madrass til baby

Slik velger du riktig babymadrass

Babyens madrass skal ikke være for bløt.

MADRASS TIL BABY: Madrass i babyseng skal ikke være for bløt, for spedbarn skal ikke ha for myke madrasser.
MADRASS TIL BABY: Madrass i babyseng skal ikke være for bløt, for spedbarn skal ikke ha for myke madrasser. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Det første året med baby handler mye om å få den til å sove. Babyens madrass er en viktig del av sovemiljøet, og du bør derfor velge madrass med omhu.

Men skal du velge skumgummimadrass? Skal overmadrassen i en sprinkelseng? Hvilken madrass skal egentlig velges til babyen?

En barnekropp stiller ikke like store krav til underlaget som en voksenkropp. Det er likevel viktig for babyens søvn at den ligger behagelig og at selve madrassen støtter babyens kropp slik at den ikke blir liggende som i en hengekøye.

Madrass til baby

- Vi anbefaler å kjøpe en forholdsvis fast madrass til babyen. Samtidig skal den ikke være for hard, men følge barnets kropp, og fordele trykket slik at den gir støtte i både nakke og korsrygg, sier Hilde Vermedal, osteopat, fysioterapeut og akupunktør ved OK-klinikken på Majorstua i Oslo.

Underlaget i sengen skal ikke være for bløtt. Jo bløtere madrassen er, desto vanskeligere er det for den lille å bevege seg fritt. Barnet kan lett synke ned i madrassen og bli liggende i en grop.

- Det kan rett og slett være problematisk for de minste å ligge på en for bløt madrass. Hodet kan lett graves ned i underlaget, og babyen kan få problemer med å puste, advarer Hilde Vermedal.

Foreldre kan enkelt teste fastheten i madrassen ved å stikke en hånd ned i madrassen. Forsvinner hånden lett, er madrassen altfor myk.

- De fleste foreldre er opptatt av at babyen ligger mykt og godt, men babyer bør ligge på et så rett underlag som mulig. Hvis barnet ligger i en grop, ligger det med bøyd rygg og klarer ikke å bruke musklene sine riktig for å snu seg når det sover. På sikt er det ugunstig for barnet, forklarer Vermedal.

Les også: Hvilken babyseng skal du velge?

Sunt sovemiljø for babyen

Det er i de første årene av et barns liv det er størst risiko for å utvikle astma og allergi. I løpet av natten avgir kroppen svette som må kunne fordampe uhindret. Madrassen bør derfor være laget av et materiale som leder fukten bort, slik at det ikke oppstår et usunt miljø inne i madrassen. Naturmaterialer av ulike slag er som regel gode til å oppta og avgi fukt.

Astma- og allergiforbundet (NAAF) stiller strenge krav til produktene de anbefaler som helsevennlige. Blant annet er det viktig at tekstilene ikke avgir gasser eller partikler som anses å kunne gi økt risiko for astma eller annen luftveisirritasjon. De skal heller ikke inneholde brannhemmende kjemikalier som er mistenkt å være skadelige.

- En madrass må kunne tåle gjentatt vask uten å tape bruksegenskapene sine. Velg en madrass som kan vaskes på 60 grader, eller kjøp en overmadrass som tåler det. Luft under sengen, både gjennom sprinkelbunnen og under selve sengen, er svært viktig for å unngå et usunt sovemiljø, forteller fagsjef i NAAF, Helle Grøttum.

Grøttum understreker at et generelt sunt innemiljø er spesielt viktig med barn i huset.

- Noen av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å skape et godt inneklima, er å være nøye med hygiene, da spesielt på soverommet. Unngå for mange kosedyr i sengen til babyen, og hold natt-temperaturen i rommet relativt lav, sier hun.

Dette er viktig å huske på:

  • Sengebunnen bør være av tre og ha luftåpning. Det er med på å forhindre dannelsen av bakteriefloraer som barnet kan puste inn.
  • Madrasser bør ikke være brukt. Muggdannelse fra urin, oppkast, svette og gulp samt forekomsten av midd kan være stor i eldre madrasser. Dette kan være allergi- og astmafremkallende.
  • Madrassen bør ikke være for myk, og den bør være minst fem centimeter tykk. Når man trykker på den fra begge sider, skal den både fjære og yte motstand. Madrassen må kunne ventilere.
  • Madrassen bør kunne vaskes. Midd dør ved 60 grader, så det er lurt å kjøpe beskyttelsestrekk eller en overmadrass med vaskbart trekk som tåler høy temperatur.
  • En ny madrass bør pakkes ut av plasten og luftes godt i et par uker før den tas i bruk.
  • Jevnlig vask av trekk, laken, dyne og madrass er med på å gi et sunt sovemiljø.
  • Luft ofte og ikke ha det for varmt.

Kilde: fagsjef i NAAF, Helle Grøttum.

Madrass til baby

Her har vi samlet et knippe gode madrasser til babyen:

MADRASS TIL BABY: Madrassen Svane Baby fra Ekornes består av fem ulike, innvendige lag polyester hulfiber, som kan tas fra hverandre og skylles. Alle delene tørker hurtig. Glidelåser gjør det enkelt å ta trekket av og på. Hulfibrene bidrar til å gi madrassen spenst, pusteevne og evne til å lede bort fuktighet. Overtrekket kan vaskes på 60 grader.
MADRASS TIL BABY: Madrassen Svane Baby fra Ekornes består av fem ulike, innvendige lag polyester hulfiber, som kan tas fra hverandre og skylles. Alle delene tørker hurtig. Glidelåser gjør det enkelt å ta trekket av og på. Hulfibrene bidrar til å gi madrassen spenst, pusteevne og evne til å lede bort fuktighet. Overtrekket kan vaskes på 60 grader. Foto: FOTO: Produsenten
MADRASS TIL BABY: Babymadrassen Vyssa Skönt fra Ikea er laget av høyelastisk polyester og jerseytrekk som puster. Madrassen er vendbar og har glidelås rundt, noe som gjør det enkelt ta av og vaske overtrekket (på opptil 40 grader).
MADRASS TIL BABY: Babymadrassen Vyssa Skönt fra Ikea er laget av høyelastisk polyester og jerseytrekk som puster. Madrassen er vendbar og har glidelås rundt, noe som gjør det enkelt ta av og vaske overtrekket (på opptil 40 grader). Foto: FOTO: Produsenten
MADRASS TIL BABY: Hästens babymadrass er laget av myk bomull eller krøllull. Ullen har god pusteevne og transporterer vekk fuktigheten uten å etterlate kondens. Barnemadrass-beskyttelsen kan vaskes på 60 grader.
MADRASS TIL BABY: Hästens babymadrass er laget av myk bomull eller krøllull. Ullen har god pusteevne og transporterer vekk fuktigheten uten å etterlate kondens. Barnemadrass-beskyttelsen kan vaskes på 60 grader. Foto: FOTO: Produsenten
MADRASS TIL BABY: Comfort babymadrasser fra Baby Dan er laget av lin og ull. Madrassene er vendbare, slik at ullsiden varmer og linsiden er mer ventilerende. Madrassene har antibakterielt trekk som minsker bestanden av husstøvmidd. Glidelåser rundt gjør det enkelt å ta av overtrekket for vask.
MADRASS TIL BABY: Comfort babymadrasser fra Baby Dan er laget av lin og ull. Madrassene er vendbare, slik at ullsiden varmer og linsiden er mer ventilerende. Madrassene har antibakterielt trekk som minsker bestanden av husstøvmidd. Glidelåser rundt gjør det enkelt å ta av overtrekket for vask. Foto: FOTO: Produsenten
MADRASS TIL BABY: Madrassen Gold F30 fra Jysk er laget av ett lag vanlig skumgummi og ett lag sensus memory skum. Dette gir en madrass med to fastheter. Overtrekket består av 75% bomull og 25% polyester quilt. Glidelåser rundt gjør det enkelt å ta av og vaske overtrekket. Madrassen er merket med Trygge Tekstiler og CertiPUR.
MADRASS TIL BABY: Madrassen Gold F30 fra Jysk er laget av ett lag vanlig skumgummi og ett lag sensus memory skum. Dette gir en madrass med to fastheter. Overtrekket består av 75% bomull og 25% polyester quilt. Glidelåser rundt gjør det enkelt å ta av og vaske overtrekket. Madrassen er merket med Trygge Tekstiler og CertiPUR. Foto: FOTO: Produsenten
MADRASS TIL BABY: Wonderland babymadrass har en kjerne av lateks. Lateks er en naturgummi som puster og transporterer vekk fuktighet. Glidelåser gjør det enkelt å ta trekket av og på. Overtrekket kan vaskes på 30 grader. Hästens babymadrass er laget av myk bomull eller krøllull. Ullen har god pusteevne og transporterer vekk fuktigheten uten å etterlate kondens. Barnemadrassbeskyttelsen som skal brukes over madrassen, kan vaskes på 60 grader.
MADRASS TIL BABY: Wonderland babymadrass har en kjerne av lateks. Lateks er en naturgummi som puster og transporterer vekk fuktighet. Glidelåser gjør det enkelt å ta trekket av og på. Overtrekket kan vaskes på 30 grader. Hästens babymadrass er laget av myk bomull eller krøllull. Ullen har god pusteevne og transporterer vekk fuktigheten uten å etterlate kondens. Barnemadrassbeskyttelsen som skal brukes over madrassen, kan vaskes på 60 grader. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning