elveblest hos baby

Slik er elveblest hos baby

Elveblest hos baby kan se dramatisk ut, men går ofte over av seg selv.

ELVEBLEST HOS BABY: Å smøre babyen inn med hudkrem kan hjelpe å lindre kløen fra elveblesten. FOTO: Gettyimages.com.
ELVEBLEST HOS BABY: Å smøre babyen inn med hudkrem kan hjelpe å lindre kløen fra elveblesten. FOTO: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Elveblest er et utslett som er svært vanlig hos små barn. Det kan komme brått og se dramatisk ut, men er vanligvis helt ufarlig og går som regel over av seg selv i løpet av få dager.

- Mange tror feilaktig at elveblest skyldes allergi. Den vanligste årsaken er imidlertid en virusinfeksjon eller andre infeksjoner. Vanlige infeksjoner kan utløse en kraftig reaksjon i barnets immunsystem som forårsaker utslettet, forteller Yosef Abdulamir, barnelege ved Metro Legesenter, og utdyper:

- Av og til kan utslettet skyldes en reaksjon på en medisin som barnet har fått. Noen har en sårbar hud som kan reagere med elveblest på kulde, varme eller berøring.

Symptomer på elveblest hos baby

- Utslett

- Kløe

- Vabler

- Hovne lepper

- Hovne øyne

Kilde: helseleksikonet.no

Les også: Slik fjerner du skurv i hodebunnen på baby

Elveblest hos baby

Ifølge barnelegen er typiske symptomer røde, velavgrensbare og kløende flekker i huden. Flekkene hever seg over hudens overflate og er gjerne litt blekere i midten. De kan minne om slike hudforandringer man får ved berøring av brennesler.

Behandle elveblest hos baby

Den viktigste behandlingen er å fjerne den utløsende årsaken. Dette er ikke alltid så lett, siden man i mange tilfeller ikke finner en slik årsak.

Det kan derfor være nyttig å skrive ned alt barnet har spist eller vært i kontakt med før et anfall.

Kulde kan lindre kløen, for eksempel som kald dusj eller kalde omslag. Å unngå å klø seg kan være vanskelig, men det er viktig, da plagene forverres av kløing på huden.

Å smøre huden med fuktighetskrem kan hjelpe til å redusere kløen noe.

Kilde: Lars K. Gullestad, allmenlege og daglig leder ved Colosseumklinikken Medisinske Senter

- Slike hudfenomener kalles vabler. Det er typisk for elveblest at hudforandringene er flyktige, det vil si at de flytter rundt på seg innen noen timer. Noen flekker forsvinner, mens nye dukker opp andre steder på kroppen, sier Abdulamir.

Lars K. Gullestad er allmenlege og daglig leder ved Colosseumklinikken Medisinske Senter. Han forteller at vi fortsatt vet lite om mekanismene bak elveblest, men at det er trolig at immunsystemet og allergiske reaksjoner spiller en viktig rolle.

- Hos yngre barn er en vanlig årsak til elveblest kontakt med stoffer eller bestanddeler av for eksempel mat, eller ved innånding av pollen. Elveblest kan være akutt eller kronisk, og den kan være allergisk eller ikke-allergisk. Dersom den varer i over seks uker, sier man at den er kronisk.

Les også: Seks råd til hvordan du steller den nyfødte

Plagsom kløe

Det finnes ingen effektiv behandling mot elveblest. Dersom barnet er veldig plaget av kløen, kan legen skrive ut en medisintype som kalles antihistamin.

- Dette kan hjelpe litt og også virke slik at barnet blir trettere og kan få sove bedre, dersom det er plaget av kløen. Hudkremer med kortison har liten effekt, da elveblest uansett er så flyktig, sier Abdulamir, og utdyper:

- Utslettet går som regel tilbake av seg selv innen få dager. Noen har en tendens til å få elveblest oftere, mens de aller fleste får det bare en gang.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning