BARN OG TRAMPOLINER

6 tips for sikker bruk av trampoline

Våren er her, og trampolinene gjør sitt inntog i hager landet rundt.

HELST BARE ÉN: Det bør helst bare være ett barn på trampolinen om gangen. Og pass spesielt godt på når det er store vektforskjeller mellom barna - da er det de minste som er mest utsatte for skader.
HELST BARE ÉN: Det bør helst bare være ett barn på trampolinen om gangen. Og pass spesielt godt på når det er store vektforskjeller mellom barna - da er det de minste som er mest utsatte for skader. Foto: Getty images
Publisert

Å hoppe på trampoline er ikke bare moro, men det bidrar også til å utvikle gode motoriske ferdigheter. Samtidig kan trampolinehopping gi skader.

Kommentar: - Trampolinen er ikke farligere enn andre leker

Det er derfor viktig at både store og små både lager og følger regler for sikkerhet på trampolinen.

Forsikringsbransjen mottar anslagsvis mellom 100 til 150 meldinger om trampolineskader årlig. Disse dreier seg stort sett om tannskader på egne barn.

- Men barn skader seg på andre måter også. Mange av disse meldes ikke inn, grunnet gratis helsehjelp. Antallet trampolineskader er derfor mye høyere, men det finnes ikke offisiell skadestatistikk på dette, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If til Foreldre & Barn.

Les også: Norske Marie hylles for åpenheten etter fødselen

1. Riktig montering

Følg bruksanvisningen, og spør i butikken om det er noe du er usikker på. Pass på at fester, kantpute og stropper er riktig montert, og sjekk og test alt etter montering, skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Dette gjelder også for trampoliner som har vært nedpakket, og som nå tas frem igjen etter en lang vinter.

Pass på at sikkerhetsnett og kantmatten er på plass rundt trampolinen.

2. God plassering

Trampolinen står best på et flatt underlag, og gjerne et som har en viss støtdempende effekt – for eksempel en gressplen, ifølge DSB. Pass på at det er godt med plass rundt og over trampolinen, og at trampolinen er festet til underlaget om det er noen fare for at den kan blåse bort.

Få også med deg: Slik takler du et sint barn

3. En og en

Husk på at om flere barn hopper samtidig, øker risikoen for at noen blir skadet. Husk også på at vektforskjell mellom barna gjør at de minste blir mest utsatte for skader.

- Det bør alltid bare være ett barn på trampolinen, men dette er spesielt viktig når det gjelder små barn. Det er også viktig at foreldre ikke hopper sammen med barna på trampolinen, men har tilsyn. Det skal ikke så mye bevegelse til fra foreldre før det gir en stor gangetabell på trykket fra motstøtet, sier Norges mestvinnende turner, Espen Jansen, som har startet trampolineskole i samarbeid med Europris.

Be barna om å ta omganger på å hoppe, og pass på at de minste ikke hopper sammen med de store.

- De fleste skader på trampoliner, som vi får beskjed om, skyldes flere barn som hopper samtidig. Og særlig når det er ulik vekt. Aller helst bør det bare være ett barn på trampolinen, sier Clementz.

4. Trygg lek

Sett regler for hvilken type lek, eller turning, som skal være greit på trampolinen.

Det er også lurt å jobbe med koordinasjonsøvelser og balanseøvelser sammen med de små barna. Dette for å sikre at de utvikler god kontroll.

- Ha det gøy med matteøvelser på trampolinen. Først er det kanskje nok å bare gå litt rundt, og bli kjent med trampolinen, og etter hvert kan de øve på å hoppe på samme sted og holde spenningen i kroppen, sier Jansen.

Salto kan for eksempel gi nakkeskader, dersom det går galt.

Jansen mener det er viktig at barna lærer seg grunnøvelsene, også bygge seg opp videre derfra.

- Å ta en salto, for eksempel, er ikke skummelt eller vanskelig, gitt at du kan det. Barna må først lære å rulle ordentlig, for å lære teknikken. Man må bygge seg opp. Det skal være gøy, men man må ha kontroll.

Det finnes ingen offisiell norsk skadestatistikk, men i Sverige har Räddningsverket tall som viser at nesten 7000 barn ble skadet etter trampolinehopping i 2007. Kurven har vært bratt stigende de siste årene.

Sjekkliste før kjøp av trampoline

- Det følger med sikkerhetsnett og polstring/kantmatte.
- Trampolinen er CE-merket.
- Det følger med veiledning til riktig montering, bruk og vedlikehold. E
- mballasjen er tydelig merket med advarsler og informasjon om størrelse på trampolinen, og krav til sikkerhetsavstander ved plassering.
- Trampolinens størrelse ferdig montert stemmer overens med tilgjengelig plass hjemme.

Kilde: DSB.no

De hyppigste skadene er i hender, albuer, skuldre, nakke, knær, ankler og tær, samt noen sårskader. Skadene kan være alt fra vridninger til kompliserte brudd.

5. Foreldre må passe på

Når barn hopper på trampoline bør det være voksne til stede. I tillegg bør foreldre også på forhånd ha snakket med barna om hvilke farer som kan oppstå - uten å skremme. Voksne kan best vurdere barnas ferdigheter, og slik passe på at alt går riktig og trygt for seg. Voksne har også ansvar for å stoppe leken dersom den går over styr.

Om dere er eiere av trampolinen bør du også vurdere om de vennene som ønsker å hoppe på trampolinen må avklare dette hjemme hos seg først.

Hvis du har en CE-merket trampoline, som er montert forsvarlig og har sikkerhetsnett - og du har kommunisert regler for bruken, s er det ikke noe som i utgangspunktet gjør at du kan stilles til ansvar for andre barn. Hvis noe likevel skulle skje, og du blir stilt i rettslig erstatningsansvar vil innbo- eller husforsikringen kunne dekke dette.

- Dette gjelder om andres barn skades på din trampoline, og du har opptrådt grovt uaktsomt. Ved spesielle skader, som for eksempel om barnet blir invalid, kan det kunne komme erstatningskrav til eieren av trampolinen, sier Clementz, men legger til:

- Jeg har ikke kjennskap til at det har vært slike erstatningssaker på trampolinebruk her i landet. I alle fall ikke de siste årene, etter at sikkerhetsnett ble påbudt ved salg av trampoline.

Han minner om at ansvarsforsikringen dekker andres barn, og at egne barn tannskader er det flest vil bruke en egen barneforsikring til.

LES OGSÅ: Kommentar: Trampolinen er ikke farligere enn andre barneleker

6. Dekk til

Bruk en presenning til å dekke over trampolinen når den ikke er i bruk. Dette vil også bidra til at det blir vanskeligere for barna å hoppe uten voksne til stede. At den blir dekket til vil også forhindre at den blir våt. En våt trampoline skal ikke hoppes på.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning