Sex etter fødsel

Dette bør dere vite om sex etter fødselen

Etter en fødsel har det skjedd både fysiske og psykiske endringer.

SEX ETTER FØDSEL: Punkt nummer én på listen, er å snakke med hverandre om sex og forholdet for øvrig. Foto: Gettyimages.com
SEX ETTER FØDSEL: Punkt nummer én på listen, er å snakke med hverandre om sex og forholdet for øvrig. Foto: Gettyimages.com
Publisert Oppdatert

Når kan dere egentlig ha sex igjen etter fødselen - og hvordan blir det?

- Mange kvinner gruer seg til det første samleiet etter fødselen, rett og slett fordi de er annerledes nedentil. Samtidig er det andre som drar rett fra fødestuen og har sex den første kvelden, sier jordmor Siri von Krogh.

Hun opplever at det er store variasjoner i forhold til hvor lenge man venter med det første samleiet etter fødselen.

- Det vanligste opplever jeg er at man i hvert fall venter til etter renselsen er ferdig, og dette tar normalt 10 til 20 dager, sier jordmoren.

Råd om sex etter fødsel

  • Ta dere god tid
  • Ikke press, ha respekt for at ting tar tid
  • Hvis hun er annerledes nedentil; prøv nye stillinger, utforsk hverandre på nytt
  • Det er vanlig å vente alt fra et par dager, til 6 måneder
  • Tenk på hvor godt det var på det beste. Slik vil det bli igjen!

Sex etter fødsel

Dette kan oppleves fysisk annerledes under samleiet etter fødselen:

- Kan kjennes trangere nedentil (sydd trangt)
- Kan kjennes videre nedentil (sydd slapt)
- Kan kjennes tørrere nedentil (grunnet amming)
- Hun kan sprute melk under orgasme
- Hun kan få sammentrekninger i livmoren (kynnere) under orgasme
- Hun kan ha hemoroider
- Har dere sex tidlig, kan dere begge kjenne stingene

- Samleie kan være smertefullt dersom hun er sydd trangt. Er hun vid, bør det ha rettet seg til etter et halvt års tid. At hun opplever tørrhet er helt normalt og henger sammen med ammingen. Kjøp derfor et godt glidemiddel og ha det tilgjengelig, sier von Krogh.

Hun anbefaler også at man bruker kondom de første 20 dagene, til stingene er grodd. Slik hindrer man eventuell smitte. Hvorvidt gjelder at det kan sprute melk under orgasme, forklarer jordmoren at dette kan oppleves som overraskende og plagsomt.

- Det kan hjelpe å ha på en BH som legger trykk på brystvortene slik at det ikke renner så mye, sier von Krogh.

Operasjon av underlivet

Man kan få kosmetisk operasjon for å både stramme og gjøre skjedeinngangen videre, men mye kan gjøres uten å legge seg under kniven.

- Tøyninger av en trang skjede kan gjøre den litt videre. Man kan få hjelp til dette både hos fysioterapeut med spesialutdannelse og hos gynekolog. Hvorvidt gjelder knipeøvelser vil dette også kunne hjelpe en god del på en litt romslig skjede, sier hun.

Skjeden skal tilbakedannes naturlig i løpet av de første 6 månedene. Skjer ikke det, kan man søke hjelp.

- Noen blir rett og slett vide av å føde, og som oftest kommer man tilbake til normalen med knipeøvelser - det kan bare ta litt tid, sier von Krogh.

Psykiske endringer hos henne

Ved en fødsel gjennomgår vi også psykiske endringer og enkelte kvinner synes det er vanskelig å ha samleie i tiden etter fødselen både fordi kroppen deres er "overtatt" av babyen; den er matfat, trygghet, nærhet og varme - men også fordi noen kan ha problemer med selvbildet.

- Noen kvinner synes det er flott med den gravide kroppen og endringene etterpå. De føler seg mer kvinnelige og har ingen problemer med endringene som oppstår. Andre kan ha problemer med hvordan de ser ut rent kroppslig, at de er annerledes nedentil og at vaginaen nå er en fødselskanal, sier psykologspesialist Gro Vatne Brean.

Psykologen forklarer at kvinnen også kan oppleve at behovet for nærhet blir mettet av babyen. Kroppen tilhører barnet - barnet skal ha brystet og har vært i magen. Derfor kan det ta tid å åpne seg for partner.

- Nettopp dette kan være vanskelig for menn å forstå. De har ingen fysisk mulighet til å forstå, fordi de aldri vil oppleve det kvinnen gjør; at kroppen hele tiden svarer fysisk til barnets behov. Da kan det være vanskelig å dele kroppen med en tredje person, sier Brean.

Hun legger til at dersom kvinnen i tillegg har vært utsatt for voldtekt eller incest, kan en fødsel retraumatisere henne.

Les også: Dette er fødselsdepresjon hos far

Psykiske endringer hos han

Menn kan også ha lystproblemer etter fødselen og eksempelvis se på kvinnens bryster som et matfat i stedet for seksuelle objekt, samt at vaginaen får en annen funksjon heller enn å være en kanal for seksuell nytelse.

- Det er en forholdsvis kjent bieffekt at fedre som er med på fødsel kan få problemer med lysten etterpå, samt at også han vil kjenne endringene i hennes kjønnsorgan. Her vil jeg gi samme råd som man gir til kvinner, at hvis ikke lysten er på plass igjen etter seks måneder, bør man få hjelp. En fødsel er voldsom og kan gi varige inntrykk. Noen menn synes rett og slett det er ekkelt og kan slite med synsinntrykkene i etterkant, sier jordmoren.

De opplever fødselen som fremmedgjørende og ser ikke lenger på kvinnen som sin kjæreste, kone eller som seksualobjekt lenger. De kan synes det er frastøtende. Det kan gjelde både graviditeten, fødselen og endringene etterpå. Det finnes ingen statistikk på hvor mange menn det er som har det vanskelig i parforholdet etter fødselen.

- Det er et klinisk inntrykk jeg har, at noen sliter. Andre igjen, synes det er helt supert, og får økt seksuell lyst og glede ved tanken på at kvinnen har født dem et felles barn. Så har er det store forskjeller, sier von Krogh.

Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Tips til sexlivet etter fødsel

Jo lenger fra hverandre det nybakte foreldreparet er i sitt syn på graviditeten, fødselen og barseltiden, jo vanskeligere kan det være å komme i gang igjen. Punkt nummer én på listen ifølge både jordmoren og psykologen, er å snakke med hverandre om sex og forholdet for øvrig.

- Vi ser gjerne at det som er flinke til dette før babyen kommer også klarer seg fint etterpå. Mens andre kan ha det vanskelig både før, under og etter. Å etablere gode rutiner i forhold til dette er viktig, sier Brean.

- Man skal ta seg god tid. Dette kan oppleves litt som første samleie, at man ikke er helt kjent og gjennom dette første samleiet blir man kjent igjen. Det kan være ålreit å gjøre det til en romantisk setting, legger hun til.

Husk også at man kan ha mye god nærhet uten å ha samleie. Breans erfaring er at det kan ta inntil et år før man er tilbake til "normalen", men er enig i at man oppsøker hjelp dersom ting ikke har kommet litt i gang etter seks måneder.

- Det er ikke noe i veien for å lage seg en romantisk kveld uten samleie, men bare nærhet. Når vi er nær hverandre skiller kroppen ut oxitocin, et naturlig hormon i kroppen. Det er ansvarlig for at vi føler tilhørighet. Det er viktig ved ethvert samleie, men kanskje spesielt nå. Ta dere god tid og ha mye nærhet og trygghet til hverandre. Snakk sammen, sier von Krogh.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning