spedbarn og sol

Dette må du vite om spedbarn og sol

Sol og sterk varme kan være farlig for de minste.

SPEDBARN OG SOL: Babyen bør, så langt det lar seg gjøre, oppholde seg i skyggen på solfylte dager. Foto: Gettyimages.com.
SPEDBARN OG SOL: Babyen bør, så langt det lar seg gjøre, oppholde seg i skyggen på solfylte dager. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Voksne liker gjerne å ligge på stranden, men husk at sol og varme ikke passer like godt for de aller minste.

Spedbarn og sol

– Et spedbarn skal aldri legges i direkte sol. Barnets hud er sart og blir mye lettere brent enn voksnes hud. Vær også klar over at lys hud tåler mindre enn mørk hud, sier helsesøster Merethe Bragstad.

Babyen bør derfor, så langt det lar seg gjøre, oppholde seg i skyggen på solfylte dager.

– Helst kledd i fargerike klær, som beskytter mer enn lyse. Husk også solhatt og solbriller, sier hun.

Les også: Dette er forklaringen på babyens gulfarge

Unngå direkte sollys

Informasjonsfarmasøyt ved Vitusapotek Jernbanetorget, Ilona Hotvedt, bekrefter dette.

– Hudleger fraråder at barn under tre år eksponeres for direkte sollys. Det kan nemlig ta inntil to år før barnets hudbarriere og pigmentsystem er ferdigutviklet og klar for å fungere som et beskyttende organ, sier Hotvedt.

Siden barnets hud er tynn, er den mest utsatt for skade dypere nede i cellestrukturen, og allerede den første sommeren i barnets liv, kan det oppstå hudskader som følge av UV-stråling.

– Spedbarn og små barn skal derfor ikke utsettes for direkte sollys uansett hudtype, sier hun.

Les også: Slik finner du ut om babyen er allergisk mot kumelkprotein

UVA og UVB

Skal små barn ut, er solkrem viktig. Og det gjelder selv om barnet i utgangspunktet ligger eller sitter i skyggen hele tiden. Det kan jo hende at dere går en tur og at barnets hud likevel disponeres for sol.

– Velg da en solkrem fra apoteket med faktor 30 eller høyere, sier Bragstad.

UV-stråling

UV-stråling deles inn i UVA og UVB.

UVA står for omtrent 95 prosent av UV-strålingen som når jordens overflate og de har størst evne til å trenge dypere ned i huden.

UVB er ansvarlig for solbrenthet, hudpigmentering og hudinflammasjon.

Det betyr at strålingen vi utsetter huden for ikke kan måles i brunfargen vi får av UVB. UVA kan også gi skader vi ikke oppdager før det har gått noen år.

UVA-strålene er aktive hele året, selv om det er overskyet, og de trenger også gjennom vinduer og glass.

Apoteket selger som regel solkremer som ikke er tilsatt tilsetningsstoffer.

– For barn anbefaler jeg også solkremer som har fysisk filter og beskytter mot både UVA- og UVB stråling, legger hun til.

Hotvedt er enig i dette.

Den optimale solkremen for et lite spedbarn bør være bredspektret. Det betyr at den inneholder en god blanding av kjemiske, eller organiske, og fysiske, eller ikke-organiske, filtre som absorberer stråling og samlet gir høy UVB- og UVA-beskyttelse, sier hun.

Jo høyere beskyttelse, desto mindre skade og senvirkninger på huden.

– Vi nøler ikke med å anbefale høy solfaktor på apoteket. Med faktor 50 oppnår du høy beskyttelse, men husk at dette fortsatt ikke er en sun block. Dette begrepet er en myte og solen kan fortsatt være skadelig dersom vi ikke følger solvettreglene, sier hun.

Les også: Slik håndterer du en overtrøtt baby

Slik bruker du solkrem

Sjekk videre at produktene du kjøper til de små er hypoallergene. De skal inneholde minst mulig parfyme, og bør også være vannresistente.

– Vannresistente produkter forblir lengre på huden, forklarer Hotvedt.

Mange foreldre velger solkrem i form av spray til barna, da disse kan være lette å bruke.

– Når du bruker slik solkrem, er det viktig å først applisere kremen på egne hender, og deretter smøre den ut på barnets hud, sier hun.

Husk for øvrig å smøre ofte nok og å bruke nok solkrem.

Solfaktor smøres på hud som eksponeres for sol i minimum to lag og hver time, oftere etter bading. Mengden som appliseres bør være tilnærmet en håndfull, og husk at huden bør smøres 15-30 minutter før soleksponering da det kan ta tid før kremen trekker inn i huden og beskytter optimalt, sier Hotvedt.

Vent også noen minutter før du kler på barnet, og husk dessuten føtter, nakke og ører.

Les også: Har babyen din flatt bakhode?

Solkrem foran solklær

Barn over ett år vil gjerne bevege seg mer. Kanskje er den lille ute og stabber i hagen eller på stranden, og du lurer på om det er best å velge solkrem eller solklær.

Jeg anbefaler solkrem uansett – også dersom barnet har på seg solklær – og husk for øvrig å smøre gjentatte ganger. Ellers er det viktig å ta pauser fra solen innimellom, spesielt når solen er på sitt sterkeste mellom klokken 12-15.00, sier Bragstad.

Hun minner for øvrig om at barn også skal ta tran eller D-vitamintilskudd om sommeren. Siden de ikke skal eksponeres for direkte sol, vil de ikke få i seg D-vitamin gjennom solen slik vi voksne gjør på fine sommerdager eller i Syden.

Varmt i vognen

Hvis barnet ligger i vognen sin i skyggen, er det godt beskyttet mot solen, men husk at det er minst like viktig å holde øye med temperaturen der barnet ligger. Når det er varmt ute, kan det bli utrolig varmt i en vogn.

– Det er viktig å ikke dekke til åpningen på vognen med tepper eller noe annet. Gjør du det, kan temperaturen bli utrolig høy. Sjekk også at barnet ikke blir dehydrert. Barn har mye lavere terskel enn voksne før dette blir farlig, sier Bragstad.

Les også: Slik vokser melketennene

Følg med på barnet

Tilby morsmelk ofte hvis det ammes, og om barnet er over fire måneder eller har begynt med fast føde kan det også få vann.

– La for øvrig alltid vognen stå i skyggen og vær nøye med å tilpasse påkledningen etter temperaturen ute. Er det varmt, velger du lette, tynne klær, sier Bragstad.

Hvis du er usikker på om barnet er for varmt, finner du best ut av dette ved å kjenne på nakken eller magen til den lille.

– Følg ellers med på at barnet har våte bleier, at dere har god kontakt og at allmenntilstanden er god, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning