krybbedød

Alt du lurer på om krybbedød

Det er lave tall på antall tilfeller av krybbedød i Norge, men du kan ta forhåndsregler.

KRYBBEDØD: Det finnes flere forebyggende råd mot krybbedød, men det viktigste av dem alle er at du ikke lar den lille sove på magen. Foto: Gettyimages.com.
KRYBBEDØD: Det finnes flere forebyggende råd mot krybbedød, men det viktigste av dem alle er at du ikke lar den lille sove på magen. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

«Et tilsynelatende friskt barn dør plutselig og uventet, uten noen forvarsel. Selv ved en grundig obduksjon og undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet, finner man ingen forklaring på hvorfor barnet døde.»

Dette er definisjonen på krybbedød, eller plutselig uventet spedbarnsdød. Heldigvis er det relativt uvanlig:

- Det har vært stabile, lave tall på antall tilfeller av krybbedød i Norge fra cirka år 2000, forteller fagsjef for Landsforeningen uventet barnedød, Trine Giving Kalstad.

Få tilfeller

På nettsiden til Landsforeningen uventet barnedød, Lub.no, opplyses det at 9 barn døde i krybbedød/ukjent årsak i Norge i 2015. Åtte av barna var under ett år og ett av barna var over ett år. I 2013 var den laveste registrerte forekomsten noensinne, med 8 krybbedøde.

I de ti foregående årene lå krybbedødsforekomsten på mellom 12 og 23 tilfeller i året.

Babynest

Ifølge Landsforeningen for uventet barnedød, øker risikoen for kvelning ved bruk av sengekantbeskytter.

Årsaken er at barnet kan bli klemt mellom sengekanbeskytteren og andre objekter som er i sengen, som en madrass.

Dette kan unngås ved at sengen er så luftig som mulig, med minst mulig stæsj i.

Det er ikke vist at sengebeskyttere reduserer skader, og barnet får ikke vondt av å komme borti sprinklene på sengen. Unngå derfor helst sengebeskytter og babynest.

Kilde: Landsforeningen for uventet barnedød.

- Økt kunnskap er med på å redde liv. Vi er likevel avhengig av at det fortsatt formidles forebyggende kunnskap for å holde tallene lave, sier Giving Kalstad.

Til sammenligning opplyser Lub.no at totalt 145 barn døde i året 1989. Av dem var 142 barn under ett år, og 3 av dem var over ett år.

Risikofaktorer

- Nedgangen i krybbedød skyldes i hovedsak at spedbarnets anbefalte sovestilling ble endret fra mage til rygg fra 1990-tallet, sier Giving Kalstad.

Slik kan du forebygge krybbedød:

• Legg barnet til å sove på ryggen fra fødselen av

• Røyking bør unngås i svangerskapet og i barnets nærmiljø

• Sørg for gode pusteforhold i sengen

• Unngå for varmt sovemiljø

• Unngå tepper foran vognen

• La barnet sove i egen seng på foreldrenes soverom

• Sørg for forsvarlig eventuell samsoving

• Regelmessig bruk av smokk

• La barnet sove på en fast og ren madrass

• Amme barnet om mulig

Kilde: Landsforeningen uventet barnedød - Lub.no

Å sove på magen er den enkeltfaktoren som gir høyest risiko for uventet barnedød. Trenden med å legge barnet til å sove på magen førte til den såkalte «krybbedødsepidemien» på 1980-tallet.

- Risikoen for uventet barnedød er 14 ganger større for et spedbarn som blir lagt til å sove på magen, sammenlignet med et spedbarn som blir lagt på ryggen. Når barnet i tillegg har ansiktet rett ned i madrassen, er risikoen 60 ganger større, forteller Giving Kalstad.

Også i sideleie er risikoen for uventet barnedød større; den øker her med tre ganger, ettersom et barn som ligger på siden blir noe mer ustabil og kan komme seg over på magen.

- Den aller største risikofaktoren er utvilsomt babyer som sover i mageleie, forteller Lorentz Müller Irgens. Han er en norsk lege og professor, og var direktør ved Medisinsk fødselsregister.

Likevel finnes det flere andre mindre faktorer som kan spille inn.

- Med tanke på varme i sovemiljøet er ofte for mye påkledning en risiko, selv om det er en langt mindre faktor enn den viktigste, som er å la barnet sove på magen. Vi vet lite om årsakene bak risikofaktorene, men vi vet at for mye påkledning er uheldig, sier Müller Irgens.

Også bruk av faste madrasser og sengeomgivelser i forhold til at barnet ikke skal ha muligheten til å få for eksempel en bamse over ansiktet, er faktorer som kan spille inn.

- Også bruk av smokk har vært mye diskutert, og da er det snakk om at bruk av smokk kan forhindre at tungen havner bak i svelget og skaper hindringer for luftpassasjen, men dette er nærmest kun en hypotese, sier Müller Irgens.

Les også: Riktig sovetemperatur for babyen

Trygg samsoving?

Selv om man vet lite om årsakene til at risikofaktorene er som de er, er samsoving også et stort tema når det kommer til forebygging av uventet barnedød.

- Ha barnet i egen seng i umiddelbar nærhet til foreldresengen, i alle fall de første månedene. Samsoving i foreldresengen øker risikoen for uventet barnedød, og bør derfor unngås så lenge barnet er lite, forteller Müller Irgens.

Dersom en av foreldrene røyker, er det enda større risiko for uventet barnedød ved samsoving, og bør derfor unngås i større grad, og til barnet er enda eldre.

Les også: Alt du bør vite om samsoving

Ikke vær for bekymret

Alle foreldres verste mareritt er at noe skal skje med det aller mest dyrebare vi har. Det er klart at vi alle ønsker det beste for våre barn, og sikkerhetstiltak og forebygging er både lurt og viktig.

Likevel er det ingen poeng i å stresse for mye, eller være for bekymret.

- Om du er bekymret for risikoen for uventet barnedød, søk kunnskap og følg rådene for å forebygge så langt du kan. Noe mer enn det kan du ikke gjøre, det er bra nok. Husk at dette skjer fryktelig sjelden; det er viktigere å bruke tid og krefter på å være sammen med barnet og å være tilstede i barnets liv enn å bruke opp energien din på å bekymre deg. Det er ingen tjent med, råder Giving Kalstad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning