Baby 12 måneder

Utviklingen til den 12 måneder gamle babyen

Aldri har det vært så mye ståhei rundt babyen som når de første skrittene tas.

BABY 12 MÅNEDER: Babyen tar oftest sine første skritt en gang i alderen 9-15 måneder. Foto: Gettyimages.com.
BABY 12 MÅNEDER: Babyen tar oftest sine første skritt en gang i alderen 9-15 måneder. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Tenk deg hvordan det føles å ta sine første skritt. Det skjer en gang i alderen 9-15 måneder. Det er en stor stund for barnet, men også for mamma og pappa.

Mange tror det er noe feil med barnet dersom det ikke går innen ettårsdagen. Slik er det ikke. Faktisk vil barna som starter å gå senere, ha bedre utviklet vurderingsevne og balanse enn dem som begynner å gå tidlig. De som går veldig tidlig er dristigere, og faller og slår seg dermed mer.

Studerer reaksjoner

Ettåringen er som oftest en tillitsfull krabat. Den fremmedangsten som mange barn viser i 8-9 måneders alderen, er nå over. Barnet er sterkt knyttet til den personen det omgås det meste av dagen. Ofte vil det være mamma, men når hun ikke er til stede er det pappa, barnehageansatte eller andre som fyller rollen.

Les også: 10 tips for å stimulere babyen din

Fettrik kost

Små barn trenger fettstoffer. Energibehovet er stort i denne perioden hvor det vokser kraftig og holder høy aktivitet. Så selv om vi som voksne kan være noe forsiktige med fett, skal vi ikke la den samme tanken gjelde ettåringen.

Viktig babling

I ettårsalderen kan de fleste barn si to-tre ord. De første ordene er ofte: mamma, pappa, dadda, hei, pus, vov, der, borte, å-hå, se og takk. Ikke alle barn har slike tydelige ord ved ett års alder. Og det er heller ikke det viktigste. Det viktigste er at barnet babler og forsøker å herme etter tonefall og setningsmelodi.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning