Solbriller for barn

Advarer mot dårlige solbriller til barn

- Barn trenger mer beskyttelse enn sine foreldre, sier optiker.

Publisert Oppdatert

Start tidlig med solbriller

* Barns øyne er mer ømfintlig for UV-stråling enn voksnes øyne. Det er derfor viktig å vende barnet til å bruke solbriller fra de er små.

* Selv vårsol gir sterk UV-stråling. Det lille barnet i pulken må derfor beskyttes.

* Glassene i solbrillene bør gi nærmere 100 prosent beskyttelse mot UVA- og UVB-stråling.

* En CE-merket brille skal oppfylle visse minstekrav, fastsatt av EU-direktivet, med hensyn til helse, miljø og sikkerhet. Briller med denne merkingen har nærmere 100 prosent beskyttelse. Barn bør bare bruke solbriller som har slik merking.

* En solbrille bør sitte godt rundt nesen, og helst være litt krummet slik, at den følger ansiktet godt.

* Barn under 2 år bør bruke briller laget av et mykt materiale. Et elastisk bånd til å feste rundt hodet er en fordel.

- Ta barna med når du skal kjøpe solbriller, passform er enda viktigere for de små enn for de store. Sørg for at solbrillene dekker godt på siden og at de ikke sklir på nesen. Ingen barn vil gå med en solbrille som irriterer, sier optiker Arvid Krogh ved Krogh optikk i Oslo.

Les også: Soleklar forskjell på solkremer

Bruk litt penger

- De voksne bruker ofte tusenvis av kroner på solbriller til seg selv, mens barna blir avspist med noen til under hundrelappen. Barn trenger mer og bedre beskyttelse enn sine foreldre.

Alle solbriller som selges i Norge i dag stopper uv-stråler, og du skal se etter CE merket. Billige solbriller har en tendens til å gå fortere i stykker.

- Sjekk derfor at solbrillen er av skikkelig kvalitet, det er mye kjipt på markedet. En solbrille skal være produsert for å beskytte ditt barns viktigste sanseorgan, når du som foreldre kjøper, har du et stort ansvar, sier optikeren.

Les også: Brillefin vårmote

- Ikke bli hysterisk

Men kanskje er det ikke grunn til panikk.

- Foreldre bør ikke bli hysteriske hvis barna ikke vil gå med solbriller, sier øyelege Stephan R. Wüstenberg til Klikk.no.

- Det er viktig å beskytte barns øyne, akkurat som voksnes øyne. Men selv kjenner jeg ikke til konkret forskning som viser at barn har fått skader av ikke å gå med solbriller.

De fleste solskader man får på øyenene er heller ikke permanente, og går over av seg selvm understreker øyelegen.

Alder og øyefarge

- Riskoen er avhengig av situasjon, alder og øyefarge på barnet. Påskesola er sterk i fjellet, spesielt når den blir reflektert i snøen. Barn med brune øyne har mer pigment i øynene og er dermed bedre beskyttet. Eldre barn er også bedre beskyttet enn babyer som ikke har utviklet øyefarge ennå, sier han.

Les også: Alt om solforbrenning

Dyrt alltid best?

- Er dyrest alltid er best?

- Det er ikke nødvendig å kjøpe dyrest mulig solbrille til barna for å få best mulig glass, men det er en helt klar sammenheng mellom pris og kvalitet . Jeg håper foreldre velger å tenke litt på den kommende generasjon, sier Arvid Krogh.

Les også: Sommerbarn sterkest til beins

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning