Nyttige tips til aleneforeldre

Den store aleneforeldreguiden

Oppdrar du barnet alene? Seks alenemødre deler sine sine beste tips.

ALENE: Er du enslig forsørger, kan det være greit å få noen praktiske tips fra andre i samme situasjon.
ALENE: Er du enslig forsørger, kan det være greit å få noen praktiske tips fra andre i samme situasjon. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix / Sara Johannessen
Sist oppdatert

Mange familier sliter med å få hverdagen til å gå rundt, både økonomisk og rent praktisk. Daglig må man takle leggetider, foreldremøter, bursdager, lekser, fotballkamper, kjøpepress og så videre.

Dette kan gjerne være ekstra utfordrende for for foreldre som har aleneomsorgen for barn, ikke minst med tanke på hvordan få pengene til å strekke til.

Les også: Slik får du barnet til å sove

Her har vi derfor samlet konkrete tips fra en rekke alenemødre som alle er aktive i aleneforeldredebatten på DinBaby.com.

Tipsene er gitt av Marie Strandmann, Siri Ursin Gusland, Kari Sundberg, Helen Brekke og Hilde Wallin, som alle er enslige forsørgere til barn under åtte år.

I tillegg har Anne, som ikke ønsker å stå frem med fullt navn, men som lenge har bodd alene med tre små barn, bidratt med flere tips.

Økonomi

Bruk litt tid på å få kontroll på økonomien, så varer pengene lenger.

  • Det kan være greit å bruke et par kvelder på å se gjennom kontoutskrifter for å få oversikt over hvor mye som kommer inn og hvor mye som går ut.
  • Opprett en brukskonto, en regningskonto (som du ikke har kort på) og en sparekonto. Plasser for eksempel 70 prosent av alt som kommer inn (som lønn, barnetrygd og bidrag) rett på regningskonto, 10 prosent på sparekonto og 20 prosent beholder du til forbruk.
  • Klarer du å fordele inntekten riktig, får du enklere oversikt og du har alltid en buffer om det skulle dukke opp regninger du ikke har tenkt på.
  • Og skulle det være krise, så kan sparekontoen benyttes. Selv om 10 prosent av for eksempel 900 kroner ikke blir mer enn 90 kroner og høres lite ut å sette på en sparekonto, så vil alle de små dryppene til slutt utgjøre en solid sum, og pengene kan benyttes til for eksempel ferier, uforutsette regninger og reparasjoner, kjøp av sykkel og så videre.
  • Er du student, så husk på at du ikke får noe fra Lånekassen i juni og juli. Derfor må du sette av litt penger til sommeren hver måned. Det går jo også litt mer penger til ferie.
  • La barna arve tøy av hverandre.
  • Et tips kan være å søke startlån til kjøp av leilighet i Husbanken. De låner ut mer enn bankenes begrensning på 3 ganger inntekt (også til husstander med trang økonomi), og har cirka 0,5- 1 prosent lavere rente enn andre banker (avhengig av kommunen du bor i).
  • Aleneforsørgere som skal etablere seg for første gang, eller de som trenger lån og/eler refinansiering for å kunne beholde bolig og barn etter samlivsbrudd, oppfyller kriteriene for rimelig lån i husbanken.
  • Mal og vær kreativ med gamle ting du er lei. Du får en ny kommode med et malingstrøk. Her får du interiørtips.
  • Har du bil, bør du gjøre unna storhandel av mat én gang i uka og kjøpe middager for flere dager frem i tid. Går du i butkken hver dag, vil du bruke mer penger.
  • Ta en runde rundt i boligen kvelden før du handler, så ser du hva du mangler og hva som begynner å bli tomt. Skriv opp hva du trenger og ta med deg handlelisten i butkken.
  • Det kan være lurt å handle brød, pålegg og middager for å ha liggende i fryseren.
  • Kjøp i store kvanta. Om du liker brunost, kjøper du heller et kilo ost enn oppskårne skiver.
  • Bak selv. Investerer du i en god kjøkkenmaskin, er halve arbeidet gjort. Hjemmebakst er både billigere og smaker bedre enn det som er å få kjøpt i butikken. Her får du oppskriften på verdens beste boller
  • Har du mulighet, kan du plukke bær og frukt selv nå om høsten. Frys ned bærene, så kan du lage saft og syltetøy, rabarbrasupe og smoothie når du har bruk for det. Det er praktisk å ha tilgang til ferske bær året rundt.

Hverdagsliv

Er du alene med barnet, må du selv takle de vanskelige situasjonene. Men du får også mange gleder.
Er du alene med barnet, må du selv takle de vanskelige situasjonene. Men du får også mange gleder. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Forsøk å finn en jobb som passer til det å ha barn på fulltid.

  • Har du et yrke som ikke er spesielt egnet for en aleneforsørger (for eksempel sykepleier som jobber i turnus), så bruk de tre årene du har krav på overgangsstønad til å ta omskolering, tilleggsutdannelse eller liknende, for lettere å kunne få en jobb med gunstigere arbeidstid og sikker inntekt. De uten en grad, vil uansett ha krav på overgangsstønad og utdannelsesstønad til bachelorgrad er oppnådd.
  • Det finnes mange jobber med fleksibel arbeidstid og hvor man kan jobbe hjemmefra.
  • Velg barnehage med omhu! Åpningstidene og feriereglene varierer. Be eventuelt arbeidsgiver om 90 prosent stilling.
  • Bruk nettverket ditt og be om hjelp ved sykdom og lignende.
  • Bytt barnevakttjenester med venner og kjente (det er faktisk enda koseligere med to treåringer som aktiviserer hverandre på lørdagskvelden enn bare en), benytt Aleneforeldreforeningens avlastningstilbud Rødhette om du bor i Oslo, eller sett opp lapp på høgskolen om at du søker førskolelærerstudent som barnevakt.
  • Få en hobby slik at du ikke føler deg ensom om kveldene.
  • Er du tidlig ferdig på jobb en dag, så lag middagen halvveis ferdig før du henter i barnehagen. Det sparer du litt tid på. Et annet middagstips, er å lage maten kvelden før.
  • Lager du ukesmiddagsplaner eller månedsmiddagsplaner som du følger, blir det enkelt å handle inn hver uke.

Anne forteller til Klikk.no at hun flyttet til et hus ved siden av foreldrene da det ble slutt med mannen og hun ble alene med tre barn.

Det har hun ikke angret på, selv om hun måtte «ofre» det å bo i byen og i nærheten av venninner.

- Noen kameler må man svelge. Jeg kunne ikke tenkt meg å gjøre noe annerledes. Har du foreldre som er friske og ønsker å stille opp, er det lurt å bosette seg i nærheten. De vil se barnebarna så mye som mulig, og du får god hjelp og mer frihet.

Hun mener også at det kan være en god løsning å bosette seg utenfor de største byene. Da er muligheten større for å få seg rekkehus eller enebolig.

«Hvorfor må folk absolutt bo i leilighet i byen, når de kan bo mye mer praktisk litt utenfor? Det gjør livet så mye enklere», skriver Anne.

Og har du flere barn, kan det kan være lurt å få seg bolig på bakkeplan.

«Da kan barna leke ute, jeg kan være inne og lage middag mens jeg følger dem fra vinduet. Det gjør at jeg ikke blir så sliten av å passe på hele tiden. Barna har frihet og jeg har ro til å lage middag», skriver hun. Selv tror Anne at hun ville blitt utslitt av å bo i en byleilighet med tre små barn.

Ferie og fritid

Å dra alene med barna til Tusenfryd, er en dyr og dårlig idé.

«Styr unna turistfellene. Det er meningsløst å alene ta med tre barn i fornøyelsespark. Det er dyrt og slitsomt å dra til steder som Tusenfryd og på Kaptein Sabeltannforestilling i Dyreparken. Det er heller ikke sånn at barna dit!» mener Anne.

Det skaper mye frustrasjon å legge ferien til overfylte turiststeder. Alle blir slitne, ikke minst de voksne. Lei eller lån en hytte, bruk stranden hele sommeren, og ta med matpakke og vann. Har du flere små barn, pass på at du velger en mindre strand med oversikt, som Bygdøy Sjøbad, tipser Anne.

Huk og Frognerbadet er derimot eksempel på travle steder hvor det er vanskelig å holde øye med barna blant alle menneskene.

«De beste turene vi har er i friluft og i skog og mark. Der kan barna «blåse ut», være aktive og ikke minst har jeg full oversikt over hvor de befinner seg», skriver Anne.

Helen Brekke forteller at hun alltid tar ferie i Norge.

«I sommer var vi på sykkeltur i Lofoten. Og senere dro vi til Kristiansand og Oslo. Meld deg på nyhetsbrevet til Norwegian og følg med på når det er billige biIletter», skriver hun til Klikk.no.

Reis sammen

Om du drar til fornøyelsesparker som Tusenfryd eller Dyreparken i Kristiansand, så kan det være greit å reise sammen med andre voksne og eventuelt flere barn. Da er dere flere som kan se etter barna og det er mulig å dele seg om barna vil gjøre ulike ting.

«Det er helt umulig å ha med barna på et slikt sted som eneste voksen når det første barnet vil ta karusell, det andre er sultent og det tredje må på do», skriver Anne.

Med tanke på ferie, så finnes det egne nettsteder hvor man kan bytte leilighet med andre. Slik kan man få ferie i hele verden for prisen av kun flybilletten.

Se for eksempel HomeLink Boligbytte

Les også:

Du kan bytte bort boligen

Selv om det koster penger, så er det hyggelig å dra på sommerferie sammen med barna. Det gir dere noe hyggelig å snakke om gjennom vinteren.

Les også: Guide til grønt babystell

Les mer på Klikk Foreldre

FERIE: Ikke dra til de store fornøyelsesparkene, det er dyrt og slitsom når du er alene. De fine opplevelsene får du gjerne andre steder.
FERIE: Ikke dra til de store fornøyelsesparkene, det er dyrt og slitsom når du er alene. De fine opplevelsene får du gjerne andre steder. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Denne saken ble første gang publisert 16/09 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også