Slik bærer du barnet

 • En liten baby skal alltid ha god støtte til hodet og nakken.
 • Sørg for at barnet får nok luft.
 • Et sjal skal sitte stramt, da er barnet sikkert festet.
 • Varier hvordan du bærer barnet. Bærer du på hoften, er det viktig å bytte side ofte. Varier mellom å bære på ryggen og på magen, hvis du har mulighet til det.
 • Lytt til barne ts signaler, det sier ifra hvis det ikke lenger ønsker å bli båret.

Fordeler med babybæring

 • Barnet får en naturlig balanse- og koordinasjonsrening.
 • Fysisk nærhet til den som bærer. Barnet kjenner seg trygt.
 • Nakken til barnet blir sterkere
 • Barnet er der det skjer, samtidig som det kan snu seg vekk hvis inntrykkene blir for mange.
 • Forskning viser at barn som er født for tidlig utvikles fortere hvis de får være nær foreldrene.
 • Det er praktisk for foreldrene. Hendene er fri til andre ting.

Å bære babyen tett inntil kroppen er ikke lenger eksotisk, annerledes eller forbeholdt kvinner i andre kulturer. Bæring er blitt en praktisk og tilgjengelig transportmetode, og det finnes mange ulike merker og typer av bæretøy.

- Flere og flere småbarnsforeldre i Norge velger å bære babyen i bæretøy fremfor å trille i den tradisjonelle vogna. Noen kutter ut vogna helt, andre kombinerer bæretøy og barnevogn, bekrefter småbarnsmor Christel Brurås­Leine.

Sammen med gründer Rachel Gjelsvik Tiller driver hun nettstedet Tettinntil.no, som informerer om alt som har med bæring å gjøre.

- Det er veldig mange valgmuligheter der ute, og jeg opplever ofte at nye bærere lurer på hvilken modell de skal velge. Jeg anbefaler dem å prøve forskjellige typer i begynnelsen. Da merker de fort hvilken de liker best, forklarer hun.

Les også: Skal du bruke lammeskinn i vognen?

- Ikke overdriv bæringen

Barnefysioterapeut i Bydel Nordre Aker i Oslo, Petra ter Woerds Christensen, stiller seg positiv til at enkelte foreldre ønsker å bruke bæretøy istedenfor, eller i til­legg til, barnevogn. Men hun vektlegger at bruken av sjal, slynger og seler ikke må overdrives.

- Bæretøy er praktisk og smart og gir en fantastisk mulighet til mer nærkontakt mellom foreldre og barn. Men det er også viktig for barnets motoriske utvikling at det i løpet av en dag har mulighet til spontan aktivitet og en variasjon av stillinger, sier fysioterapeuten.

- Barn har ikke den samme utfoldelsefriheten når de ligger inne i et sjal som når de ligger på et flatt underlag. Den motoriske utviklingen hos barnet starter allerede fra fødselen av og legger grunnlaget for at de senere lærer å krabbe, sitte og gå, legger hun til.

Les også: Slik fjerner du flekker fra bodyen

Ergonomisk riktig

Inne i mors mage ligger barnet med rund rygg. Først noen måneder etter fødselen får barnets ryggrad en rettere form.

Spedbarn klarer heller ikke å holde hodet selv de første månedene.

- Disse faktorene gjør det ekstra viktig å bære spedbarn riktig. Den naturlige stillingen for spedbarn er å ha knærne bøyd, høyere enn rumpa, og med en liten utoversvai i ryggen. I meitai og sjal blir denne stillingen ivaretatt ved at barnets vekt fordeles på hoftene og oppover ryggen, forklarer Christensen.

Hun er ikke like positiv til å bære de minste barna i BabyBjörn.

- Den omslutter ikke barnet på samme måte og har en forholdsvis liten understøttelsesflate under setet til babyen, slik at beina henger for mye rett ned, forklarer hun.

Fysioterapeuten ønsker ikke å gi konkrete råd til hvor lenge et barn bør bæres eller hvilken form for bæring som er best.

Hun mener det er opp til de enkelte barna og foreldrene å avgjøre dette.

- Jo mer våkent et barn er, dess mer aktivitet behøver det. De fleste barn sier fra når de vil ut av sjalet, men noen barn er mer passive enn andre og gir kanskje ikke tydelig beskjed. Foreldrene til passive barn må sørge for at barna ikke blir sittende for lenge. I tillegg bør foreldre tenke på sin egen rygg og prøve ut forskjellige typer bæretøy for ikke å belaste den feil, avslutter Christensen.

Les hele saken