Hvordan knyte bæresjal

Seks bæresjalknytinger som redder hverdagen

Å knyte bæresjal trenger ikke være vanskelig. Her er seks videoer som viser hvordan du får det til.

Publisert Oppdatert

- Det å bære gir barnet en unik mulighet til å se verden fra samme perspektiv som vi voksne gjør, og det tror jeg har vært veldig positivt for utviklingen og tilknytningen til jenta mi, sier Stine Lien Eriksen.

Hun har brukt bæresjal siden 2013.

- Jeg begynte da datteren min var noen måneder gammel, og ble raskt hektet. Jeg har vært med på å se hvordan bæremiljøet i Norge har blitt stadig større de siste årene, og det er utrolig moro å se flere bære sine små, smiler hun.

Se videoene under!

Hun forteller at norsk bæregruppe på Facebook har brakt folk sammen på nettet og gjort at mange har møttes i virkeligheten med en felles interesse for å bruke bæresjal på babyen.

- Det har gjort terskelen lavere for å bli introdusert for bæring.

Les også: Disse lekene kan gi barna hørselsskader

Trives godt i sjalet

Den snart tre år gamle datteren til Stine trives fremdeles svært godt i sjal. Stine har nesten aldri med seg vogn, og barnet kan være nær henne når hun farter rundt.

- For meg har det vært mye nærheten og det praktiske med det å bære som har gjort meg så engasjert. Jeg bærer i hovedsak i sjal og det har blitt en hobby med vakre sjal som bringer nærhet og fellesskap. Også innad i bæremiljøet har jeg fått mange gode venner både her til lands og internasjonalt, forteller hun.

Hun legger til at bæresjal ikke bare er en løsning for de aller yngste barna.

- Det er også veldig nyttig for barn når de begynner i barnehagen. Da er de veldig selvstendige og aktive i løpet av dagen, og å sitte i bæresjal kan roe dem ned, og er en fin måte å beholde de nære båndene mellom barn og den som bærer, sier hun.

Karen Sand begynte med bæring allerede i 2005, og har båret begge sine to barn mye.

- Jeg liker godt omsluttet kryss for magebæring. Den bruker jeg hjemme og for kos. Ellers bruker jeg mest dobbel hammock eller singletten som den kalles på norsk når vi er ute. Da får man belastning på torsoen, og det er viktig å få fordelt vekten av barnet godt når man skal gå mange timer om dagen, sier hun.

Barna Julia (2) og Jonathan (1) roer seg raskt i bæresjalene mens mammaene demonstrerer de ulike teknikkene.

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

Sikkerhet ved bruk av bæresjal

Noe av det viktigste man må huske på når man skal bruke bæresjal, er sikkerheten. Babyen må få støtte i nakken, rom til å puste og ikke kunne gli ut av sjalet.

- Det finnes en sikkerhetsliste som det er greit å kontrollsjekke med. Da er man trygg på at alt ligger til rette for trygg bæring, sier Karen Sand.

Lista heter TICKS, og er som følger:

Tight – omsluttende. Det er viktig med god strammeteknikk. Sjalet skal omslutte og støtte babyen.

In view at all times – Alltid synlig. Barnets ansikt skal ikke være dekket av stoff, du skal ha fritt syn til babys ansikt hele tiden. Vuggeposisjon på magen anbefales kun til amming.

Close enough to kiss – Nær nok til å kunne kysses. Du skal komfortabelt og uten anstrengelse kunne kysse baby på hodet ved magebæring.

Keep chin off the chest – Hold haken unna brystkassen. Babyen skal aldri være krøllet sammen slik at haken deres tvinges ned mot brystkassen, dette kan hindre frie luftveier. Kontroller at det alltid er plass til minst én finger unger babyens hake.

Supported back – Støtte i ryggen. Sjalet skal støtte barnets naturlige C-krumming i ryggen. Knærne skal alltid være høyere enn rumpa slik at barnet får en naturlig M-form på bekkenet. De skal ha støtte fra knehase til knehase samtidig som de alltid skal ha full bevegelse i kneleddet.

Les også: Slik bærer du babyen

Se videoene lenger ned i saken.

Seks teknikker - baby i bæresjal

I disse videoene presenterer vi seks teknikker.

1. Omsluttet kryss. Basisknuten på mage. Kan brukes fra nyfødt og oppover, må avsluttes med dobbeltknute.

2. Omsluttet ryggkryss. Trelags ryggknute. Bør ikke brukes på de minste. Her sitter barnet lavere på bærers rygg enn ved for eksempel ryggsekk.

3. Semi/halvt omsluttet kryss. Fin mageknute å bruke hvis du har et litt kortere sjal. Egner seg best for babyer som kan holde hodet selv.

4. Singlett/dobbel hammock avsluttet ved skulder. Fin og avlastende ryggknute for barn som er stødige i kroppen sin. Her får bærer mesteparten av vekten på torsoen.

5. Knyting med ringslynge. Fin til kortere økter da den kun belaster bærer på en skulder. Kan brukes fra nyfødt og oppover. Små babyer vil være sentrert på bærers mage mens de større vil sitte mer på bærers hofte.

6. Ryggsekk. Basisknuten på rygg. Her er det øvelse som gjelder! Med ryggsekk må du trene både stramming og sete.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning