urolig søvn hos baby

Sover babyen din urolig?

Slik får du bukt med problemet.

UROLIG SØVN HOS BABY: Har du merket at babyen din er plaget med urolig søvn? Søvnsyklus og fysiske småplager er noen av de potensielle årsakene til problemet. Foto: Gettyimages.com.
UROLIG SØVN HOS BABY: Har du merket at babyen din er plaget med urolig søvn? Søvnsyklus og fysiske småplager er noen av de potensielle årsakene til problemet. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Read in English: Does your baby have problems with sleep?

Sliter babyen din med urolig søvn? Ifølge privatpraktiserende helsesøster hos lillemini.com, Maria Bakkeid, er noen babyer såkalte eksperter på selvregulering fra dag én; de finner roen overalt, og evner å gå fra lett til dyp søvn gjentatte ganger i løpet av en dupp. De fleste andre spedbarn trenger imidlertid periodevis hjelp av voksne til å roe seg ned og finne søvnen.

- Å gi en eksakt definisjon på hva som anses å være urolig søvn, er vanskelig. Men, et spedbarn som våkner oftere enn hvert tredje kvarter, som gråter og er utilpass når det våkner, og som krever mye hjelp og støtte av en voksen for å sovne igjen etter hver søvnsyklus, kan være et eksempel på et spedbarn med urolig søvn, forklarer Bakkeid.

Hva skyldes urolig søvn hos baby?

Helsesøsteren forteller at babyens personlighet og temperament er av avgjørende betydning for hvor godt eller dårlig den sover helt fra starten av. I tillegg skal barnet gå gjennom 10 såkalte utviklingssprang i løpet av de 20 første levemånedene. Dette er perioder hvor det skjer store nevrologiske endringer i babyens hode, og hvor verden av den grunn kan oppleves skremmende.

Tips mot urolig søvn hos baby

• Svøping: En måte å hjelpe de minste spedbarna til å finne roen til å sovne på, og som også kan hjelpe dem til å sove lengre, er svøping. Da benytter man et tynt, nokså stort og fast svøpeteppe, samler hendene til barnet opp mot brystet (evt. ned langs siden), og skaper en trygg, fast støtte rundt barnets skuldre og hender. Det faste teppet minner om den trange, tette tilværelsen i mors mage på slutten, og hindrer barnet i å bli urolig og stresset av sine egne, ukontrollerte bevegelser.

• Bæretøy: Bæretøy er særlig nyttig under utviklingssprangene, da barnet har økt behov for nærhet. Babyer som strever med urolig søvn grunnet magetrøbbel, luftsmerter, refluks eller øreplager vil oftere ha lettere for å sove i bæretøy, fordi den oppreiste stillingen medfører mindre ubehag.

• Kartlegge problematikken: Dersom man er sliten og har prøvd ulike metoder for å få bukt med urolig søvn, uten å lykkes, vil det være fornuftig å søke råd hos folk med kompetanse på søvn hos spedbarn. De vil kunne lytte til hva foreldrene selv har forsøkt på egenhånd, kartlegge om det foreligger medisinske årsaker til den urolige søvnen, og ellers kartlegge problematikken grundig og komme med forslag til tiltak.

• Kunnskap om utviklingssprang: Dersom foreldre leser boken ”Se, jeg vokser!” og laster ned appen ”The Wonder Weeks”, kan de lære mer om babyens utviklingssprang og lettere forstå hva det er som foregår. I de vanskelige periodene bør man ikke begynne med en ny søvnrutine eller gjøre store endringer rundt barnets søvnvaner.

Kilde: Privatpraktiserende helsesøster Maria Bakkeid

- Sprangene resulterer i en utvikling av barnets evner og egenskaper, men i ukene før denne utviklingen er på plass vil mange foreldre oppleve at babyen deres plutselig sover mindre, kortere av gangen, mer urolig og krever mer av foreldrene hvorvidt gjelder nærhet og hjelp til å sove, sier Bakkeid.

Les også: Tror du babyen er allergisk mot kumelkprotein?

Medisinske årsaker til urolig søvn

Dersom barnet sover svært urolig og gjerne har oppvåkninger hver time på nattestid i flere måneder eller sover veldig begrenset på dagtid, mener Bakkeid at det er viktig å undersøke om medisinske årsaker kan bidra til søvnplagene.

- Eksempler på medisinske årsaker som kan medføre svært urolig søvn er blant annet øreproblematikk, stivheter i barnets nakke eller andre steder på kroppen, for kort tungebånd, refluks eller allergier. Søk råd hos helsepersonell med kompetanse på spedbarn dersom du mistenker at søvnvanskene skyldes medisinske årsaker, sier helsesøsteren.

Søvnterapeut og grunnleggeren av sovehjelp.no, Caroline Lorentzen, er enig i at urolig søvn hos babyer kan skyldes fysiske plager. Hun mener at det er lettere å tilrettelegge for god søvn dersom man på forhånd har undersøkt og utelukket disse.

- Dersom barnet våkner veldig ofte, hver time for eksempel, må man først undersøke om det skyldes fysiske plager - deretter kommer eksempelvis vaner, søvnsyklus og type søvn. Barn kan lide av mange fysiske småplager, og i tillegg til de som har blitt nevnt kommer fordøyelsesplager, tannfrembrudd, eksem og astma, sier Lorentzen.

Hun legger til at det er viktig å være observant hvorvidt gjelder barn som snorker, fordi dette kan medføre urolig søvn og søvnapne. I tillegg har noen barn mareritt som kan medføre utrøstelig gråt i halvvåken tilstand.

Hvordan få bukt med urolig søvn?

Ifølge søvnterapeuten er mange babyer ømfintlige for lyd, som resulterer i at de lett våkner grunnet helt vanlig støy. Hun mener imidlertid ikke at foreldre skal liste seg rundt på tå i frykt for å vekke babyen.

- Det kan være lurt å la barnet herdes ved å utsette det for nettopp støy. Enten ved vanlige ting, som å la radioen stå på eller vende barnet til å sove i vogn utendørs fremfor inne, eller så kan såkalt hvit støy være nyttig, sier Lorentzen.

Også Bakkeid anbefaler bruk av hvit støy. Hvit støy er en jevn, lavfrekvent lyd, som for eksempel lyden av regn eller såkalte livmorlyder. Disse lydene virker beroligende på mange barn, samtidig som de bidrar til å kamuflere andre og brå lyder som barnet lett forstyrres av.

- Av hvit støy finnes det masse nyttig på YouTube, så man behøver ikke kjøpe dyre apparater. Det er imidlertid viktig at hvit støy spilles av gjennom hele søvnperioden og ikke kun ved innsovning, sier Bakkeid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning