Slik er magen etter fødsel

Det er helt vanlig å se gravid ut etter fødselen

Alle har ulike forutsetninger, og mye handler om arv.

DELTE MAGEMUSKLER: Både livmor og muskler bruker tid på å trekke seg sammen igjen etter svangerskapet.
DELTE MAGEMUSKLER: Både livmor og muskler bruker tid på å trekke seg sammen igjen etter svangerskapet.
Sist oppdatert

- Det er lett å bli skuffet fordi man ikke kommer like fort tilbake i sin gamle størrelse som venninnen, selv om dere gjør nøyaktig det samme etter fødselen. Vi har alle ulike forutsetninger. Mye handler også om arv, sier treningsekspert Jill Jahrmann.

Hun understreker at alle kvinner er forskjellige, og at det er individuelt hvor stor magen vil være etter et svangerskap.

- Når det er sagt, vil jeg si at fire til seks måneder etter en fødsel, vil det være naturlig at magen har gått inn igjen. Da har du ikke lenger dette «henget», som skyldes at bindevevet har blitt strukket under svangerskapet. Men du kan fremdeles gi graviditeten skylden for at du har ekstra magefett.

Det tar nesten ti måneder å gå opp i vekt under graviditeten. Alle kvinnekropper vil ha et overskuddslager av fett etter en graviditet, og være tyngre enn vanlig, selv om babyen er ute. Dette ekstra fettlageret forsvinner ikke med det samme.

- Men jeg vil si at mødrene bør ha mistet mange av gravidkiloene et halvt år etter fødselen, og resten innen ett år, sier Jahrmann.

Magen skal med andre ord forsvinne relativt raskt i forhold til lengden på selve svangerskapet.

Har du bare født ett barn, er det derimot enklere å komme tilbake i form enn om du har født flere barn.

- Det er enklere å både gå ned i vekt og komme tilbake i form om du bare har født ett barn. Bindevevet, som ligger rundt og inne i musklene, blir ikke fullt så elastisk etter flere graviditeter. Samtidig vil økt alder gjøre bindevevet mindre spenstig. Men jeg har sett mange flotte mager etter både tre og fire graviditeter, så du må ikke ende opp med en mage som er fryktelig, beroliger Jahrmann.

Les også: Derfor bør du unngå hurtigslanking etter fødselen

Delte magemuskler

Grunnen til at magen fremdeles er stor de første ukene etter fødselen, er fordi både livmor og muskler bruker tid på å trekke seg sammen igjen.

TRENINGSEKSPERT: Jill Jahrmann er fysioterapeut og treningsekspert.
TRENINGSEKSPERT: Jill Jahrmann er fysioterapeut og treningsekspert. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

I løpet av svangerskapet skjer det store forandringer med magen, både utvendig og innvendig.

Innvendig har livmoren vokst og blitt stor for å gi plass til barnet, og magemusklene har delt seg i to.

- Når man ikke er gravid, ligger de rette magemusklene ved siden av hverandre. Men under svangerskapet viker de til hver side og deler seg mer og mer for å gi plass til den stadig voksende magen. De rette magemusklene er på et vis ute av funksjon. Etter fødselen kan det ta litt tid før magemusklene finner sammen igjen, sier Christina Nordkvelde, privat jordmor i Bergen, til Foreldre.no.

Navlebrokk og strekkmerker

Etter fødselen er magemuskelen derfor slapp og utspilt, men akkurat som livmoren, vil den gradvis trekke seg sammen. Livmoren trekker seg sammen til normal størrelse i løpet av de første seks ukene etter fødselen.

Magemusklene kan bruke litt lenger tid. Du kan ikke gjøre noe selv for å fremskynde prosessen for at de rette magemusklene skal gro sammen igjen.

Hos noen kan det ta opp til ett år, og noen få opplever at musklene aldri helt finner sammen igjen - slik at magen alltid vil se litt større ut enn den gjorde før graviditeten. Er dette svært skjemmende, kan det opereres.

- I tillegg blir huden strukket. En baby tar plass. Men huden er elastisk og vil trekke seg sammen igjen etter fødselen, selv om jeg tror at de færreste opplever at huden blir helt som den var før graviditeten. Jeg tror man kan se på magen til de fleste kvinner om de har født en baby. Magen og kroppen blir litt annerledes etterpå, sier jordmor Christina Nordkvelde.

Noen får ekstra hud som det er vanskelig å bli kvitt. Strekkmerker på magen er ganske vanlig og årsaken er hormonell. Det er altså ikke bare på grunn av sterk strekk av huden at de oppstår. Merkene vil gradvis blekne de neste årene, men aldri bli helt borte.

Navlebrokk hos voksne kan også oppstå i forbindelse med svangerskapet. I følge Norsk helseinformatikk kan du forsøke å presse utbukningen lett tilbake, men dersom den er hard og øm må du oppsøke lege raskt.

Ikke gå i rosinbolle-fella

Selv om det er lite å gjøre med delte magemuskler og strekkmerker, kan du gjøre noe med det som ligger utenpå.

Hvis du har lagt på deg mer enn de anbefalte kiloene, har du kanskje en litt lengre vei å gå for å komme tilbake til den figuren du ønsker deg. Men alle kvinnekropper vil ha et overskuddslager av fett etter en graviditet.

- For å bli kvitt det ekstra magefettet, avhenger det fullstendig av hva du gjør og hvordan du lever, sier Jill Jahrmann.

- Det er lett å gå i «rosinbolle-fella» i permisjonstiden. Det kan bli litt for mye usunn kos. Mange nybakte mødre er litt overveldet av å få en baby i hus, og sitter hjemme og spiser mer enn vanlig. Da går du ikke så lett ned i vekt. Amming er ikke et slankemiddel i seg selv, og vil ikke være effektivt for å kvitte seg med de ekstra kiloene om du også spiser mer usunt enn vanlig, mener Jahrmann.

Babyen krever så mye tid, at det for mange kan være utfordrende å spise sunt - det er lettvint å bare hive i seg noe mens man er på farten.

Om du ammer, så tenkt på at det du spiser, er det samme du gir babyen. Pass på at du får i deg sunne fettstoffer, proteiner og karbohydrater som en liten kropp trenger.

Ingen ultimat mageøvelse

Ifølge Jahrmann finnes det ikke en ultimat øvelse som gir deg flat mage etter fødselen.

- Det er heller ikke naturlig for kvinner å ha helt stram og flat mage. Men ønsker du å redusere fettlagrene på magen, fjerne det ekstra magefettet som har lagt seg mellom muskler og hud under svangerskapet, er det beste du kan gjøre å holde deg i god form, og trene mest mulig variert magetrening. Jo mer variert du trener, jo best resultat får du, sier treningseksperten.

Kondisjonstrening holder forbrenningen i gang, ellers er det bra å overraske kroppen med nye øvelser.

- Har du én favorittøvelse som du gjør hele tiden, vil treningseffekten reduseres fordi kroppen blir vant til den. Tren med mest mulig variasjon, det er et godt treningsprinsipp, anbefaler hun.

Jordmor Christina Nordkvelde synes ikke mødre i permisjon skal ha for stort fokus på kropp og det å se bra ut fort etter fødselen.

- Forsøk å ha det hyggelig i permisjonstiden, det er en tid du aldri får tilbake. Ikke stress så mye med tanke på kropp og trening, det er helt urealistisk å se ut som før bare uker etter fødselen, slik man kan lese at supermodeller gjør, beroliger hun.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2013, og sist oppdatert 17/11 2017.

Les også