SYKMELDT I PERMISJONEN

– Jeg klarte ikke å være mamma

Da Elin (32) knuste foten i permisjonstiden, måtte mannen hennes bråstarte fedrekvoten for å ta seg av mor og baby. Slik går du fram hvis du blir sykmeldt under permisjonen

KRYKKEMAMMA: - Det er jo typisk at jeg skulle få en så aktiv baby. Ronja kan nesten gå bedre enn meg, ler Elin.
KRYKKEMAMMA: - Det er jo typisk at jeg skulle få en så aktiv baby. Ronja kan nesten gå bedre enn meg, ler Elin. Foto: Anne Elisabeth Næss
Publisert Oppdatert

Som førstegangsmødre flest hadde Elin Petterson mange forestillinger om det å bli mor. Det var tøft å føle at hun ikke levde opp til disse.

- Melken forsvant, selv om jeg pumpet for harde livet mens jeg var innlagt for operasjon. Jeg var ikke i stand til å bære barnet mitt, trille tur med vogna eller skifte bleier. Det var veldig sårt, forteller Elin til Foreldre & Barn.

Komplisert brudd

Det skjebnesvangre uhellet skjedde i en park på Grünerløkka i Oslo. Elin lekte med hunden og skled på sandalene i det fuktige gresset. Tærne ble vridd innover, og tre bein i foten knuste. Legene beskrev skaden som alvorlig og komplisert.

- Jeg fikk ikke operasjon før tre uker fram i tid, så jeg ble sittende hjemme og vente med enorme smerter og en knust fot. Jeg klarte ikke å komme meg fra senga og inn på do en gang uten hjelp, sier hun.

- Familien vår fra Sørlandet måtte fly til Oslo for å hjelpe til. Det sier seg selv at det var umulig for meg å ta vare på en 4 måneder gammel baby alene.

Tunge tak med NAV

Elin tok umiddelbart kontakt med NAV.

- Det første vi fikk beskjed om, var at hvis mannen min skulle ut i permisjon, måtte han søke minst fire uker på forhånd. Skulle vi da ha søkt en måned før ulykken skjedde? Jeg har brukt så mye energi og tårer på NAV, og jeg tror jeg har sendt dem ti kilo med papirer, sier Elin oppgitt.

- NAV anbefaler på generell basis at søknader om foreldrepenger og endringer i permisjonstiden fremsettes fire uker på forhånd, forklarer Mette E. Thuv, fungerende seksjonssjef i NAV Forvaltning Oslo.

Slik går du fram hvis du blir sykmeldt under permisjonen

Det finnes flere muligheter dersom mor er for syk til å ta seg av barnet mens hun er i svangerskapspermisjon.

1. Utsettelse av mors permisjon: Dersom du blir syk mens du mottar foreldrepenger, kan du søke NAV om å få utsatt permisjonen. Det forutsetter at du er helt avhengig av hjelp for å kunne ta deg av barnet. Dette må dokumenteres med en funksjonsbeskrivelse fra lege, som begrunner hvorfor du trenger hjelp. Det er ikke tilstrekkelig med en sykmelding. Dersom far skal være hjemme og passe på barnet mens mor er syk, kan han ta ut fedrekvote, ferie eller ulønnet permisjon. Eventuelt kan andre passe barnet mens far er på jobb.

2. Far overtar mors permisjon: Alternativ nummer to er at mor ikke utsetter foreldrepengene, men at far tar ut foreldrepenger som ikke er fedrekvote i den perioden mor er for syk til å ta seg av barnet. Det vil si at far overtar foreldrepengene som mor skulle ha hatt dersom hun ikke ble syk.

Kilde: NAV

- Men ved sykdom, ulykker og andre akutte tilfeller vil det ikke være mulig å søke på forhånd. Søknadene sendes da så snart som mulig - med tilstrekkelig dokumentasjon - og vi behandler dem som hastesaker, sier Thuv.

Les også: Måtte på jobb rett etter fødselen

Pappa ble pleieassistent

Etter den første operasjonen måtte Elin gå på krykker. Lille Ronja ble en stadig mer aktiv baby, og for mamma var det vanskelig å klare seg alene - med en leilighet i fjerde etasje uten heis.

Dersom du blir sykmeldt når du har ferie, kan ferien utsettes og gis som ny ferie senere i året. Slik er det ikke når du er i permisjon. Elin måtte søke om å få utsatt sin permisjon, og Ronjas pappa, Johannes, måtte begynne uttaket av fedrekvoten for å være hjemme og ta vare på kone og barn.

- Mannen min har brukt permisjonen sin på å være pleieassistent for meg. Selv om vi har fått vært mye sammen hele familien, har han mistet muligheten til å være hjemme og kose seg bare han og Ronja. Det er synd, mener Elin.

Klatring og spinning

Elin har alltid hatt en aktiv livsstil. Hun har jobbet som spinninginstruktør i ti år, og er en ivrig klatrer. Etter to operasjoner og fire måneder på krykker begynner situasjonen å se lysere ut. Men legene kan ikke garantere at hun kommer til å bli helt frisk igjen.

- Jeg orker ikke å gå rundt og tenke på at jeg kanskje aldri kan klatre eller løpe igjen. Men jeg trener masse med fysioterapeut og håper på det beste, sier hun.

De siste månedene har vært vanskelige både fysisk og psykisk, men nå ser familien fram til ny start i ny leilighet.

- Jeg har sittet her isolert i sofaen i flere måneder. Leiligheten har vært som et fengsel for meg, så det skal bli utrolig deilig å flytte. Denne gang har vi kjøpt en leilighet med heis!

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning