELSENG OG BABYSENG: Som den første babysengen anbefales det å velge en vugge eller en kurv, slik barnet kan føle seg trygg på en liten plass.
SPRINKELSENG OG BABYSENG: Som den første babysengen anbefales det å velge en vugge eller en kurv, slik barnet kan føle seg trygg på en liten plass. Foto: FOTO: Barnas Hus

En baby tilbringer mye tid i sengen sin. Når du skal velge seng til den nye verdensborgeren er det derfor flere hensyn som må tas.

- De fleste senger er bra i dag, så det viktigste er at mor og far velger en seng de mener er praktisk og fin. Velg dessuten en god madrass til sengen, sier Caroline Lorentzen i sovehjelp.no.

Utover dette kan du velge om du vil starte med en liten kurv og deretter kjøpe en større seng, eller om du vil satse på sprinkelseng fra første dag.

Det finnes også sprinkelsener som kan gjøres om til juniorseng senere, hvis du vil slå to fluer i en smekk.

Her er noen av sengevariantene du kan velge mellom:

1. Vugge eller kurv

En liten nyfødt ser enda mindre ut i en stor seng, og en del velger derfor å bruke en liten babyseng som en vugge eller kurv den første tiden.

- Mange babyer liker å ligge litt trangt, og da kan en vugge eller kurv være et godt valg. En annen fordel med vuggen er jo at den kan brukes til å gynge babyen i søvn, sier Lorentzen.

Vær klar over at det imidlertid ikke vil ta veldig lang tid før babyen får behov for ny, større seng.

Som regel vil det være tid for å flytte barnet ut av vuggen eller kurven når det er rundt tre måneder gammel.

- Kurver og vugger går ofte i arv, og det er jo veldig koselig å holde slike tradisjoner i hevd. Husk bare at hvis madrassen er fra mamma, pappa eller større søsken var små, er det viktig å bytte den ut med en ny, sier Kaja Jørgensen i Barnas Hus.

Fordeler med vugge og kurv:

- Føles lun og trygg

- En del kan vugges

- Tar lite plass

Ulemper med vugge og kurv:

- Kan kun brukes en kort periode

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

2. Sprinkelseng

Sprinkelsenger finnes i en rekke varianter.

Noen har bunn som kan heves og senkes, og på en del kan også siden på sengen senkes den første tiden slik at det blir lettere å løfte opp babyen.

- Noen foreldre syns kanskje at sprinkelsengen ser veldig stor ut til den nyfødte babyen, men da er det mulig å legge noe rundt kanten av sengen slik at den føles lunere. Gjør du det kan den brukes helt fra barnet er nyfødt, sier Lorentzen.

Når barnet lærer seg å klatre ut av sengen, er det på tide å bytte den ut med en juniorseng eller voksenseng.

For noen skjer dette allerede når barnet er rundt 15 måneder, mens andre ligger fint i sprinkelsengen sin til den blir for kort.

- Når dere velger sprinkelseng, er det for øvrig viktig å passe på at sprinklene står så tett at barnet ikke kan få kroppen mellom dem. Sjekk dessuten at avstanden fra sengebunnen til kanten er på minst 60 centimeter, sier Jørgensen.

Fordeler med sprinkelseng:

- Muligheter for å regulere side og bunn

- Barnet ligger trygt og kan ikke falle ut

Ulemper med sprinkelseng:

- Kan føles litt stor den første tiden

- Ikke lenger trygg når barnet har lært seg å klatre over kanten

3. Reiseseng

- Det er ingen grunn til at reisesengen ikke skal kunne brukes også til daglig, men da må du regne med noen litt dypere løft hver gang du skal ha barnet ned i og opp av sengen, sier Lorentzen.

På kortere og lengre turer er imidlertid reisesengene gull verd, men også innen denne kategorien er det mye å velge mellom.

- Reisesenger kommer i forskjellige størrelser, og det er derfor viktig å vurdere både hvor store barna som skal bruke sengen er og plassen der den skal slås opp, sier Jørgensen. 

Også vekten på sengene varierer mye, og det kan derfor være greit å tenke gjennom om sengen skal bæres mye.

- Selv har jeg vært veldig fornøyd med å ha investert i en lett reiseseng i en god transportbag. Jeg har fartet mye med barna alene, og har da klart å bære både barn og reiseseng samtidig, sier hun.

Dersom sengen skal brukes mer enn en natt i slengen, anbefaler Jørgensen å investere i en litt tykkere madrass eller overmadrass som passer i reisesengen.

- De fleste reisesenger kommer med en tynn madrass som duger for sporadisk bruk, men på en treukers ferie er det mer behagelig for barnet med en bedre madrass, sier hun.

Fordeler med reiseseng:

SPRINKELSENG OG BABYSENG: I havet av barnesenger og madrasser finnes det også sprinkelsenger med hjul.
SPRINKELSENG OG BABYSENG: I havet av barnesenger og madrasser finnes det også sprinkelsenger med hjul. Foto: FOTO: Barnas Hus

- Enkel å flytte på

- Kan også brukes på ferie

Ulemper med reiseseng:

- Du må bøye deg langt ned

- Madrassen som følger med er ofte tynn. Kjøp derfor en tykkere hvis dette skal være barnets hovedseng

4. Den store barnesengen

Etter et par år i sprinkelsengen er barnet klart for en ny seng, og du kan da velge mellom en juniorseng eller voksenseng.

- Personlig vil jeg anbefale å velge en så stor seng som mulig. Barn bli syke og de kan ha behov for litt trøst om natten, og da er det utrolig praktisk at mamma eller pappa får plass i sengen ved siden av barnet, sier Lorentzen.

Les også: Frarådes å bruke vippestol til baby

Hun skjønner at juniorsenger og uttrekkbare senger ser søte ut på barnerommet, men anbefaler å heller tenke praktisk.

- Har du et barn med søvnproblemer, kan det bli veldig mange turer inn og ut på barnerommet i løpet av en natt, sier hun.

Du vil som regel kunne velge mellom tre varianter:

- Juniorseng

- Uttrekkbar seng

- Vanlig ”voksenseng”

Fordeler med juniorseng:

- Ser pen ut på barnerommet

- Tar lite plass

Ulemper med juniorseng:

- Kan kun brukes noen få år

- Ikke plass til mamma og pappa

Fordeler med uttrekkbar seng:

- Tar mindre plass en vanlig seng

- Kan vokse med barnet

Ulemper med uttrekkbar seng:

- Du må bytte madrass etter hvert som den trekkes ut

- Ikke plass til mamma og pappa

Fordeler med vanlig ”voksenseng”:

- Stor nok for barnet og foreldre

- Varer helt til barnet blir voksent

Ulemper med vanlig ”voksenseng”:

- Føles stor den første tiden

- Tar mer plass enn juniorsengen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning