blødninger etter fødsel

Det du vil vite om blødninger, renselse og mensen etter fødsel

Det kan være vanskelig å skille blødningene etter en fødsel fra menstruasjon.

BLØDNINGER ETTER FØDSEL: Den første blødningen etter en fødsel er den såkalte renselsen. Foto: Gettyimages.com.
BLØDNINGER ETTER FØDSEL: Den første blødningen etter en fødsel er den såkalte renselsen. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Lurer du på hvor lenge det er vanlig å blø etter fødselen? Eller når du kan forvente den første menstruasjonen etter fødselen? Jordmor fra Oslo jordmor og kvinnesenter, Cecilia Kleven, forklarer at de fleste får tilbake menstruasjonen 5-8 måneder etter fødsel.

- Noen får tilbake menstruasjonen allerede etter 6-8 uker, men de fleste får den tilbake når de begynner å gi babyen litt annen mat enn bare gjennom amming, altså rundt 5-8 måneder etter fødsel. Noen får den ikke tilbake før de har sluttet å amme, sier Kleven.

Dette bekrefter gynekolog ved Medicus i Oslo, Anne Ragnhild Kjus Skomedal.

- Det er svært individuelt når menstruasjonen kommer tilbake, men så lenge man fullammer uteblir ofte menstruasjonen til man har trappet ned ammingen og for mange kan dette ta et år eller lengre, sier Kjus Skomedal.

Renselse etter fødsel

Blødningene man opplever etter fødsel er altså ikke menstruasjon, men en renselse. Ifølge gynekologen skyldes disse blødningene at det ble dannet en sårflate da morkaken løsnet og kom ut ved fødselen.

- Renselsesblødningen er kraftigst de første dagene etter fødselen og da gjerne kraftigere enn en menstruasjon. Etter hvert vil det dannes en sårskorpe der morkaken satt og blødningen vil avta, men man kan igjen oppleve en litt kraftigere blødning når denne sårskorpen løsner 10-12 dager etter fødselen, sier Kjus Skomedal.

Hun legger til at det er normalt å blø i 4-8 uker etter fødsel, men at blødningene mot slutten minner mer om en avtagende menstruasjon med brun utflod heller enn friskt blod. Jordmoren støtter dette og tilføyer at på etterkontrollen etter fødselen skal det blant annet avdekkes eventuelle bekymringer rundt blødninger.

- Dersom man opplever at man blør unormalt mye i kombinasjon med større blodkoagler og smerter i magen, anbefaler vi å ta kontakt med en jordmor eller lege for å utelukke at rester fra morkaken forhindrer livmoren å trekke seg godt sammen, sier Kleven.

Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Mensen etter fødsel

Jordmoren forklarer at det er uvanlig å få tilbake menstruasjonen umiddelbart etter en fødsel, og at det i så fall vil være vanskelig å skille mellom menstruasjonen og den såkalte renselsen.

- Man må bare vente og se om den antatte menstruasjonen kommer tilbake igjen etter fire uker og deretter varer i noen dager før den gir seg, og hvis den gjør det, så er det mensen, sier Kleven.

Gynekologen er enig og forklarer at noen opplever en pause i blødningene på et par uker før en ny blødning kommer, og at dette kan være menstruasjon.

- Ofte vet man ikke om det er menstruasjon før man får neste blødning igjen og dermed ser at man har kommet inn i en menstruasjonssyklus. Generelt kan det være vanskelig å skille blødningene etter fødsel fra den første menstruasjonen, sier Kjus Skomedal.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning