Baby 1 uke

Når babyen er 1 uke gammel

Dette har skjedd når babyen har vært her i 1 uke.

BABY 1 UKE: Den nyfødte har dårlig utviklet syn, men allerede nå kan babyen kjenne igjen både lukten og stemmen av mor og far.
BABY 1 UKE: Den nyfødte har dårlig utviklet syn, men allerede nå kan babyen kjenne igjen både lukten og stemmen av mor og far. Foto: FOTO: Istock
Publisert Oppdatert

Barnet trekker pusten. Så kommer det første skriket. Det er ikke bare for å få puste, men også for at omgivelsene skal reagere. Dette er en medfødt egenskap barnet har.

Livskraft

Den nyfødte er full av livskraft og utstyrt med beskyttende reflekser fra naturens side. Dersom barnet for eksempel hører en skarp og brå lyd, vil det prøve å beskytte seg. Da ser man at det gjør en omklamrende bevegelse med begge hender som om det prøver å verne seg selv. Det har også evne til å gripe med hender og tær. Ligger barnet på magen, snur det også hodet sitt slik at det får puste.

Følelser og inntrykk

Den vesle har et dårlig utviklet syn, og kan derfor ikke bedømme hverken avstand eller retning. Barnet har sannsynligvis heller ikke noen opplevelse av tiden, men lar seg påvirke av kulde, sult og smerte.

Råmelk

De første melkedråpene fra mor er svært viktige. Gjennom disse får barnet i seg både antistoffer som virker beskyttede mot infeksjoner og stoffer som bedrer fordøyelsen. Disse første dråpene kalles ofte råmelk.

Kjenner deg igjen

Allerede nå vil babyen kjenne igjen stemmen og lukten din. Derfor er det viktig at barnet får mye hudkontakt med deg i starten. Det gjør barnet trygt og hjelper også til å knytte deg til barnet. Også pappaen bør ha hudkontakt med den lille - både for hans egen og barnets del.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning