Fattige barn

Alle vil hjelpe Hedda

- Det er som å vinne i Lotto uten å ha tatt lodd, sier Trine Lise. Hun og datteren Hedda har fått nærmere 300 henvendelser fra folk som vil hjelpe etter at de fortalte om sin hverdag som "moderne fattige".

DET ER MANGE AV OSS: Trine Lise er opptatt av at alle disse hyggelige henvendelsene skal komme flere tilgode. Derfor ønsker hun at alle dem hun ikke tar kontakt med selv oppsøker Fattighuset i Oslo og gir sitt bidrag der.
DET ER MANGE AV OSS: Trine Lise er opptatt av at alle disse hyggelige henvendelsene skal komme flere tilgode. Derfor ønsker hun at alle dem hun ikke tar kontakt med selv oppsøker Fattighuset i Oslo og gir sitt bidrag der. Foto: Illustrasjonsfoto: MARC OLLIVIER
Publisert Oppdatert

- Jeg er helt overveldet. Nå kan vi faktisk begynne ett nytt liv, sier Trine Lise (25) med datteren Hedda (5). Etter at Foreldre & Barn skrev om alenemammaen på Sagene i Oslo på fredag, beskrev deres hverdag som fattige i dagens Norge, har det strømmet på med telefoner, epost, SMSer og Facebookmeldinger til redaksjonen. Nærmere 300 henvendelser er det kommet fra hele Norge, andre fattige og rike mennesker som ønsker å hjelpe den lille Oslo-familien.

Her kan du lese artikkelen om de to som ikke hadde råd til barnebursdag eller ferie.

Evig takknemlig

Trine Lise har fått oversendt alle epostene som er kommet til redaksjonen (unntatt de som ønsker å være anonyme), og hun har nesten ikke ord når hun skal beskrive hva hun føler.

- Jeg hadde på ingen måte trodd at min hverdag skulle utløse så sterke og mange reaksjoner blant folk her i landet, sier hun takknemlig til Foreldre & Barn.

- At så mange vil hjelpe, er et tegn på at det finnes mye godhet der ute, det norske folk er varme og omtenksomme når de får muligheten, sier hun. Trine Lise ønsker fremdeles å være anonym av hensyn til datteren som skal begynne på skole denne høsten.

Sydentur, pengegaver og Tusenfryd

Hjelpen strømmer på

Nesten 300 personer, firmaer og familier vil hjelpe. Dette er noe av det de skriver:

  • For 5 år siden satt jeg i samme situasjon som Trine Lise med 3 barn/tenåringer. En fremmed strekte ut en hånd og det vil jeg også gjøre. Jeg har kanskje en jobb å tilby henne.
  • Jeg er en gutt på 23 år, som lever ganske bra. Etter å ha lest saken din om Hedda og Trine Lise, så fikk jeg lyst å bidra med noen kroner.
  • Æ vil gjerne bidra med 1000 krona til denne familien, hvis di vil ta imot da, sånn att di får litt mat på bordet. Så hvis du skaffa mæ ett kontonr, ja, da sett æ inn di kronan med glede!!
  • Vi vil gjerne sponse denne lille familien med gratis frukt og litt klær fra vår datter som er 2 år eldre.
  • Jeg leste artikkelen du skrev og ønsker, om den lille familien ønsker det, å bidra med litt ekstra penger til dem før sommeren starter. Som far med tre (nå store) barn ønsker jeg at ingen barn skal måtte oppleve å ikke kunne ha råd til litt ekstra, nok klær, is, brus, en kino i ny og ne.
  • Jeg har veldig lyst til å kunne gi denne familien en hyggelig opplevelse i Oslo. Jeg tenkte gavekort på kino, H & M og en tur på McDonalds.
  • Vårt firma spanderer ny PC og nettilgang på denne familien. Sett oss i kontakt!

Strømmen av henvendelser til Foreldre & Barn fortsetter utover mandagen. Trine Lise og datteren har fått tilbud om flere dager på Tusenfryd denne sommeren, Sydenturer, ferie på fjellet og andre steder (også hjemme hos folk landet rundt).

Det har kommet ekstremt mange henvendelser fra andre småbarnsforeldre, både fattige og godt bemidlede, som ønsker å gi bort klær til Hedda. Flere vil kle opp den lille jenta til skolestart fra topp til tå, og sørge for at hun har bursdagsgaver nok til flere år fremover. Noen vil betale for fritidsaktivitetene hennes, andre for bli-ny-dag for mammaen.

Det har kommet mange henvendelser fra firmaer, og privatpersoner, som vil gi bort nye og brukte PCer med internettilgang.

- Tenk at det finnes så mange snille mennesker som ikke kjenner meg, sier Trine Lise.

Og Trine Lise er ikke alene om å være moderne fattig i Norge.

-Vi har dårlig råd, men vi er lykkelige med lite penger og rike fordi vi har to barn. Barn lever i nuet, og er ikke kjent med vår tankegang om penger og pent hjem, skriver en mamma i forumet vårt.

Mange besteforeldre har i løpet av helgen ringt til Foreldre & Barn for å tilby sin hjelp. En bestemor fra Østlandet sier:

- Jeg har gitt barnebarna mine alt de trenger i mange år. De sier ikke engang takk når de får noe lenger. Derfor kunne det vært hyggelig å hjelpe noen som virkelig trenger det nå.

Slik lærer du barna å takke.

Stor giverglede

Mange av giverne ønsker å være anonyme. De vil sette over penger til mor og datter uten at de får vite hvem det er fra. Over halvparten av henvendelsene til Foreldre & Barn-redaksjonen har kommet fra menn i alle aldre. Den yngste som har tatt kontakt er 16 år, den eldste langt opp i pensjonsalder. Mange synes de lever i overflod selv, og vil dele. En skriver:

Jeg ble fryktelig lei meg av å lese artikkelen, selv om det ikke er veldig overraskende at mange fortsatt har det slik i dag. Når jeg ser på hvor godt jeg har det selv med min egen familie, og overfloden vi har av ting og tang så får man en veldig vond smak i munnen.

For tre av ti foreldrepar sparer hele eller deler av barnetrygden, mens halvparten bruker den på bleier, melk og brød.

En annen sier:

Jeg fikk en stor klump i halsen av reportasjen og ønsker å kunne bidra litt økonomisk. Jeg har selv vært i tilsvarende situasjon på grunn av sykdom. Jeg har selv en datter på Heddas alder og en sønn som er 9 år. Vi klarer oss fint nå.

Jeg vil sende noen penger til Hedda som hun og moren kan brukt på nye klær til hun skal begynne på skolen eller en liten oppmerksomhet til ferien, kinobesøk, is eller annet for å glede dem.

Et stort norsk advokatfirma skriver:

HJERTER I BRANN: Mange av giverne ønsker å være anonyme. De vil sette over penger til mor og datter uten at de får vite hvem det er fra. Over halvparten av henvendelsene til Foreldre & Barn-redaksjonen har kommet fra menn i alle aldre.
HJERTER I BRANN: Mange av giverne ønsker å være anonyme. De vil sette over penger til mor og datter uten at de får vite hvem det er fra. Over halvparten av henvendelsene til Foreldre & Barn-redaksjonen har kommet fra menn i alle aldre. Foto: Illustrasjonsfoto: Lasse Nørbaek

Dette kan ikke Norge være bekjent av. Vi vil gjerne gjøre noe. Kan vi sette inn en månedlig sum til Trine Lise og forplikte opp til det i f. eks 5 år fremover?

Derfor får du ufordragelige barn.

En direktør i oljebransjen skriver:

Synd og skam for Norge. Takk for at du skriver slike tankevekkende artikler. Jeg skal gjøre mitt for at denne familien kan få flere rom å bo på.

- Må velge ut

Trine Lise ber om at alle som har sendt hennes tilbud om hjelp, får en takk her. Hun rekker trolig ikke å svare dere alle, og sier at hun vil at flere skal få oppleve denne hjertevarmen fra det norske folket.

- Jeg har allerede tatt kontakt med rundt 10 henvendelser. Hedda har fått ny sykkel, nytt skoleantrekk med sekk, masse arveklær i ulike størrelser og leker til rommet sitt. Jeg har takket ja til et par firmaer og personer vil vil gi en fast pengesum og ferietur til Syden. Det har vi ikke vært på sammen ennå, og nå gleder vi oss veldig til det!, sier Trine Lise. Hun sier at det har kommet to-tre henveldelser fra folk som ønsker at hun skal komme på jobbsamtale, og det vil hun gjerne.

En matvarekjede vil gi bort mat for 1000 kroner uka i en lang periode.

- Ny, og bedre betalt jobb kan gi oss en bedre hverdag på lang sikt. Allerede nå tror jeg at vi kan se for oss en lys framtid, sier en lykkelig Trine Lise.

Kontakt Fattighuset

Trine Lise er opptatt av at alle disse hyggelige henvendelsene skal komme flere tilgode. Hun understreker at hun kjenner til flere i samme situasjon som også har små barn. Derfor ønsker hun at alle dem hun ikke tar kontakt med selv oppsøker Fattighuset i Oslo (eller andre byer), Frelsesarmeen eller Redd Barna som alle hjelper småbarnsfamilier i nød.

Fattighuset er takknemlige for all hjelp de kan få og sier:

- Dette setter vi stor pris på. Ting kan leveres fra mandag til torsdag mellom 10.00 og 15.30. Vi tar selvfølgelig også imot penger, men de ønsker vi at settes inn på vår konto. Vi ønsker også at penger som kommer inn der "øremerkes" til vanskeligstilte. Det er alle slags mennesker som kommer til oss, og mange er småbarnsforeldre selv om det ikke er lov til å ta med seg barna hit.

Kontonummeret til fattighuset finnes på deres hjemmeside.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Barnet ditt koster 1,4 millioner kroner

Velg riktig barneforsikring

Rådene som gir deg bedre økonomi

Oppdrar du barne alene? Her er tipsene fra andre i samme situasjon.

TA KONTAKT: Fattighuset er takknemlige for all hjelp de kan få og sier: 
- Dette setter vi stor pris på. Ting kan leveres fra mandag til torsdag mellom 10.00 og 15.30 i Oslo.
TA KONTAKT: Fattighuset er takknemlige for all hjelp de kan få og sier: - Dette setter vi stor pris på. Ting kan leveres fra mandag til torsdag mellom 10.00 og 15.30 i Oslo. Foto: colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen