Gave til nybakt far

Trenger du gavetips til en nybakt far?

8 tips til symbolske fødselsgaver til far.

GAVE TIL NYBAKT FAR: Selv om de ikke forventer det, så er det hyggelig med en overraskelse også til pappa. Foto: Gettyimages.com
GAVE TIL NYBAKT FAR: Selv om de ikke forventer det, så er det hyggelig med en overraskelse også til pappa. Foto: Gettyimages.com
Publisert Oppdatert

Hvorfor ikke gi den nybakte faren en liten oppmerksomhet etter fødselen?

Sverre V. Nøkleby er selv pappa til to små barn og drev tidligere verdensbestepappa.no, Norges største pappaside og pappaforum. Han mener det er hyggelig og også tenke på fedrene etter fødselen.

- Jeg tror ingen menn forventer å få en gave, men det er jo alltid hyggelig med en oppmerksomhet. Min kone hadde for eksempel gjort klart noe som jeg satte veldig pris på; Da jeg kom alene hjem fra klinikken etter at Filip var født, sendte hun meg en tekstmelding med beskjed om å se bak døren. Der sto det en øl og en sjokolade. Da ble jeg overrasket og glad, sier Nøkleby.

Han mener at det etter hvert er etablert en forventning om at mor skal belønnes med en gave etter å ha født.

- Det er tydelig at mange legger litt penger i fødselsgaven til mor. Og det er viktig at det er en symbolsk gave til henne, og ikke noe praktisk, sier han.

Motstanderne av fødselsgaver mener imidlertid at en baby bør være en stor nok gave i seg selv - til begge foreldrene.

- Det er jeg jo enig i. Derfor mener jeg at en fødselsgave ikke trenger å være dyr, men heller en symbolsk oppmerksomhet, sier Nøkleby.

Les også: Dette er fødselsdepresjon hos far

Gave til nybakt far

Nøkleby har inntrykk av at de fleste menn kjøper et smykke til barnets mor. Gaven til far kan variere.

- Jeg kan for eksempel anbefale en pappabok, eller en bok om babymassasje. En far på forumet som er ihuga Liverpoolsupporter, meldte tvillingene sine inn i supporterklubben så snart de var født. Det kan kanskje også være et gavetips? En bæresele kan også være en fin gave til far, sier han.

Under følger Nøklebys gavetips til en nybakt pappa.

Bøker: Det finnes mange egne bøker for ferske pappaer, i tillegg til at alle bøker om svangerskap, fødsel og babytid selvsagt er like relevante for begge kjønn. Hva med en bok om babymassasje? Babymassasje er en hyggelig aktivitet som kan gi far og barn verdifull tid sammen.

Stelleveske: Gjør klar en egen stelleveske til ham, hvis dere ikke velger å ha en felles. Dersom han har en skulderveske fra før er det ingenting i veien for at den skal kunne brukes som stelleveske. Utstyr den med stellematte, bleier, våtservietter og et ekstra sett med klær.

Hudpleie: Selv de barskeste menn begynner å få opp øynene for hudpleie. Produkter som skal gi sliten og søvnfattig hud nytt liv er gull verdt for nybakte fedre.

Fotballtøy: Er han fotballfrelst? Da vil han nok bli overrasket og glad dersom du har kjøpt en liten ting med lagets logo på til babyen. Her gjelder det å gå forsiktig fram; du skal være helt sikker på at du kjøper riktig lagdrakt - en rød fotballdrakt er ikke den andre lik, for å si det sånn.

Musikk til trilleturen: Brenn en cd eller lag en spilleliste til ham på Spotify med pappa/barn-relatert musikk, eller musikk du vet han vil like å ha med på trilletur.

Les også: Slik blir sex etter fødselen

Utelek: Klargjør ham for utelek ved å kjøpe eksempelvis regntøy for friluftsbruk. Dersom han ikke er en friluftsmann fra før, blir han det garantert nå; trilleturer, barn på lekeplassen og ut i naturen.

Smykke med barnets navn: Hva med mansjettknapper med babyens navn inngravert? Eller et sølvsmykke med militærinspirert anheng med barnets fødselsdato?

En feiring: Gjør klart noe han kan kose seg med mens du og babyen er på klinikken. Involver eventuelt kompisene hans, kanskje de vil være med å feire den nybakte pappaen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning