Madrass baby

SVANE: Madrassen Svane Baby fra Ekornes består av fem ulike, innvendige lag polyester hulfiber, som kan tas fra hverandre og skylles. Alle delene tørker hurtig. Glidelåser gjør det enkelt å ta trekket av og på. Hulfibrene bidrar til å gi madrassen spenst, pusteevne og evne til å lede bort fuktighet. Overtrekket kan vaskes på 60 grader. © FOTO: Produsenten

Madrass baby

WONDERFUL: Wonderland babymadrass har en kjerne av lateks. Lateks er en naturgummi som puster og transporterer vekk fuktighet. Glidelåser gjør det enkelt å ta trekket av og på. Overtrekket kan vaskes på 30 grader.Hästens babymadrass er laget av myk bomull eller krøllull. Ullen har god pusteevne og transporterer vekk fuktigheten uten å etterlate kondens. Barnemadrassbeskyttelsen som skal brukes over madrassen, kan vaskes på 60 grader. © FOTO: Produsenten

Det første året med barn handler mye om å få barn til å sove. Barnets madrass er en viktig del av sovemiljøet, og du bør derfor velge madrass med omhu.

En barnekropp stiller ikke like store krav til underlaget som en voksenkropp. Det er likevel viktig for barnets søvn at det ligger behagelig, og at selve madrassen støtter barnets kropp slik at det ikke blir liggende som i en hengekøye.

Anbefaler fast madrass

- Vi anbefaler å kjøpe en forholdsvis fast madrass til babyen. Samtidig skal den ikke være for hard, men følge barnets kropp, og fordele trykket slik at den gir støtte i både nakke og korsrygg, sier Hilde Vermedal, osteopat, fysioterapeut og akupunktør ved OK-klinikken på Majorstua i Oslo.

Slik sjekker du madrassen med hånden

Underlaget i sengen skal ikke være for bløtt. Jo bløtere madrassen er, desto vanskeligere er det for den lille å bevege seg fritt. Barnet kan lett synke ned i madrassen og bli liggende i en grop.

- Det kan rett og slett være problematisk for de minste å ligge på en for bløt madrass. Hodet kan lett graves ned i underlaget, og barnet kan få problemer med å puste, advarer Hilde Vermedal.

Foreldre kan enkelt teste fastheten i madrassen ved å stikke en hånd ned i madrassen. Forsvinner hånden lett, er madrassen altfor myk.

- De fleste foreldre er opptatt av at babyen ligger mykt og godt, men babyer bør ligge på et så rett underlag som mulig. Hvis barnet ligger i en grop, ligger det med bøyd rygg, og klarer ikke å bruke musklene sine riktig for å snu seg når det sover. På sikt er det ugunstig for barnet, forklarer Vermedal.

Madrass baby

IKEA: Madrassen Vyssa Skönt fra Ikea er laget av høyelastisk polyester og jerseytrekk som puster. Madrassen er vendbar og har glidelås rundt, noe som gjør det enkelt ta av og vaske overtrekket (på opptil40 grader). © FOTO: Produsenten

Madrass baby

HASTEN: Hästens babymadrass er laget av myk bomull eller krøllull. Ullen har god pusteevne og transporterer vekk fuktigheten uten å etterlate kondens. Barnemadrassbeskyttelsen som skal brukes over madrassen, kan vaskes på 60 grader. © FOTO:Produsenten

Madrass baby

BABYDAN: Comfort babymadrasser fra Baby Dan er laget av lin og ull. Madrassene er vendbare,slik at ullsiden varmer og linsiden er mer ventilerende. Madrassene har antibakterielt trekk som minsker bestanden av husstøvmidd.Glidelåser rundt gjør det enkelt å ta av overtrekket for vask. © FOTO: Produsenten

Madrass baby

JYSK: Madrassen Gold F30 fra Jysk er laget av ett lag vanlig skumgummi og ett lag sensus memory skum. Dette gir en madrass med to fastheter. Overtrekket består av 75 prosent bomull og 25 prosent polyester quilt. Glidelåser rundt gjør det enkelt å ta av og vaske overtrekket. Madrassen er merket med Trygge Tekstiler og CertiPUR. © FOTO: Produsenten

Unngå allergi

Det er i de første årene av et barns liv det er størst risiko for å utvikle astma og allergi. I løpet av natten avgir kroppen svette som må kunne fordampe uhindret. Madrassen bør derfor være laget av et materiale som leder fukten bort, slik at det ikke oppstår et usunt miljø inne i madrassen. Naturmaterialer av ulike slag er som regel gode til å oppta og avgi fukt.

Astma- og allergiforbundet (NAAF) stiller strenge krav til produktene de anbefaler som helsevennlige. Blant annet er det viktig at tekstilene ikke avgir gasser eller partikler som anses å kunne gi økt risiko for astma eller annen luftveisirritasjon. De skal heller ikke inneholde brannhemmende kjemikalier som er mistenkt å være skadelige.

Må tåle varm vask

- En madrass må kunne tåle gjentatt vask uten å tape bruksegenskapene sine. Velg en madrass som kan vaskes på 60 grader, eller kjøp en overmadrass som tåler det. Luft under sengen, både gjennom sprinkelbunnen og under selve sengen,er svært viktig for å unngå et usunt sovemiljø, forteller fagsjef Helle Grøttumi NAAF.

Helle Grøttum understreker at et generelt sunt innemiljø er spesielt viktig med barn i huset.

- Noen av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å skape et godt inneklima, er å være nøye med hygiene, spesielt på soverommet. Unngå for mange kosedyr i sengen til barnet, og hold natt-temperaturen i rommet relativt lav, sier Grøttum.

Dette er viktig å huske på:

  • Sengebunnen bør være av tre og haluftåpning. Det er med på å forhindre dannelsen av bakteriefloraer,som barnet kan puste inn.
  • Madrasser bør ikke arves. Muggdannelse fra urin, oppkast, svette og gulp samt forekomstenav midd kan være stor i eldremadrasser. Dette kan være allergi- og astmafremkallende.
  • Madrassen bør ikke være for myk, og den bør være minst fem centimeter tykk. Når man trykker på den fra begge sider, skal den både fjære og yte motstand. Madrassen må kunne ventilere.
  • Madrassen bør kunne vaskes. Midd dør ved 60 grader, så det er lurt å kjøpe beskyttelsestrekk eller en overmadrass med vaskbart trekk som tåler høy temperatur.
  • En ny madrass bør pakkesut av plasten og luftes godt i et par uker før den tas i bruk.
  • Jevnlig vask av trekk, laken, dyne og madrass er med på å gi et sunt sovemiljø.
  • Luft ofte og ikke ha det for varmt.
Les hele saken