mageoperasjon etter fødsel

Det du bør vite om bukplastikk etter fødsel

Magen kan bli som før med en mageoperasjon, men det er slett ikke risikofritt.

MAGEOPERASJON ETTER FØDSEL: Noen kvinner opplever at svangerskap forandrer magens utseende på en måte som er vanskelige å akseptere. Foto: Gettyimages.com.
MAGEOPERASJON ETTER FØDSEL: Noen kvinner opplever at svangerskap forandrer magens utseende på en måte som er vanskelige å akseptere. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- De aller fleste kvinner får forandring i form av litt løsere hud og overstrekking mellom de to rette magemusklene etter graviditet og fødsel. Men, som regel er forandringene små og til å leve fint med, mener Marius Barstad, kirurg ved Fornebuklinikken.

Samtidig er det noen kvinner som er uheldige og utvikler større forandringer, spesielt løs hud, med eller uten strekkmerker, og ofte kombinert med overstrukket midtlinje, slik at de to rette magemusklene er glidd fra hverandre.

- Når avstanden mellom disse musklene blir for stor, så vil magen kunne bule ut, og de fleste går og holder magen inne. Man kan ikke trene opp en slik mage til å få et flatere ønsket utseende, hevder kirurgen.

Mageplastikk etter fødsel

Naturlig nok går man opp i vekt under et svangerskap, men noen legger mer på seg enn andre. Ifølge Barstad resulterer dette ofte i overstrukket hud som kan begynne å henge når vekten igjen reduseres.

Dette er én av de vanligste årsakene til at flere velger å få operert magen etter et svangerskap, såkalt mageplastikk. Bjørn E. Rosenberg, plastikkirurg ved Fana Medisinske Senter, og leder av Norsk forening for estetisk plastikkirurgi, forteller at de har flere pasienter i uken som kommer for å få gjennomført en mageplastikk.

- Veldig mange kvinner som har født får en slapphet i buk og ønsker å gjøre noe med det. De aller fleste kommer hit noen år etter at de har født og er ferdig med å få barn, sier Rosenberg.

På Fornebuklinikken operer de cirka 200-250 kvinner med mageplastikk og muskelstramming årlig.

- Omtrent halvparten av disse kvinnene er relativt unge og slanke, med overstrukket mage som kan sies å være et direkte resultat av svangerskap og fødsler. Den andre halvparten er mer et resultat av fedme eller vektreduksjon, opplyser Barstad.

Les også: Slik trener du magen etter fødsel

Ulike typer mageplastikk

Det kan være mange grunner til at kvinner ønsker å operere magen etter en graviditet, og dermed finnes det også ulike typer mageplastikk.

Full mageplastikk med muskelstramming:

 • Kvinner som har mye løs hud må ha en full mageplastikk, hvor man fjerner hud fra navlen og ned til skambenet.
 • Det gjøres som oftest fettsuging for jevnere resultat og bedre kosmetisk resultat, alt fra noen gram fett opp til flere kilo.
 • Arret plasseres i en bue fra hoftekam til hoftekam og i midten ned mot skambenet/kjønnsbehåringen, slik at arret skjules av en truse eller bikinibukse. Det blir et lite arr rundt navlen.

Liten modifisert mageplastikk med muskelstramming:

 • Enkelte kvinner har fin hud på magen, men musklene har glidd fra hverandre. Magen buler ut, og de holder magen inn.
 • Mange har skulderplager og korsryggplager som følge av pustemønster og svekket core-musklatur.
 • Disse kvinnene behandles med et mindre snitt, litt bredere enn et keisersnittarr, kirurgen løsner huden som en tunnel opp til brystbenet ved hjelp av en lyshake, og får reparert hele midtlinjen med bruk av lange instrumenter.
 • Det blir ikke arr rundt navlen, som ved full mageplastikk, og arret på magen er kortere, godt skjult under trusekanten, som et keisersnittarr vanligvis er.

Liten mageplastikk med eller uten muskelstramming:

 • Noen kvinner har mest forandring fra navlen og ned, og man kan foreta et mer avgrenset inngrep, hvor man fjerner passe mengde hud under navlen.
 • Noen ganger kombinert med muskelstramming under navlen.
 • Som regel kombinert med fettsuging for konturering.
 • Arret blir kort og gir ikke arr rundt navlen.

Les også: Det er helt vanlig å se gravid ut etter fødselen

Dyrt med mageoperasjon

Ifølge Rosenberg velger de fleste kvinnene mageplastikk etter at de har født sitt siste barn, og alderssnittet ligger på 35 år. En annen årsak til at alderssnittet ligger på midten av 30-årene, kan skyldes økonomiske årsaker siden man som oftest har spart i noen år før man velger å operere. Det vanligste er å operere på en privat klinikk, og dette er en dyr affære:

Hvem får operasjon dekket?

 • Det gjøres alltid en individuell vurdering av enhver pasient som ønsker bukplastikk.
 • Som utgangspunkt kan det offentlige dekke operasjoner på pasienter som har medisinske plager fra hudoverskudd, som for eksempel sår eller sopp under hudfolden.
 • Pasienten må også ha en BMI lavere enn 27, og være røykfrie i minst seks uker før operasjonen.
 • I noen tilfeller har offentlige plastikkirurgiske avdelinger avtaler med privatpraktiserende plastikkirurger slik at pasienter med overskuddshud på magen kan opereres på klinikker utenfor offentlige sykehus, men fremdeles få finansiell dekning fra det offentlige.
 • Tilbudet varierer fra sykehus til sykehus, og du må regne med ventetid på i hvert fall et år (noe kortere dersom operasjonen kan gjennomføres via avtaler med private klinikker).

Kilde: Leder i Norsk plastikkirurgisk forening Thomas Sjøberg

- Prisene varierer fra 30.000 kroner og oppover for det minste inngrepet, nedre bukplastikk, opplyser Rosenberg.

En modifisert bukplastikk ligger fra 40.000 kroner og oppover, mens en full bukplastikk ligger på rundt 60.000 kroner og oppover. Prisene er altså varierende alt etter hvor mye som må gjøres under de ulike operasjonene.

En annen ting er at man ikke får dekket noe sykemelding fra det offentlige, og velger man å operere på privatklinikk, må man belage seg på å ta ut ferie fra jobben.

- Har man tungt arbeid med mye fysisk aktivitet, må man regne med å være borte fra jobb i tre til fire uker eller lenger, forteller Rosenberg.

Les også: Nybakte foreldre bør gjøre det som passer dem best

Kan dekkes av staten

- De som ikke får dette dekket av staten bør ta det med ro en tid, avhengig av hvilket yrke man har. Kan man jobbe fra hjemmekontor, kan det holde å være borte fra jobben i én til tre uker.

Noen pasienter kan imidlertid få dekket en bukplastikkoperasjon av staten, men her er det klare retningslinjer ifølge kirurgene.

- Man kan få dekket full mageplastikk etter bestemte kriterier. Det er blitt innskjerping på hvem som får dette på statens regning, enten på et offentlig sykehus eller privat klinikk med offentlig avtale, forklarer Barstad.

Hovedregelen for å få en slik operasjon dekket av staten er at det skal foreligge en medisinsk indikasjon, som i prinsippet betyr et heng av mageskinnet over skambenet.

- Ofte vil dette føre til fysisk ubehag og fare for soppinfeksjon eller annen infeksjon i folden som ikke får luft. Det er ikke nok å ha løs hud og ønske om strammere, penere mage. Det skal også stilles krav til vektreduksjon ved høy BMI, forteller Barstad.

Samtidig er det opp til hver enkelt fastlege å vurdere hva som må gjøres.

- Har man for eksempel fått et brokk, kan dette være grunnlag for å få en operasjon dekket av det offentlige, sier Rosenborg.

I enkelte tilfeller kan pasienten også få dekket sykemelding av staten selv om hun opereres på privatklinikk, ifølge kirurgen.

- Om pasienten har store plager fra sårdannelse på magen, et brokk eller stort overheng som kunne vært operert innenfor det offentlige helsevesen, har man rett til sykemelding i forbindelse med inngrepet selv om man betaler selv og får gjennomført operasjon på privatklinikk, sier Rosenberg videre.

Les også: Hva kan du forvente av tiden etter keisersnitt?

Risikoer ved bukplastikk

Ønsker du å få gjennomført en bukplastikk, er det viktig å være klar over de ulike risikoene dette vil medføre.

- Risiko for infeksjon i etterkant er alltid til stede som ved all form for operasjon, men den er relativt lav. Noen få ganger ser vi noen overfladiske sår, men store infeksjoner ser vi sjelden, hevder Rosenberg.

En annen ting kvinner bør være bevisst på, er at selv om resultatet av operasjonen vil være flott i lang tid etterpå, vil magen alltid utvikle seg resten av livet.

- Etter hvert som tiden går, vil huden strekke seg litt igjen. Dersom man får flere barn eller blir overvektig, kan det på nytt utvikles et heng i nedre del av magen, understreker Rosenberg.

Men dersom man syr sammen magemusklene, vil dette holde seg og ikke løse seg opp igjen. Og det fettet som er fjernet og huden som er fjernet, vil være borte for alltid.

- For de fleste vil resultatet holder seg, sier kirurgen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning