Bravo-metoden

Babyer på 3 mnd. kan lære å lese

Ved å vise babyen ordkort i raskt tempo, kan han eller hun lære å lese.

LESEOPPLÆRING: Babyer helt ned i 3 måneders alder kan lære å lese, mener spesialpedagog.
LESEOPPLÆRING: Babyer helt ned i 3 måneders alder kan lære å lese, mener spesialpedagog. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Spesialpedagog Heidi Aabrekk kurser barnehageansatte og foreldre i språkleken Bravo - en teknikk som gjør det mulig for barn helt ned i tre måneders alder til å kjenne igjen ord.

- Babyer på tre måneder kan lære å lese. Selvsagt ikke lange avhandlinger, men ved å vise dem kort med ord skrevet i store, røde bokstaver kan de lære å gjenkjenne ordbilder, sier Aabrekk til klikk.no.

Ordkort i hurtig tempo

Bravo-metoden tar utgangspunkt i at små barn lærer veldig raskt.

Ved å vise store ordkort i hurtig tempo blir synssansen stimulert og barna lærer å lese på samme tid som de lærer å høre, forstå og prate.

- Tanken er at barnet skal lære flere ferdigheter parallellt, i stedet for at det først skal lære å snakke, og så ikke lære å lese før det er 6 år.

Les også: Slik får du barn til å elske husarbeid

Man kan begynne fra det samme babyen er født, forteller Aabrekk. Men siden synssansen er dårlig utviklet de første månedene, bør bokstavene være minst 8 cm høye for babyer yngre enn tre måneder. Og da er det ikke høyt tempo som gjelder, men det å vise ett og ett kort.

Slik kan du lære babyen å lese:

Spesialpedagog Heidi Aabrekk har følgende tips til foreldre som ønsker å starte leseopplæring med sin baby:

  • Foreldrene kan lage kortene selv. Skriv ned ord på plansjer med stor rød tusj.
  • Finn ord fra barnets kjente miljø.
  • Bruk cirka 1 sekund på hvert ord (om babyen er 3 måneder og eldre). Hurtig tempo er svært viktig. Bruk til sammen 50 sekunder, fordelt på ti økter på 5 sekunder hver dag.
  • Vis frem 5 nye ord hver dag.
  • Tempoet må være såpass høyt fordi barns oppmerksomhet skifter så fort. De er stadig på utkikk etter noe nytt å oppleve og lære.

Les mer om metoden på Heidi Aabrekks hjemmeside . Der kan du også se video av hvordan språkleken skal foregå, og bestille ferdig trykte Bravokort, om du ikke har lyst til å lage kortene selv.

Les også: Slik gir du tran

- Kan ødelegge barns selvfølelse

Psykolog Marit Bruseth har overfor NRK uttrykt bekymring for at leseopplæring for småbarn begynner å bli populært. Hun tror det kan føre til at små barn føler seg presset til å prestere i altfor ung alder.

- At babyer lærer å lese kan bidra til at barn sin selvfølelse tidlig går helt ned i kjelleren, sier Bruseth til NRK, og fortsetter:

- Det er en risiko forbundet med å gjøre barna sitt selvbilde avhengig av at de er flinke.

Bruseth poengterer at det er viktigere for barnet å vite at det er verdifullt, enn å bli rangert utifra om de er flinke til å lese.

Heidi Aabrekk sier seg fullstendig enig i dette, og understreker at leseopplæringen må foregå som en lek. Det skal være morsomt for både foreldre og barn.

- Trygghet og omsorg er det viktigste for barnet, men etter min mening er det ingen motsetning mellom det å bli elsket og det å lære. Det er viktig at språkleken oppleves som positiv for barnet, og de må få masse jubel, skryt og kjærlighet under leken, sier Aabrekk.

- Har ikke barnet lyst til å være med på språkleken, skal det selvsagt ikke tvinges til det. Det gjelder å bruke sunn fornuft. La leseopplæringen skje like naturlig som det å lære barnet å gå og snakke.

Hva mener du? Er det for tidlig å lære barn på 3 måneder å lese, eller kan dette bli en naturlig del av barnets oppvekst? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Funksjonshemmet barn

Aabrekk oppdaget metoden da hun fikk en sønn med alvorlig hjerneskade. Legene i Norge mente at sønnen hennes var uten evne til kommunikasjon. Men i USA fant hun et institutt som mente at barnet hadde utviklingsmuligheter.

Les også: Nødhjelp når tennene kommer

- I USA begynte vi med leseopplæring for å stimulere synet hans da han var 17 måneder gammel. Det tok ett år å lære ham å lese. Nå er han fem år, og leser vanlige bøker med normal skrift, og det har han gjort siden han var tre, forteller Aabrekke.

Ifølge Aabrekk viser dette at alle barn kan lære å lese så tidlig, og skjer læringen på barnets premisser, vil det oppleves som naturlig for barnet.

- Målet skal være at når noen spør treåringen hvordan han lære å lese, skal han eller hun svare: «det har jeg alltid kunnet». sier spesialpedagogen, som har en drømom at språkleken vil være i bruk i barnehager over hele landet om noen år.

Under kan du se en YouTube-video av en 17 måneder gammel baby, som leser ord fra lignende språkkort.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning