Barnets 2. måned

Prat med barnet

Ta initiativet til en prat med barnet. Etterhvert vil du få svar.

PRAT SAMMEN: Babyen elsker å få oppmerksomhet og snakker mer enn gjerne med deg.
PRAT SAMMEN: Babyen elsker å få oppmerksomhet og snakker mer enn gjerne med deg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det tar nå stadig kortere tid fra du prater til barnet, til det gir svar tilbake. Du husker sikkert at du for noen uker siden brukte god tid på å få barnet til å reagere på dine lyder og ditt smil. Og nå har det skjedd mye på dette området.

Tar initiativ

Barnet gjør forskjell på smiling og prating. Når du smiler til barnet, smiler det tilbake. Og når du prater til det, vil det prate tilbake. Desto mer det prates i barnets omgivelser, jo mer vil barnet prate selv også.

Evnen til å samtale har altså utviklet seg. Barnet tar nå litt initiativ til å prate ved at det gir fra seg lyder. Hvis du responderer på babylydene, får barnet svar på sine forsøk på å få igang en samtale. Og når du prater tilbake til barnet, tar det ikke så lang tid før du får svar tilbake. Senere tar barnet mer direkte initiativ ved å komme med lyder, samtidig som det ser på den voksne. Dere kan ha en slags samtale.

Slik prater dere

Hvordan samtaler med spedbarn arter seg, er likt over hele verden. Du starter gjerne å spørre om den lille har noe å fortelle. Stemmeleiet legges helst litt opp. Dersom barnet svarer, lytter du oppmerksomt og lar det snakke ferdig. Etterpå følges barnets historie opp ved å bidra med flere ord til fortellingen. Du kommer også med reaksjoner på det barnet forteller.

Vær oppmerksom på barnets blikk når du prater til barnet. Dersom barnet sutrer eller snur seg bort, oppfattes dette som et behov for pause. Når samtalen avrundes, legges stemmeleiet ned. Da vil den lille lære hvordan samtaler avsluttes, og det er med på å gjøre barnet til et sosialt vesen.

Elsker ansikter

Barnets store interesse er fortsatt menneskeansiktet. Det gransker menneskeansikter og lærer mye av følelsesmessige uttrykk. Barnet har lenge utforsket ansiktene til de det omgås daglig. Det begynner å kjenne oss som ulike mennesker.

Tilbake til barnets 2. måned.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen