NRK-profil Helle Vaagland om kvinnekroppen

- Jeg elsker kroppen min, særlig etter at den fikk barn

Helle Vaagland (40) vil vise en ekte mammakropp.

HELLE VAAGLAND: Vanlige mammakropper er altfor sjelden i media, mener programleder Helle Vaagland
HELLE VAAGLAND: Vanlige mammakropper er altfor sjelden i media, mener programleder Helle Vaagland Foto: FOTO: Privat/ Twitter
Publisert Oppdatert

I går debuterte NRK-profil Helle Vaagland (40) på Twitter i bare undertøyet . Bildet tatt på do i NRK, er en en reaksjon på kunstner Marianne Aulies bilde hun selv postet på nettjenesten, der hun poserer sexy med neddratt trusestrikk og innsugde kinn. Tidligere har superstjernene Demi Moore publisert et lignende bilde.

Føler oss utilstrekkelige

Helle Vaagland tror idealet i dag er at kvinner som har født barn i dag helst ikke skal se ut som de har det.

- Vi damer får hele tiden beskjed om å jobbe mot vår egen kropp, ikke med den. Beskjeden vi får hele tiden er at den naturlige kroppen vår, med hår og det ekstra fettlaget som er typisk for kvinnekroppen, er ekkel. Vi strever og strever for å jobbe mot naturen, og de fleste av oss er dømt til å mislykkes.

Både Demi Moore og Marianne Aulie er mødre. Kvinner som kommer raskt tilbake til sin egen kropp, blir applaudert og betraktet som flinke.

- På hvilken måte tror du trenden med "yummy mummies" påvirker norske mødre?

- Det gjør oss til å føle oss enda mer utilstrekkelige enn vi gjør fra før.

Les om bildet av modellen og mammaen som skapte furore i USA.

Bildet som motvekt

Helle Vaagland håper bildet hun har tatt av seg selv, kan være med på å protestere mot et slikt ideal.

- Jeg håper det får andre normale damer til å føle seg litt bedre enn når de ser på bildet av Demi Moore i hvert fall. Å være tynne blir enda en ting vi skal klare, i tillegg til at vi skal konkurrere med menn på jobb, være gode mødre og amme i ørten år. For min egen del har jeg funnet ut at det bare ikke går. Jeg har aldri tatt en yoga-time. Bildet mitt viser hvordan en normal kropp ser ut, og den enorme oppmerksomheten viser hvor unormalt det er med bilder av slike kropper i media, sier hun.

- Hva tenker du selv om din egen kropp etter at du har fått barn?

- Selv elsker jeg kroppen min, særlig etter at den fikk barn.

Umenneskelig krav

Selv om graviditet og fødsel kan gi kvinner en pause fra kravene om en "perfekt kropp", er kroppspresset etterpå enda sterkere enn før, mener Leila Torgersen i Folkehelseinstituttet. Hun har forsket på gravides forhold til egen kropp.

- Det er et ideal å bli fort tynn igjen etter fødselen, slik vi leser at sexy kjendismødre blir. I forhold til tidligere generasjoner aksepterer vi ikke at kroppen forandrer seg etter en barnefødsel, sier hun.

Les mer:

Samlivstabbene du bør unngå

Verdens smarteste barnevogn?

Hva gjør du når vannet går og det er 15 mil til sykehus?

Fødsel ødelegger håret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning