Spedbarn er sosiale:

Babyen smiler før du tror

Se hvordan babyen tidlig viser at at den elsker deg.

BRUK TID: Å få babyen til å smile, kan ta lang tid.
BRUK TID: Å få babyen til å smile, kan ta lang tid. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert
FAVORITTPERSONER: Babyen viser sin kjærlighet ved å velge at mor og far er favorittpersoner.
FAVORITTPERSONER: Babyen viser sin kjærlighet ved å velge at mor og far er favorittpersoner. Foto: FOTO:Istockphoto.com

Du trenger ikke vente til barna dine sier sine første ord , før du får store kjærlighetserklæringer fra dem. For allerede rett etter fødselen kan babyen klynke, gurgle og gråte for å vise ulike behov.

Elsker mammas kroppslukt

Babyen kjenner igjen mors stemme og lukt rett etter fødsel. Og på sett og vis er dette babyens første små tegnet på at mor er den utvalgte.

- I forsøk der nyfødte babyer får suge på en smokk som igjen utløser lyden av mors eller en annen kvinnes stemme, viser det seg at babyer velger det sugemønsteret som utløser lyden av mors stemme, sier Lars Smith, professor og seniorforsker ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse.

- Nyfødte vil også foretrekke å orientere seg mot mors kroppslukt, sier han.

Babyen kjenner også igjen mors ansikt etter noen dager. I magen har jo ikke barnet sett mor, selv om synet er ferdig utviklet rundt uke 26.

- Men etter noen dager vil det foretrekke og kjenne igjen ansiktet til mor eller en annen person det er mye sammen med. I vår kultur er det jo oftest mor det nyfødte barnet ser mest og nærmest. Babyen viser dette ved å se litt oftere på mors ansikt enn på ansiktet til en fremmed, og kanskje ser man også at mors ansikt kan utløse en øyebevegelse eller til og med en hodebevegelse, sier Lars Smith.

Del på TwitterDet første smilet

Det første smilet er kanskje det de aller fleste foreldre tenker på som det første store kjærlighetstegnet fra babyen.

Mange mener det sosiale smilet ikke kommer før babyen er ca. to måneder , og at babyen gjerne glimter til med det første prøvende smilet når den er ca. seks uker gammel.

- Spedbarnsforskere vil hevde at barn egentlig smiler sosialt før de er to måneder gamle. Disse smilene er mer flytende og uklare enn dem vi ser hos en 3 måneder gammel baby, og det er vanskeligere å fremkalle dem. Man vet heller ikke om det kan være endringer i barnets indre tilstand som gjør at det smiler. Men det er like fullt et smil, sier Lars Smith.

Psykolog Dag Smørvik har gjennom forskning vist at spedbarn kan smile allerede den første leveuken . Ved hjelp av oppsiktsvekkende bilder tatt tidlig på syttitallet, viser han at datteren smiler til sin mor allerede da hun er fem dager gammel.

- For meg er dette en bekreftelse på at vi er født sosiale. Vi reagerer tidlig på andre mennesker, og vil tidlig at de skal reagere på oss. Det finnes vel egentlig ikke noe mer sosialt enn spedbarn, sier Dag Smørvik.

Men foreldre må ikke bli engstelige hvis de ikke får sin nyfødte til å smile.

-I bildeserien hadde jeg flaks og alle de riktige betingelsene var på plass. Man vet også at jenter, på et generelt grunnlag, ofte smiler før gutter, sier Dag Smørvik.

- Man må lete etter de første smilene. Dette er subtile ting. Foreldre må nok ha en holdning om at barn er kompetente helt fra fødselen av, for å oppdage dem, sier Lars Smith.

Gråter når du går

- Det finnes egentlig ikke noe mer sosialt enn et spedbarn, sier psykolog Dag Smørvik.
- Det finnes egentlig ikke noe mer sosialt enn et spedbarn, sier psykolog Dag Smørvik. Foto: FOTO: Istockphoto

Hendene i været betyr kjærlighet. Fra barna er ca.6 måneder vil de si mange bablelyder for å få oppmerkosmheten til foreldrene blir de mer oppmerksomme på omgivelsene og utvikler daglig nye evner. De finner nye måter å vise deg kjærlighet på hver dag, blant annet ved å løfte armene i været for å bli løftet opp. De begynner også å vri seg ut av omfavnelsen til den som holder, hvis de vil bli holdt av mamma eller pappa i stedet.

SUGER SEG FAST: Babyen bruker munnen for å vise at den elsker deg.
SUGER SEG FAST: Babyen bruker munnen for å vise at den elsker deg. Foto: FOTO. Istockphoto.com

Store våte smaskekyss blir også delt ut til mor og far eller andre nære personer når babyen blir 1-åring. Han eller hun tar fatt i den kroppsdelen som den finner, for eksempel nesa di og smasker eller nærmest suger seg fatt i deg.

Nå blir det også vanskeligere å forlate barnet. Kjærligheten er så sterk at det oppleves som verdens undergang for babyen hver gang du går. Men ta det for det det er: Et uttrykk for at babyen elsker deg høyt og ubetinget.

Hermegåsa kommer

Babyen din begynner å herme etter deg. Dette også en avansert form for kjærlighetserklæring. Du er en positiv rollemodell, og babyen vil gjerne imitere de menneskene de elsker mest. Når et lite barn slår seg eller blir lei seg for et eller annet, vil det helst trøstes av de nærmeste. Naturlig nok. Men dette er faktisk også en måte for babyen å si at den elsker dere og at den trenger deres kjærlighet. Det er som den sier: "Au, nå slo jeg meg, og derfor må du trøste meg så jeg merker at du elsker meg like mye som jeg elsker deg.

Trassalder er kjærlighet

Trass kan være vanskelig å takle, men det finnes effektive måter å takle trass på. Barn er oftest vanskeligst og mest trassige overfor foreldrene. Selv om det kan være vanskelig å merke dette i situasjonen, er disse utbruddene, paradoksalt nok, noen av de sterkeste kjærlighetserklæringene et barn kan komme med til foreldrene. Det vil teste din kjærlighet, og trassen er en måte å spørre; Elsker mamma eller pappa meg selv om jeg hyler og sparker og slår? Trassige barn er altså trygge, for de vet at du elsker dem likevel.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning