Baby og syn

Slik er synet til babyen

Du skal ikke være langt unna før du blir tåkete.

BABY OG SYN: Prøver du å få blikkontakt med babyen din?
BABY OG SYN: Prøver du å få blikkontakt med babyen din? Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Verden er full av inntrykk for en nyfødt baby.

- Synet til spedbarn er noe tåkete i starten fordi synet ikke er ferdig utviklet, sier Helle Falkenberg, optiker og førsteamanuensis ved avdeling for optometri og synsvitenskap, Høgskolen i Buskerud.

Men dette til tross, ser nyfødte godt på armlengdes avstand, omtrent 20-30 centimeter. Perfekt avstand til foreldrenes ansikt når barnet blir holdt eller ammet.

Babyens syn

- Synet er en av de sansene som ikke er utviklet når barnet blir født, men her skjer det en rivende utvikling det første leveåret, spesielt de seks første seks månedene, forteller Helle Falkenberg.

Både anatomiske, fysiske endringer og evnen til å tolke sanseinntrykk i hjernen gjør at barnet ser og oppfatter synsinntrykk stadig bedre.

- Helt fra fødselen av har babyer en spesiell interesse for ansiktet og ansiktsuttrykk. Mammas ansikt er favoritten, sier Falkenberg.

Allerede en uke etter fødselen kan babyen gjenkjenne foreldrenes ansikter og skille disse fra andre, men de klarer ikke å gjenkjenne besteforeldre, tanter, onkler og andre i familien som de ikke ser hver dag.

- Små babyer glemmer også veldig fort, så hvis besteforeldrene ikke har vært der på et par uker, må de bli kjent med babyen på nytt. Det kan være en idé å lage en personlig bildebok for babyen med bilder av familie og nære venner, samt av babyen selv og foreldrene, sier forskeren.

Baby som skjeler

Det tar heller ikke lang tid før den nyfødte kjenner igjen foreldrene på litt avstand.

- Det vi voksne ser på seks meters avstand, ser babyen på én meters avstand. Men nyfødte har heller ikke noe stort behov for å se ting som er langt unna, sier Falkenberg.

Alle barn er litt langsynte når de blir født, men det kompenseres ved at øynenes evne til å fokusere på nært hold utvikles raskt, og er nærmest ferdig utviklet ved seks måneders alder. Langsyntheten reduseres gradvis, og synsskarpheten bedres stadig fram mot skolealder.

- Små babyer har også en ustabil fiksering, og det kan ofte se ut som om barnet skjeler. Det er helt normalt, fram til fire måneders alder. Skjeler barnet mye også etter fire måneder, bør det undersøkes nærmere. Foreldre bør passe litt ekstra på om det er skjeling eller dårlig syn i familien, ifølge Falkenberg.

Spedbarnet ser bevegelser godt, og forsøker tidlig å følge ting som rører seg. Men fordi synet er umodent og de ikke har full kontroll over øyemusklene, får de det ikke helt til.

Les også: Slik forstår du babyspråk

Holder blikkontakt

Før barnet har nådd tre måneder, kan det holde blikkontakt en liten stund, og gjengjelde smil. De er også gode til å ape etter ansiktsuttrykk.

Ved to-tre måneders alder kjenner babyen igjen mammas ansikt på bilde.

Kontraster og sterke farger

- Når barnet er rundt tre måneder gammelt, har fargesynet utviklet seg slik at barnet kan skille mellom mange farger. Men fortsatt foretrekkes sterke, klare farger, sier forskeren.

Små babyer liker derfor skarpe kontraster, for eksempel mellom svart og hvitt, og sterke farger, noe som kan være lurt å ha i bakhodet når man innreder barnerommet. Et tre måneder gammelt barn elsker også å se ting som gynger fram og tilbake.

- Bruk klare farger og store symboler. Husk at spedbarnet ser best innen en meters avstand, hvis du henger opp noe på rommet som babyen skal se på, for eksempel over sengen. Men pass på at babyen ikke kan gripe tak i noe som henger, da vil det bli spist, og snorer kan være farlige, sier Falkenberg.

Mellom tre og seks måneder "oppdager" barnet hendene sine. Det er også på denne tiden at barnet begynner å gripe etter ting de er interessert i.

- Babyen vil ikke klare å treffe det den griper etter før hun er mellom fire til seks måneder. Og evnen bedres med utvikling av synsskarpheten. Før det bommer hun gjerne, forteller forskeren.

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

Bør ta synstest

Flere synsfunksjoner er fortsatt umodne fram til tenårene. På helsestasjonen sjekker man at synet utvikler seg normalt. Her er fireårskontrollen spesielt viktig. Det kan også være en god idé å sjekke synet før fireårskontrollen.

- På fireårskontrollen sjekker man at begge øynene og synet utvikler seg og fungerer som det skal, og at barnet ikke skjeler, sier Falkenberg.

Helsesøstre har advart mot å droppe kontrollen. I verste fall risikerer man at barnets synsproblemer ikke blir oppdaget før det er for sent. Også Falkenberg fraråder foreldre å skulke fireårskontrollen.

- Det er veldig dumt av foreldre å droppe denne synsjekken, siden det er viktig å plukke opp unger som har redusert syn og trenger behandling, ved for eksempel briller eller lappbehandling. En fire-femåring vil sjelden klage over eller selv oppfatte at hun ser dårlig på ett øye, og foreldre vil ikke alltid oppdage at barnet har et svakt øye, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning