tiden etter fødsel

Dette skjer med kroppen i tiden etter fødselen

Problemer med avføringen, vann i kroppen, nattesvette og hovne bein er noen av plagene det er helt normalt å slite med i tiden etter fødselen.

TIDEN ETTER FØDSEL: Mens kroppen jobber med å justere seg tilbake til normalen, er det vanlig å kjenne på kroppslige plager. Foto: Gettyimages.com.
TIDEN ETTER FØDSEL: Mens kroppen jobber med å justere seg tilbake til normalen, er det vanlig å kjenne på kroppslige plager. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- Under svangerskapet har kvinnens kropp blitt bombardert med hormoner, og dette er selvsagt også helt nødvendig. Hos noen kan imidlertid svangerskapsplagene henge igjen i tiden etter fødselen, og da kan det ta uker, måneder eller ett år før kroppen klarer å komme seg igjen, sier jordmor hos Jordmornytt, Victoria Hodt.

Hun forklarer at problemer med avføringen, vann i kroppen, nattesvette, smerter i halebeinet og menssmerter er vanlige og helt normale plager som kan inntreffe etter en fødsel.

Forstoppelse, diaré og luftsmerter

Hvorvidt gjelder forstoppelse og treg avføring, forklarer Hodt at dette er et utbredt og vanlig problem i tiden etter fødselen. Årsaken til problemet er blant annet at den voksende livmoren har tatt opp mye plass i magen under svangerskapet, og at tarmene da har fått mindre plass å boltre seg på.

Tips mot hard avføring etter fødselen:

• Spis fiberrike matvarer, som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, bønner og linser.

• Drikk rikelig med vann og beveg deg litt hver dag.

• Spis svisker, syrnede melkeprodukter, yoghurt og linfrø - men husk å drikke nok vann ved siden av sistnevnte.

• Oljene Laktulose og Duphalac skal bidra til at avføringen ikke blir så hard.

• Tren bekkenbunnsmuskulaturen etter fødselen.

Kilde: Jordmor hos Jordmornytt, Victoria Hodt.

- I tillegg har vi et svangerskapshormon som heter Progesteron. Dette påvirker tarmen og fordøyelsen i den grad at musklene i tarmveggen jobber saktere, slik at maten man spiser blir værende lengre i tarmen før den kommer ut som avføring, sier jordmoren.

Hun forklarer at dette kan medføre konsekvenser som hard mage, oppblåsthet, luftsmerter og forstoppelse, og at hard mage og forstoppelse også kan bidra til at man får eller opprettholder hemoroider.

- Hvorvidt gjelder diaré, er det noen som opplever dette som en reaksjon på eksempelvis et legemiddel. I tillegg kan det skyldes at tarmens aktivitet øker når kroppen gjør seg klar til fødsel og rier, men da skal diaré eller løs mage være et kortvarig problem, sier Hodt.

Behandle problemer med avføringen

Jordmoren forteller at de eventuelle problemene med avføringen varierer fra kvinne til kvinne, men at man selv kan gjøre noen enkle tiltak for å forebygge eller lette på plagene.

- Spis gjerne fiberrike matvarer, som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, bønner og linser. Svisker, syrnede melkeprodukter, yoghurt eller linfrø kan også hjelpe, men ved sistnevnte er det viktig å drikke nok vann ved siden av, sier hun.

Hodt ramser også opp rikelige mengder vann, litt bevegelse hver dag og bekkenbunnstrening som andre enkle tiltak mot problemer med avføringen etter fødselen. I tillegg poengterer hun at jerntilskudd kan opprettholde eller føre til hard mage, og at det kan være lurt å iverksette disse tiltakene hvis man går på jerntilskudd.

- Noen ønsker også å bruke for eksempel Laktulose eller Duphalac. Dette er søte oljer som skal bidra til at man kommer seg litt oftere på do og at avføringen ikke blir så hard, sier hun.

Vann i kroppen etter fødselen

Jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, Karin Johansson, forklarer at vann i kroppen som regel oppstår i løpet av de første to ukene etter fødselen - men at dette selvsagt bare gjelder for noen, ikke alle.

- Dette skyldes væskebalansen i kroppen generelt og at kroppen i tiden som gravid og etter en fødsel går gjennom store belastninger. Når kroppen skal kvitte seg med væske fra graviditeten samtidig som den skal lære seg å produsere melk, får noen vann i kroppen, sier Johansson.

Hodt forteller at man kan merke hevelsene i både fingre, legger, ankler og føtter, og at hevelsene vil forsvinne gradvis etter hvert som kroppen skiller ut væske gjennom urin og svette.

- Dersom man har mye hevelse i beina, er det lurt å veksle mellom å gå, være i bevegelse og sitte høyt med beina. Den største delen av hevelsen vil forsvinne etter noen dager eller i løpet av de første ukene etter fødselen, sier jordmoren.

Les også: Det du vil vite om livmorfremfall

Nattesvette etter fødselen

- Kroppslige endringer, amming, økt aktivitet i svettekjertlene og hormonelle svingninger kan bidra til at kroppstemperaturen svinger litt. Svetting etter fødselen har imidlertid som funksjon å skille ut overflødig væske i kroppen som følge av svangerskapet, samt å holde den nyfødte babyen varm ved hudkontakt, sier Hodt.

Nattesvetten, samt en generell økning i svette, vil avta gradvis etter noen uker, ifølge jordmoren. Hun poengterer at det er viktig å regelmessig tilføre kroppen nok næringsrik mat og drikke - også om natten, hvis det trengs.

- Sov gjerne med lette bomullsklær, ha en vannflaske tilgjengelig på nattbordet og ha vinduet på gløtt slik at du får frisk luft inn på soverommet. Babyen kan fint ligge i frisk luft om natten, men skal ikke ligge i direkte trekk fra vinduet, forklarer Hodt.

Vondt i halebeinet

Jordmoren forteller at også smerter i halebeinet kan være en normal, men plagsom følgesvenn i tiden etter fødselen. Ifølge henne kan smertene i halebeinet komme som et resultat av de hormonelle endringene som skjer i kroppen både under og etter svangerskapet, men også som et resultat av selve fødselen.

- Når babyen har blitt født gjennom den trange fødselskanalen kan halebeinet ha vært litt i veien for noen, og dermed blitt skjøvet bort slik at barnet har fått plass. Dersom halebeinet har blitt skjøvet på kan det ha blitt bristet eller skadet, og dette kan gi smerter i ettertid, sier Hodt.

Hun forklarer at halebeinet vil gro av seg selv i de fleste tilfeller, og at smertene vil avta etter noen dager eller uker. Dersom man fortsatt har plager etter flere uker eller måneder og ikke merker noen tegn til bedring, anbefaler jordmoren å ta kontakt med fastlegen.

- For øvrig kan lett fysisk aktivitet og bevegelse hjelpe på smertene, samt å sitte på en myk pute, sier Hodt.

Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Menssmerter etter fødselen

Menssmerter er også en utbredt plage etter fødselen, men i realiteten er menssmertene såkalte etterrier. Disse kan man oppleve i de første dagene etter fødselen, når livmoren gradvis trekker seg sammen.

- Etterriene vil være sterkere hos flergangsfødende fordi livmoren har vært utspilt flere ganger som følge av flere graviditeter. Muskulaturen vil altså være slappere i utgangspunktet, og da kreves det kraftigere sammentrekninger for at livmoren skal trekke seg sammen, forklarer Hodt.

Hun poengterer at ikke alle synes at etterriene er smertefulle, men at man kan spørre jordmor om smertestillende dersom man kvier seg for å amme babyen som følge av riene.

- Paracet, NSAID-preparater og varmeflaske kan virke lindrende mot etterriene. Man bør også gå ofte nok på do før man ammer, fordi livmoren da vil få bedre plass til å trekke seg sammen i bekkenet ditt, uten å måtte konkurrere om plassen med en full urinblære, sier Hodt.

Svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk

- Høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning er svært uvanlig etter fødselen med mindre man har hatt tegn til dette også i løpet av graviditeten eller under fødselen. Årsaken til svangerskapsforgiftning er jo at kvinnens kropp reagerer på morkaken og graviditeten, sier Johansson.

Dersom man slet med høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning i graviditeten, vil man bli fulgt opp etter alvorlighetsgrad av både jordmor og lege i tiden etter fødselen. Hodt poengterer at fastlegen vil følge opp blodtrykket til den som har slitt med høyt blodtrykk før og etter fødselen, og at noen kvinner også må bruke blodtrykksmedisiner over en periode.

- Hvis man har hatt høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning i ett av svangerskapene, er det økt sannsynlighet for at man får det også i det påfølgende svangerskapet. Dette innebærer at det kan bli aktuelt med oppfølging på sykehuset ved neste svangerskap, forklarer Hodt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning