Bli med å stemme i vår store kåring:

Årets mamma & pappa

Det finnes så utrolig mange fantastiske mamma- og pappahelter i Norge. Foreldre som står på for sin egen familie og for mange andre. Her er de nominerte til Årets mamma & pappa.

DE NOMINERTE: Vi presenterer de nominerte i konkurransen om årets mamma og pappa, i samarbeid med Foreldre & Barn.
DE NOMINERTE: Vi presenterer de nominerte i konkurransen om årets mamma og pappa, i samarbeid med Foreldre & Barn. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert
STOR KÅRING: Redaktør for Foreldre & Barn, Mari Blindheim Midtstigen, er imponert over kandidatene i den store kåringen av årets mamma og pappa.
STOR KÅRING: Redaktør for Foreldre & Barn, Mari Blindheim Midtstigen, er imponert over kandidatene i den store kåringen av årets mamma og pappa.

Vi spurte dere lesere om dere kjente en mamma eller en pappa som fortjener ekstra oppmerksomhet for å ha gjort hverdagen bedre for andre – uten å forvente noe tilbake. En som har gjort livet lettere og lysere for familien, naboer og venner.

- Det er bare å irettesette barna mine hvis de fortjener det!

Og gjett om vi fikk respons!

Vi har brukt magasinet Foreldre & Barn, nettsidene foreldre.no, Facebook og Instagram for å finne de aller beste, og dere har sendt inn mange forslag. Det har vært en glede og en utfordring å finne de fem nominerte til denne tittelen.

Lykken er et lite dyrebarn

- Vi ønsker å hylle de ekte hverdagsheltene der ute. I Norge finnes det så mange småbarnsforeldre som bysser, trøster, smører, synger og klemmer seg gjennom dag og natt for å gjøre det beste for barna sine. I denne kåringen har vi lyst til å premiere en person som gjør livet lettere og lysere for folk rundt seg, sier en entusiastisk redaktør for Foreldre & Barn, Mari Blindheim Midtstigen.

- Alle de nominerte har også til felles at de ikke bare ser sine egne avkom, men også har et hjerte som banker for andre barn.

Det finnes mange der ute som fortjener en pris, og det har vært vanskelig å vurdere alle de innsendte kandidatene opp mot hverandre.

- Vi har fått inn veldig mange bidrag, og jeg er blitt rørt over mange av historiene om mennesker som sprer glede og trygghet rundt seg, sier redaktøren.

Nå har vi lest og vurdert, diskutert og applaudert – og under kan dere se de fem nominerte. Redaksjonene vil kåre vinneren, men og lesere kan være med å påvirke.

Stem frem din favoritt ved å sende sms. (3 kroner per sms).

I tillegg til et reisegavekort på 20.000 til vinneren, deler vi ut flotte trykk fra to kunstnere og blomster til to andre som fortjener en påskjønnelse for sin innsats for familien venner, naboer og lokalmiljø.

Lykke til, alle sammen!

Julio Ariel Castillo

Stem på Julio: Send sms: FB Årets 1 til 2424

- Min mann Julio Ariel Castillo er en enestående pappa til våre fire barn. Han fokuserer på deres behov og ønsker hele tiden, men klarer likevel å være streng og sette grenser. Vi har fire barn, født på nøyaktig fem år.

Sistemann ble født på eldstemanns femårsdag! Barna  er i dag nesten 2 år (Svein Maximo), 3 år (Sisa Odine), 5 år (Jonatan Lionel) og nesten 7 år (Frikk Valentin). Julio leker mye med barna og storkoser seg sammen med dem.

Han spiller rollespill, ruller på gulvet, spiller brettspill, trener sportsaktiviteter av alle slag,maler og tegner, lager mat sammen med barna – ja, hva som helst engasjerer han seg i.

Han lager hjemmelagde pinjataer til bursdagene, pynter cupcakes, skifter bleier og gjør alt annet nødvendig.

Vår eldste sønn har spesielle behov, blant annet språkvansker. Julio tok kurs i tegn-til-tale for å hjelpe og vi går nå begge på et foreldreveiledningsprogram.

Der utmerker Julio seg som svært engasjert og motivert til å lære og teste ut nye metoder. Når vi har besøk av andre barn, eller Julio blir igjen en liten stund i barnehagen, er han superpopulær.

Han er opptatt av å sette seg ned så han får øyekontakt med det barnet han snakker med.

Ser han barn som plager hverandre, eller som er lei seg, går han bort og hjelper så godt han kan.

Når jeg ikke klarer  å stå opp midt på natta, så er Julio på pletten.

Han trøster, bærer og triller og sovner ofte ved siden av barnet. Vi hadde med oss vår nevø på ferie og Julio tok det å passe fem i stedet for fire barn på strak arm!

Julio har ikke sovet en hel natt på snart syv år, men klager ikke! alle våre venner kommenterer hvor fantastisk han er med barna og fagfolk som hjelper vår sønn har ofte sagt at han burde jobbe med barn så flink som han er.

Han er uten tvil den beste pappaen og det vil våre fire barn bekrefte!

Med vennlig hilsen Nora Helle Riise

Karianne Dewson

Stem på Karianne: Send sms: FB Årets 2 til 2424

ÅRETS PAPPA? Er det Julio Ariel Castillo som er årets pappa?
ÅRETS PAPPA? Er det Julio Ariel Castillo som er årets pappa?
STEM PÅ JULIO: Julio er nominert til årets pappa.
STEM PÅ JULIO: Julio er nominert til årets pappa.

- Min nabio, Karianne Dewson, har fire barn, hvorav et av dem har en sjelden muskelsykdom som gjør at han trenger mye ekstra oppfølging. Til tross for nok å henge fingrene i, er hun alt annet enn selvopptatt. Hun er engasjert i foreningen for sjeldne muskelsykdommer, leder av det lokale velet og en utrolig ressurs for familie, venner, naboer og lokalsamfunnet.

Min mann la ved en anledning ut et hjertesukk på Facebook om at det var så mye hundebæsj på gangstien ned til barnehagen. Noen timer senere kunne Karianne melde om at hun hadde skaffet posestativ og søppelkasser hos kommunen.

Videre har hun blant annet fått kommunen til å dumpe jord i en skummel grøftekant nede i veien vår for at ungene ikke skal skade seg – for å nevne noe.

Huset hennes er alltid åpent. En tekopp er aldri langt unna, selv ikke når hun står midt i middagen og samtidig megler mellom småkjeklende unger.

Hos Karianne er det ikke striglet og trendy – derimot er det koselig og ekte, og man føler seg alltid velkommen.

Hun ber gjerne hele nabolaget på reker og vin helt spontant – bare fordi hun hadde lyst til å gjøre noe for oss.

Har jeg problemer med å få levert i barnehagen en dag, er Karianne der. Karianne fortjener virkelig en ekstra oppmerksomhet!

Vennlig hilsen takknemlig nabo, Rita Hvalbye

Anders Trulsrud

Stem på Anders: Send sms: FB Årets 3 til 2424

- Jeg mener at min mann er årets pappa! Han er bonuspappa til mine to førstefødte jenter pluss at vi har ei lita jente sammen.

ÅRETS MAMMA? Kanskje mener du at Karianne Dewson fortjener tittelen årets mamma?
ÅRETS MAMMA? Kanskje mener du at Karianne Dewson fortjener tittelen årets mamma?

Han er ofte alene med alt ansvaret her hjemme. Enten er jeg på jobb (turnus), ellers så har jeg perioder med store smerter og er derfor sykemeldt og ute av stand til å yte noe hjemme.

Han pleier meg og tar vare på alle tre jentene. går på foreldremøter, gjør lekser, vasker hus og klær. Han lager middag og står for alle innkjøp.

Han gjør alt. Jeg er «bare» en kosemamma. Han gjør det med glede.

Han sier han gjør det for at jeg skal kunne bruke mine krefter på å være en blid og glad mamma med minst mulig smerter.

Utenom å gjøre alt på hjemmebane, har han tat trenerkurs og er trener for innebandylaget til de eldste jentene. Det er aldri nei i munnen til min mann. Trenger en av naboene våre hjelp, stiller han opp.

I sommer sto han langt utover natten og malte dukkestuen til ei nabojente. Vi har også ei litt eldre dame som nabo. Min mann er stadig nede der og hjelper til med forefallende arbeid. Når han skal i butikken går han ofte innom og spør om han kan handle for henne også.

En kveld brukte han til å spille playstation med en gutt fra nabolaget som ser veldig opp til min mann.

12-åringen gikk lykkelig herfra. Jeg kan fortsette i det uendelige om hvor mye min kjære Anders står på for oss og alle andre, ved siden av sin fulle jobb. Da minstejenta vår ble født steppet han inn i permisjonslivet allerede etter syv uker med gradert permisjon.

Det første ordet minstejenta sa var «pappa», til Anders store glede.

Han er virkelig en verdig «Årets pappa»!

Hilsen Silje J. Trulsrud

Arne-Svenn Jakobsen

Stem på Arne-Svenn: Send sms: FB Årets 4 til 2424

- Arne-Svenn Jakobsen har blitt pappa til fire gutter på fire og et halvt år.

Han har tatt all fellespermisjonen med dem alle sammen, men siden han har tatt uttaket gradert har han kombinert det med å holde seg oppdatert i jobben som brannkonstabel.

STEM: Synes du Anders er årets pappa? Da må du stemme på ham!
STEM: Synes du Anders er årets pappa? Da må du stemme på ham!

Samtidig som han tar seg av ungene, renoverer han det gamle tømmerhuset vårt. I fjor sommer falt han fra en stige og brakk ryggen.

Seks måneder etter hadde han satt opp garasjen vår, i stummende januarmørke, helt alene. Han står opp midt på natta og skifter tissvåte sengeklær.

Han bygger duplokreasjoner som går helt opp til taket.

Han baker 12 brød i slengen og vasker kjøkkengulv med den største selvfølgelighet.

Han tar guttene med ut i skumringen og lokker rev. Han svelger latteren sin når gullkornene strømmer på og tar guttene på alvor. Han forteller selvkomponerte eventyr på sengekanten og løfter dem opp i armene sine hvis noen gråter.

Midt på natta står han opp for å reparere naboens nausttak med en presenning, eller iler til og berger en annen nabos låve fra å brenne ned.

Han bytter bordkledning på brorens hus og kjører mange mil for å levere kjøleskapet til sin mor. Han er en hjelpsom nabo som sprer godt humør her vi bor.

Er en raus sønn og bror. En pålitelig venn. Han er sterk og trygg for familien sin, han bygger meg opp hver eneste dag. Han er helt unik, men aller fremst er han en fantastisk tilstedeværende og omsorgsfull pappa for sine fire, tette gutter.

Jeg kjenner ingen menn som fortjener tittelen «Årets pappa» som han gjør, og jeg er både stolt og takknemlig over å få stå ved hans side.

Med vennlig hilsen Elin Johannessen

Heidi Lauritsen

Stem på Heidi: Send Sms FB Årets 5 til 2424

- Jeg vil gjerne nominere min venninne Heidi Lauritsen til «Årets mamma».

Kort fortalt så mistet Heidi mannen sin i januar, etter lang tid med hjernekreft. Hun sitter alene igjen med tre barn mellom 11 og 5 år, full jobb, lang pendlervei inn og ut til Oslo hver dag med buss, og skal samtidig bære savnet etter sin store kjærlighet.

Likevel glemmer hun ikke vennene sine, og hun viser omtanke for alle rundt seg.

FIRE BARN: Arne-Svenn har fire gutter. Mener du han er årets pappa er det bare å stemme!
FIRE BARN: Arne-Svenn har fire gutter. Mener du han er årets pappa er det bare å stemme!

Hun er både sårbar og knalltøff på samme tid. Hun følger opp barna på skolen, i barnehagen og på turn.

Hun smører matpakker, lager verdens beste vafler og sjokoladekake – også når andre har bursdag, og har alltid et smil til andre, selv på de tyngste dagene.

Da jeg fikk min andre datter i april, fikk vi nydelig, heklet babyteppe i barselgave av henne. Det har blitt en tradisjon for henne å hekle babytepper til alle venners barn når de blir født.

Og selv om tiden etter januar har vært tung, har hun ikke sluttet. Heidi har alltid gode råd når det kommer til barneoppdragelse.

Og de fungerer garantert, for ungene hennes er helt fantastiske, alle tre.

Heidi er min definisjon av supermamma.

Hun har verdens beste grunn til å si «nei, dette orker jeg ikke», men hun gir og gir av seg selv likevel.

Jeg fatter ikke hvordan hun klarer det, men hun bare klarer det umulige, og med et smil og med omtanke for menneskene rundt seg.

Hilsen Agnete Tøien Pedersen

STEM PÅ HEIDI: Synes du at Heidi er årets mamma? Da må du stemme!
STEM PÅ HEIDI: Synes du at Heidi er årets mamma? Da må du stemme!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning