hvordan Få baby til å ta flaske

Slik får du babyen til å ta flaske

- Å gi flaske for første gang til en sulten baby som er vant til å få pupp, er ingen god idé.

FÅ BABY TIL Å TA FLASKE: Flasken er et godt hjelpemiddel dersom mor er bortreist, har såre brystvorter eller lite melk. Foto: Gettyimages.com.
FÅ BABY TIL Å TA FLASKE: Flasken er et godt hjelpemiddel dersom mor er bortreist, har såre brystvorter eller lite melk. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

– Det første man må forstå er at det ikke handler om at babyen ikke vil, sier Kari Mathisen, sykepleier og ammeveileder ved Ammekontoret.no.

Babyen er vant til å få puppen i munnen, og da kommer det mat. Smokken har en helt annen fasong og oppleves fremmed.

– De skjønner rett og slett ikke hva du holder på med. Prøv med melk på tuppen av smokken, legg den gjerne på overleppen for å stimulere refleksen til å åpne munnen. Først når babyen selv åpner munnen er hun klar. Hvis hun ikke suger, kan du prøve å duppe flasken forsiktig i munnen slik at det drypper litt melk ut. Men pass på at babyen er sulten, men ikke hysterisk skrubbsulten. Det er ingen god tid å gjøre det på, sier Mathisen.

Et lurt triks kan være å amme noen minutter først, og bytte til flaska etterpå.

- Deretter kan du bytte fra flaska til puppen. Slik skjønner babyen etter hvert forskjellen, og blir trygg på at det kommer mat. Det kan være lurt å prøve noen dager. Ikke gi opp.

Tips for flaskemating:

Du kan ha et eggeglass med melk som du dypper flasketuppen i slik at det kommer melk i munnen. Det finnes ulike flasker i handelen. Calma/Medela er en flaske med ventil som gjør at barnet må suge for å få ut melk. Det ligner på sugeteknikken barnet bruker ved brystet. Når barnet dier tar det en pause for å svelge og puste før det suger en gang til. Sjekk apoteket eller Medela.no.

Hvordan få baby til å ta flaske?

Så lenge barnet vokser og trives, og så lenge mor trives med ammingen, er det ingen grunn til å gi barnet annen mat og drikke enn morsmelk de første seks månedene. I denne perioden gir morsmelk all næring og væske barnet trenger, med unntak av D-vitamin som bør gis fra barnet er fire uker gammelt.

Mathisen mener det er viktig at barnet også lærer seg å ta flaske. Det kan være helsemessige årsaker til at mamma ikke kan amme i kortere eller lengre perioder, eller hun er borte noen timer. Det kan imidlertid være lurt å trene litt på forhånd.

– Å gi flaske for første gang til en hysterisk sulten baby som er vant til å få pupp, er ingen god idé. Nødløsningen da kan være å sprøyte litt melk inn i munnen til babyen ved hjelp av en transprøyte, for å roe ned. Babyene vet at det er mamma som har puppen, og derfor kan det faktisk være lettere for far å få til flaskemating. Det er imidlertid best for ammingen at far bare gir flaske når det er nødvendig, slik at melkeproduksjonen ikke går ned, sier Mathisen.

Flaske som hjelpemiddel

Hun mener at flaske kan være et godt hjelpemiddel hvis mammaen har såre brystvorter eller for lite melk.

– Hvis mor ikke klarer å slappe av uten å vite hvor mye melk barnet har spist, kan hun prøve å pumpe seg slik at hun ser hvor mye melk hun har og deretter gi med flaske. Da kan hun fortsette å amme med mer ro og trygghet på at det finnes melk, sier Mathisen.

– Du kan faktisk oppleve at de blir enda mer glad i puppen etter en periode med flaske. Hvis babyen er veldig liten, skjønner de ikke helt hva de skal gjøre. Da kan det være smart å starte måltidet med flaske, og deretter bytte over til pupp. Da suger de stort sett fordi de er sultne. Men husk: En baby som ikke er hysterisk sulten er mer samarbeidsvillig, legger hun til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning