Slik ser du at babyen har det bra

8 tegn på at du har en glad baby

Bekymringene følger deg som fersk forelder. Men kan du krysse av på disse tegnene, vet du at du har en fornøyd baby.

GLAD BABY: At babyen din er våken, nysgjerrig og kontaktsøkende, er gode signaler på han er glad og fornøyd.
GLAD BABY: At babyen din er våken, nysgjerrig og kontaktsøkende, er gode signaler på han er glad og fornøyd. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Sist oppdatert

Det er fort gjort å bekymre seg som nybakt mamma eller pappa. For hva skal man egentlig se etter, for å vite at den lille babyen har det bra?

Barnepleier Aud Bergesen ved Haukeland universitetssykehus kan fortelle at hun gjør seg mange observasjoner for å sjekke at en nyfødt baby har det greit.

- Med erfaring, kan du med første blikk se at du har en nyfødt baby som er fornøyd. Jeg ser på hudfargen, den skal være god og rødrosa. En baby som har det fint, roer seg etter ammingen, er avslappet i ansiktet, er ikke for kald, og er rolig og avslappet i muskulaturen når han sover. Babyen sover gjerne på rygg med armene bakover.

Bergesen forteller at mange nyfødte babyer kan være kvalme etter fødselen, fordi de har svelget en del fostervann under fødselen. De kan ha en bekymret nyve i pannen, være urolige og brekke seg ofte, før de får det ut.

Men det er gjerne ikke på sykehuset at foreldrenes bekymring er oppstår, men først når de kommer hjem til seg selv med en fersk baby uten medfølgende bruksanvisning.

I punktene under beskriver helsesøster og forfatter Nina Misvær hva som kjennetegner en glad og tilfreds baby.

1. Babyen spiser og legger på seg

SMILER OFTERE ENN HUN GRÅTER: En baby gråter for at du skal dekke behovene hennes. Men en tilfreds baby smiler oftere enn hun gråter.
SMILER OFTERE ENN HUN GRÅTER: En baby gråter for at du skal dekke behovene hennes. Men en tilfreds baby smiler oftere enn hun gråter. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto

De første seks ukene er det mest den fysiske utviklingen som viser at babyen har det bra.

Et tegn på at spedbarnet er friskt og trives, særlig den første levemåneden, er at det legger på seg.

Barnet trives når det øker i vekt, våkner til spisetidene og suger ivrig.

Helsesøster Nina Misvær forteller at det nå foreligger nye anbefalinger når det gjelder veiing, og at spedbarnet nå skal veies på helsestasjonen sju-ti dager etter fødsel, for å sjekke at det er tilfredsstillende vektøkning.

- Dette fordi liggetiden på sykehuset etter fødsel nå har blitt så kort at mor reiser hjem før ammingen er ordentlig etablert, forteller Misvær til Din baby.

Vekten forteller om babyen spiser nok, og om ammingen går bra.

- Har du et barn som sover mye, er det lett å tenke at det får nok mat. Men i noen tilfeller må babyen vekkes for å få mat, særlig de som veier lite ved fødsel, for å være sikker på at det spiser tilfredsstillende, minner helsesøsteren om.

Barn som er store når de blir født, legger i regelen på seg mindre enn et lite barn.

Det kan være store individuelle variasjoner i kroppsbygningen allerede i det første leveåret, ifølge Misvær. Er foreldrene tynne, er gjerne barnet det også.

Det er også vanlig at vekten går litt ned like etter fødselen, før ammingen har kommet ordentlig i gang.

2. Babyen gråter, men ikke for mye

En frisk baby vil gjøre deg oppmerksom på sine behov ved å gråte.

Særlig i starten kan det kreve sin mor og far å finne ut hva gråten betyr.

Er barnet sultent? Overtrøtt? Fryser barnet, eller er det for varmt? I begynnelsen kan dere ikke gjøre annet enn å prøve dere frem. Dere blir fort eksperter på å høre forskjell på gråten.

Det tilfredse spedbarnet smiler oftere enn det gråter. Men husk på at også små barn har dårlige dager, akkurat som oss voksne.

Det er ingen grunn til panikk om barnet innimellom gråter mer enn ellers. Kanskje har det bare et «økedøgn», det vil si må ammes hyppigere slik at mors melkeproduksjon øker.

En frisk baby gråter cirka en time i døgnet. Har barnet kolikk, vil det gråte mye mer.

En kjent definisjon på kolikk er at barnet under tre måneder gråter eller er svært urolig, uten noen klar årsak, i mer enn tre timer mer enn tre dager per uke, i mer enn tre uker, forteller helsesøster Nina Misvær.

- Selv om det kan være skremmende og slitsomt for foreldrene, så vil det gå over. Spør om råd på helsestasjonen. Det gjelder å holde ut, og huske på at babyen ikke gråter fordi dere er dårlige foreldre, sier hun.

Kolikk starter ofte når barnet er et par-tre uker gammelt, og varer typisk til cirka tre måneders alder.

3. Babyen er våken og nysgjerrig

Babyen skal ikke være matt i blikket. Et tilstedeværende barn har klare, livlige øyne. Det friske spedbarnet er stadig mer aktivt og får større trang til å utforske verden for hver uke som går.

Får dere god øyekontakt? Spreller babyen med armer og bein, beveger seg når hun får ligge på gulvet?

Da har dere en glad baby.

4. Babyen smiler

Barnet begynner å smile sitt sosiale smil i rundt seks ukers alder.

Noen barn er litt tregere enn andre med både smil og blikk-kontakt. Da kan man forsøke å øve på de sosiale ferdighetene.

- Snakk med barnet, smil og le. Noen barn trenger bare å varmes litt opp, sier helsesøster Nina Misvær.

5. Babyen har en rytme

Etter hvert vil babyen komme inn i en noenlunde fast rytme med tanke på søvn, mat, bleieskift, lek og stell.

Babyen har det også best når hverdagen har noen faste rammer.

- Vær obs dersom barnet plutselig endrer søvnmønster, eller appetitten brått endrer seg, sier helsesøster Nina Misvær.

Har du for eksempel et sovebarn som plutselig ikke vil sove, eller omvendt, et barn som sover lite og plutselig sover tungt og mye, kan det være greit å følge med om dette kanskje skyldes sykdom.

6. Babyen pludrer

Når babyen nærmer seg halvt års alder, vil en glad baby pludre mye.

Barnet begynner å eksperimentere med stemmen alt når det er cirka seks uker gammel, ifølge det danske foreldremagasinet Vi forældre.

Snakker du med babyen, vil den svare på sitt vis. Selv om det kan føles litt merkelig i starten, så fortell barnet ditt hva du gjør, mens du gjør det. «Nå skal vi skifte bleie. Så skal vi vaske deg litt».

Barnet vil lytte til stemmen din, og samtidig trene på sine språklige ferdigheter.

7. Babyen er glad i å bruke kroppen

En sunn og glad baby elsker å bruke kroppen sin. Hun veiver med armene, beina går som trommestikker og ryggen er sterk og spenstig.

Hun strekker hendene ut etter spennende ting, blikket er nysgjerrig, og alt skal undersøkes - selvsagt med munnen først.

8. Babyen passerer utviklingsstadiene

De forskjellige milepælene i babyens liv - øyekontakt, holde hodet selv, gripe etter leker, pludre, smile, rulle fra rygg til mage og andre veien, sitte, kravle, reise seg og gå - er gode rettesnorer.

Det er ikke så viktig akkurat når det skjer, for det er ganske vide rammer for hva som er normalt. Det vesentlige er at barnet lærer de forskjellige tingene og i omtrent riktig rekkefølge.

Da kan dere være sikre på at utviklingen går som den skal.

Har du fornemmelse av at det er noe i veien med barnet, eller hvis du ellers er i tvil om barnets måte å reagere på, så kontakt helsestasjonen eller fastlegen.

Kilde: Vi Forældre

Les også:

7 tegn på at babyen elsker deg

Slik forstår du baby-babbel

Det er sunt å herje med barna

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også