Barn og mobilbruk

Flere ulykker av smarttelefon

Barn skader seg på lekeplassen, mens mor og far er opptatte med nettbrett og smarttelefon.

FØLGER IKKE MED: Mens mor og far sjekker Facebook og poster Instagrambilder, faller småen ned og slår seg.
FØLGER IKKE MED: Mens mor og far sjekker Facebook og poster Instagrambilder, faller småen ned og slår seg. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

For de aller fleste av oss har det nærmest blitt en utenkelighet å skulle forlate huset uten mobilen i lomma. Hvem kjenner seg ikke igjen: "Vent litt, mamma skal bare svare på denne meldingen her", eller "to sekunder, pappa skal bare sjekke e-posten."

Men problemet stopper dessverre ved barnas oppmerksomhetsbehov som ikke blir dekket. Ifølge den britiske avisen Daily Mail er det faktisk nå langt flere barn som skades på lekeplassen fordi mor eller far er for opptatte med telefon eller nettbrett til å følge med småen som klatrer.

Langt flere barn skades på lekeplassen

Tall fra National Health Service i England viser at tallene på barn som krever medisinsk tilsyn etter fall fra lekeapparater har steget med en tredel i løpet av de siste fem årene.

- I 2006 var det nasjonalt 7,232 barn som krevde legebehandling etter en ulykke på lekeplassen. I 2011 var tallet 9,564, forklarer en talsmann for NHS til avisen.

De første smarttelefonene kom på markedet for temmelig nøyaktig fem år siden.

Dr Wally Ghurabi, som er medisinsk direktør ved akuttmottaket på University of California Los Angeles medical centre, uttalte følgende til Daily Mail:

- Det er et godt kjent faktum i det medisinske miljøet at å betjene håndholdte dingser mens du samtidig skal passe barn kan resultere i ulykker. Det sier seg selv selv at din fulle oppmerksomhet ikke kan være to steder samtidig.

Norske foreldre synder også

10 mobilvettråd for foreldre

1. Lek og samvær: Ta hensyn til at tiden sammen med barna er begrenset. Ikke la barna oppleve at de blir nedprioritert til fordel for en "skjerm".

2. Barnehagen: La mobilen bli liggende i bilen når du henter i barnehage og på skole. For barn er gjensyn med foreldre en stor opplevelse, og det kan være sårt for dem å oppleve at foreldre ikke er til stede i øyeblikket.

3. Fritidsaktiviteter: Bruk aldri mobilen når du er tilskuer til barnas aktiviteter. La barna oppleve at du er til stede sammen med dem.

4. Felles måltider: Husk at du er et eksempel for barna dine. Tar du mobilfri ved måltidene, er det lettere for dem å gjøre det samme

5. Leggetid: Vent med nettoppdateringer og nyhetene på tv til de minste har lagt seg. Nyhetene og nettoppdateringen venter på deg. Ettermiddagene med barna er ofte korte.

6. Grensesetting: Sett rammer for barnas bruk av internett, spill, tv og film. Tydelige grenser skaper forutsigbarhet og trygghet.

7. Pauser: Gjør avtaler som gir barn og unge pauser fra skjermer i alle formater, for eksempel før de legger seg. Hjelp barna til å gire ned før de skal sove.

8. God natt: Vær bevisst hvor barnets mobil ligger etter leggetid, og pass på at barn og unge ikke blir vekket av meldinger. Også av brannsikkerhetsmessige årsaker bør ikke mobilen ligge til lading på soverommet om natten.

9. Snakk om det: Delta i barn og unges medieaktiviteter. "Hvordan har du hatt det på nett i dag?" er et naturlig spørsmål i dagens mediehverdag. Det er også viktig å rose barna for prestasjoner i spill, og delta gjerne selv. Gjennom dialog kan du gi barna gode holdninger og avdekke ubehagelig opplevelser, eksempelvis mobbing.

10. Godt forbilde: Husk at du er en rollemodell for barna dine, og at de lærer av dine vaner og uvaner. Barna lærer mer av hva du gjør enn av hva du sier.

Kilde: Barnevakten.no

En tur rundt om på Oslos lekeplasser bekrefter raskt at også norske mammaer og pappaer lar seg friste av hva som skjer på mail og nett mens småen er opptatt i klatrestativet.

- Jeg prøver å legge telefonen hjemme når jeg er ute bare for å ta med ungene på lekeplassen, forklarer tobarnsmoren Trine-Lise Pedersen fra Oslo som Foreldre og Barn snakket med i Frognerparkens Frognerborgen lekeplass.

- Men det har jo selvsagt skjedd at den har blitt med, og da ligger den jo der som en liten fristelse i lommen. Man tenker jo at det er så raskt gjort å bare sjekke en nettavis, eller se hva som rører seg på Facebook. Det er jo selvsagt ikke helt ideelt, fordi man burde ha både øyne og ører på det som skjer foran deg i lekeapparatene.

Pedersen har ikke selv opplevd at barna har skadet seg, men er ikke overrasket over tallene fra England.

- Jeg er helt sikker på at det skjer her hjemme også.

Noe tall eller offisielt register finnes ikke, men daglig leder i Skadeforebyggende forum, Eva J. Vaagland, tror glimt av den samme tendensen absolutt er til stede her hjemme i Norge.

- Alt som stjeler oppmerksomheten til foreldrene bort fra barna er jo naturlig nok en trussel mot deres sikkerhet, forklarer Vaagland.

- Det vært en kraftig reduksjon i antall barneulykker i veldig lang tid I Norge, men de siste årene har den bratte nedgangen stoppet opp. Det er viktig å huske på at når det gjelder barn og ulykker, så er det ofte ikke mange sekundene som skal til før noe kan skje.

Lever ikke i nuet

Ikke nok med at du kan tekste kjæresten din og sende e-post til sjefen mens du handler middag, men nå "multitasker" vi barna våre også, ifølge psykologene Kjersti Hildonen og Marianne Østby.

De ønsker å ta et oppgjør med dagens foreldre.

- Smarttelefoner er kommet for å bli, så du må ikke føle at du skal slutte helt, men heller tenke at du ikke bør prioritere barnet lavere enn dine digitale følgesvenner, sier psykolog Kjersti Hildonen til Foreldre & Barn.

- Mange bruker mye mer tid på å vise fram livet, enn faktisk å leve det i øyeblikket - å være til stede her og nå med barnet, sier hun.

Du er verdens viktigste!

Hildonen reagerer på at foreldre ofte sier at barn krever oppmerksomhet.

- Foreldre snakker om at barna krever oppmerksomhet som om det er noe negativt barnet "krever" av oss, og at vi må gi det. Men barn ønsker kontakt med foreldrene, fordi mamma og pappa for dem er de viktigste personene i verden, påpeker psykologen.

- Barnet både ønsker kontakt og vil gi kontakt.

"Skal bare sjekke ..."

Vi har alle vært der. E-posten vi bare må sjekke, og telefonbeskjeden vi bare må lytte til mens vi rører i gryta på komfyren og barna maser om å leke eller være med å lage mat. I dag er foreldre langt mer tilgjengelige for jobbkontakter, slekt og venner enn for bare ti år siden.

- Du rekker kanskje å ta tre jobbtelefoner mens du er på fotballkamp med sønnen din, men får ikke med deg at gutten skårer mål. Han leter etter blikket ditt og uttrykker "se meg!" Du følger med på mobilen, oppslukt av alt du "skal bare". Han føler ikke at du deler hans opplevelse, selv om du faktisk sitter der. Husk at slike øyeblikk aldri kommer tilbake, sier psykologspesialist Marianne Østby til Foreldre & Barn.

Unngå mobilbruk på ettermiddagen

SJALU PÅ SKJERMEN: Små barn higer etter kontakt med foreldrene, fordi de er de viktigste personene i verden for dem. Men kanskje litt for ofte er mamma og pappa mest opptatt av smarttelefonen sin.
SJALU PÅ SKJERMEN: Små barn higer etter kontakt med foreldrene, fordi de er de viktigste personene i verden for dem. Men kanskje litt for ofte er mamma og pappa mest opptatt av smarttelefonen sin. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Psykologen påpeker hvor viktig det er å unngå å bruke mobilen på ettermiddagene mellom klokka fire og syv.

- Ettermiddagene er tidsknappe i de fleste familiers liv. De fleste av oss har noen få tilmålte timer på ettermiddagen før barna skal i seng. Bruk disse timene godt, og gi hverandre gode øyeblikk. Disse stundene med deg er verdifull tid for barnet, stunder som barnet lever på den tiden dere er fra hverandre, sier Hildonen.

Barn blir sjalu

Psykologene tror at mange opplever barna som mer oppmerksomhetskrevende enn før, fordi de selv har oppmerksomheten sin et helt annet sted.

- De forstyrrer oss i det vi driver med. Kanskje opplever vi barnet som sutrete, sint og masete. Det er nemlig ikke bare søskensjalusi som får de små til å gnistre.

- Jeg har snakket med mange foreldre som senere angrer på at de ikke gledet seg mer over små øyeblikk med barnet, når barnet søkte denne kontakten med dem. Gylne øyeblikk med deling av glede. Disse foreldrene opplever det spesielt sårt når barnet senere retter sin kontaktsøking mer mot andre. Mange venter også at barnet skal være tilgjengelig for dem når de selv har tid til dette, forklarer Hildonen.

Gjensidig glede

Kjersti Hildonen poengterer at vi mest sannsynlig ikke ville brukt begrepet «oppmerksomhetskrevende om for eksempel samboer eller ektefelle.

- Få av oss ville vel sagt at "mannen min er så oppmerksomhetskrevende, fordi han vil snakke med meg hele veien til hytta". De fleste av oss ville tenkt på dette som et gjensidig kontaktbehov, felles samtale eller gode stunder med den andre, sier Hildonen.

Når barnet søker kontakt, er det lett å glemme gjensidigheten i dette og ikke glede oss over disse gode stundene med barnet.

Barnet trenger deg der og da

- Både voksne og barn er relasjonelle vesener. Vi utvikler oss gjennom de relasjonene vi har til andre, sier hun.

Hvorfor skal det å ta seg tid sammen med barnet passe inn i timeplanen? Barnet trenger deg når hun trenger deg - ikke når du som forelder trenger at hun trenger deg, understreker psykologspesialist Marianne Østby.

Føler seg uviktige

Et manglende svar eller et lite engasjert svar, gjør at barn føler seg lite viktig, ifølge Kjersti Hildonen.

Over lang tid opplever barn en sårhet inni seg ved en slik "avvisning". Frustrasjonen rettes da nettopp mot det den forelderen er opptatt av, enten det er telefonen, pc-en, eller fotballkampen på tv, sier psykologen.

Frustrasjonen brer om seg

Barn kjenner kanskje også bare frustrasjonen inne i seg, uten å forstå hva den kommer av. Følelsene til barnet kan da rettes mot det som mamma eller pappa driver med, eller mot noe annet.

- Vi ser en del barn som retter frustrasjonen ut mot andre, fordi det er for vanskelig å rette den mot forelderen. De opplever at også frustrasjonen ikke blir møtt, forklarer psykologene.

Online overalt

Daglig leder i Barnevakten, Merethe Clausen Moe, er enig i at foreldre er altfor opptatt av å være tilgjengelige på nett og mobil.

- Å være tilgjengelig og oppdatert er et kjennetegn på den tradisjonelle norske familien i dag, sier hun til Foreldre & Barn.

Med trådløst nett, smarttelefoner, nettbrett og pc er det ikke noe "fristed" i huset lenger.

- Barn kan føle seg oversett eller avvist når vi retter oppmerksomheten vår mot smarttelefonen eller nettbrettet fremfor dem. Det er viktig å finne noen felles møtepunkter i hverdagen. Alle bør få den oppmerksomheten de fortjener, sier Merethe Clausen Moe.

Les også:

- La 3-åringen surfe på nettet

Småbarn er eksperter på iPad

Her er de beste mamma-appene

Slik får du god kontakt med barnet

ALLTID OPPDATERT: For mange foreldre er kontakt med barnet noe de driver med innimellom all surfingen.
ALLTID OPPDATERT: For mange foreldre er kontakt med barnet noe de driver med innimellom all surfingen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Istock

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også