Bli kvitt brystbetennelse

Slik blir du kvitt brystbetennelse

Symptomene på brystbetennelse og hva du skal gjøre.

BLI KVITT BRYSTBETENNELSE: Symptomene på brystbetennelse er rødt og hovent bryst, i tillegg til smerter. FOTO: Getty Images.
BLI KVITT BRYSTBETENNELSE: Symptomene på brystbetennelse er rødt og hovent bryst, i tillegg til smerter. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Dette kan hjelpe på brystbetennelse

  • Varme, som for eksempel en varm dusj
  • En ispose hvis du er hoven, men dette hemmer utdrivingen av melken så ikke legg på ispose rett før amming
  • Smertestillende medikamenter

Kilde: Ammehjelpen

- Man skiller mellom inflammatorisk brystbetennelse, som er forårsaket av melkespreng, eller tilstoppede melkeganger og bakteriell betennelse som skyldes bakterier. Hvis du bare har lokale symptomer som hevelse og rødhet, er det som regel snakk om en inflammatorisk betennelse, sier Anne Sigstad i Ammehjelpen.

Har du i tillegg feber og influensafølelse i kroppen, der du fryser og blir varm om hverandre, kan det derimot være snakk om en bakteriell betennelse, og har du sår eller sprekker på brystknoppen øker sannsynligheten for dette.

Symptomer på brystbetennelse

- Rødt, hovent bryst

- Feber

-Influensalignende følelse

- Smerter i brystet

Begynnende brystbetennelse

- Ved mistanke om bakteriell mastitt, eller betennelse, bør du undersøkes av lege og få tatt bakteriologiske prøver av morsmelken og eventuelle sår på brysknoppen.

- Melken kan da forandre konsistens og smak, men det er ikke farlig å gi den til barnet. Det er tvert i mot veldig viktig at du fortsetter å amme. Press likevel ikke babyen hvis den vegrer seg mot å die, bruk da heller en pumpe eller melk ut for hånd, sier hun.

Hyppig tømming av brystet er nemlig første bud når du har fått brystbetennelse, og da kan babyen din være til god hjelp.

- Barnet er den beste til å få ut melken, så la barnet die minst hver andre time på dagen og minst to ganger om natten. Dersom du er veldig dårlig, har høy feber og sterkt nedsatt allmenntilstand, bør du imidlertid oppsøke lege med det samme, sier Sigstad.

Behandling av brystbetennelse

Mistenker du brystbetennelse skal du kontakte legen for å få behandling, og du bør insistere på at det tas melkeprøver og prøver av eventuelle sår. Dette er avgjørende for at du skal få riktig medisin, og brystbetennelse behandles ofte med antibiotika.

- Prøvene vil vise om du har en bakteriell infeksjon og eventuelt hvilke typer bakterier det er snakk om. Sørg for at du får en type antibiotika som er forenelig med amming, da amming er en viktig del av behandlingen, sier hun.

Du vil få med deg en type medisin hjem fra legen, men viser dyrkning av prøven at du har fått feil medisin får du ny tilskrevet.

- Fortsett å tømme brystene hyppig. I tillegg til at amming er en viktig del av behandlingen mot betennelse i brystet, vil uttømming vanligvis også gi en umiddelbar smertelindring, sier Sigstad.

Forebygging av brystbetennelse

Men hvordan skal brystbetennelse unngås? Det kan være flere grunner til at du får brystbetennelse, og kulde, trange BH-er og det å utsette ammingen, kan øke risikoen.

Slik forebygger du brystbetennelse

  • Få ut melk ofte nok
  • Unngå å bli kald på brystene og fryse generelt
  • Ikke gå ut med vått hår om vinteren
  • Bruk votter når du henter varer i fryseren
  • Bruk ullinnlegg - gjerne også om sommeren
  • Unngå såre, sprukne brystvorter. Sjekk barnets sugeteknikk
  • Bruk en romslig BH uten spiler. Trang BH og spiler kan forårsake dårlig tømming

Kilde: Ammehjelpen

- Nedsatt allmenntilstand kan også være årsak til at du lettere får brystbetennelse. Nok søvn og hvile er viktig og da spesielt når du nettopp har født. Senk skuldrene, utsett besøk og andre oppgaver du ikke må gjøre til du har mer overskudd, sier hun.

Dessverre er det også slik at de som har hatt brystbetennelse en gang, er mer utsatt for å få det igjen. Har du hatt en runde med betennelse bør du derfor ha litt ekstra fokus på forebygging.

Les også: Dette er forskjellen på brystspreng og melkespreng

Tips til deg med brystbetennelse

- Start behandlingen med et døgn med hyppig tømming.

- Oppsøk lege om du blir dårligere eller får høy feber.

- Ta hele kuren når du har fått foreskrevet medisiner. Også dersom du føler deg bedre etter noen dager.

- Fortsett med hypping amming selv om du har fått medisiner.

- Ta det rolig til du er bedre. Du er syk og kroppen trenger hvile.

- Varme omslag før amming kan virke lindrende.

- Melkeproduksjonen går ofte litt ned ved brystbetennelse, så pass på å amme ofte for å få opp produksjonen igjen.

- Husk å velge legemidler som er forenelig med amming hvis du trenger smertestillende medisiner.

Kilde: Ammehjelpen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning