Dette betyr kaffe-navnene

Hva er egentlig forskjellen på en latte og en au lait? Og hva er egentlig en lungo og en ristretto?

Foto: Crestock (Crestock)
Publisert

(Side3:) Kaffe har blitt veldig mye mer enn noe svart som er kokt på ovnen, eller traktet i en maskin. Et gjennomsnittlig besøk på en kaffebar gir deg så mange valg at det ikke alltid er like lett å føle at man har kontrollen over hva som er hva.

Her gir vi deg guiden til alle de forskjellige typene av sort gull du kan kaste i deg.

Americano
En americano er en espresso (se senere) med kokt vann slik at den får omtrent samme styrke som filterkaffe, men med en espresso-smak.

Espresso
En espresso er kaffe som er laget ved at vann med trykk presses gjennom finmalte kaffebønner, og er en liten og sterk kopp.

Espresso con panna
Espresso med krem på toppen!

Macchiato (Espresso Macchiato)
Espresso med litt varm melk.

Latte Macchiato
En latte med en halv espresso. Veldig svak kaffe.

Cafe au Lait
Kaffe med melk. Flere steder er dette også traktet kaffe med melk, og ikke espresso (som kan være vanligst her til lands). Ofte er det like mye melk som kaffe, men kanskje vanligst er det samme forholdet som latte (den største forskjellen kan basere seg veldig på hvilket land du er i.

Caffè latte
En espresso med steamet melk. Omtrent i forhold 1 til 3.

Lungo
Dette er en kaffe hvor dobbelt så mye vann (kanskje noen ganger opp til 3 ganger så mye vann) sendes gjennom kaffebønnene når man lager en espresso. Ligner litt på Americano, men forskjellen er altså at man ikke blander opp med kokende vann - men lar vannen gå gjennom kaffebønnene.

Hammerhead
En vanlig kaffe med en espresso i tillegg.

Ristretto
Det motsatte av en Lungo, omtrent - her bruker man mindre vann gjennom kaffebønnene enn ved en vanlig espresso.

Tyrkisk kaffe
Kokt kaffe hvor malt kaffe og vann er kokt sammen til å lage en seig miks. De sterkeste typene kan faktisk få en skje til å stå i kaffen. Ofte servert med sukker og krydder. Serveres i små kopper med kaffegrut nederst.

Cortado
En litt sterkere utgave av latte (altså mindre melk)

Og, du, kaffesmaking er en kunst. Her finner du en guide til hvordan du gjør det riktig.

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2010.

Les også