KÅRET:

De 20 beste norske filmene de 20 siste årene

Vi har kåret de aller beste norske filmene fra de siste 20 årene. Se listen her.

KRITIKERROST: Joachim Triers «Oslo, 31. august» følger en mann gjennom ett døgn i Oslo. Filmen fikk strålende kritikker, men ble sjokkerende nok ikke nominert til beste norske kinofilm på Amanda.
KRITIKERROST: Joachim Triers «Oslo, 31. august» følger en mann gjennom ett døgn i Oslo. Filmen fikk strålende kritikker, men ble sjokkerende nok ikke nominert til beste norske kinofilm på Amanda.
Publisert

I anledning feiringen av at Nettavisen fyller 20 år 1.november så har vi tatt på oss å kåre de 20 beste filmene de siste 20 årene.

Filmene som er vurdert er filmer som har blitt vist på kino mellom 1996 og 2016, og kåringen er gjort av redaksjonen i Nettavisen.

Listen telles oppover under, fra filmen på 20. plass opp til den som vi mener er den aller beste de siste 20 årene.

20. Kroppen min

I juni 2002 hadde dokumentaren Kroppen min premiere. Filmen var laget av Margreth Olin, og filmen vant Amanda for beste dokumentarfilm i tillegg Gullstolen for beste kortfilm på Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Kortfilmen på 26 minutter en en historie om kvinnekroppen, hva kvinner mener om den og hva regissøren selv mener om sin egen kropp. Debatten som i kjølvannet av filmen var viktig, stor og fikk mange positive konsekvenser.

19. Budbringeren

Denne thrillerkomedien kom i 1997, og var regissert av Pål Sletaune. Manuset var skrevet av regissøren sammen med Jonny Halberg, mens det var Andrine Sæther og Robert Skjærstad som spilte hovedrollene. Filmen vant Amandaprisen for beste film samt for både beste mannlige (Robert Skjærstad)-og kvinnelige skuespiller (Eli Anne Linnestad).

Historien følger postbudet Roy som snoker i andres post, og etter hvert også i andres liv. En snoking som får mange konsekvenser da han tar seg inn i leiligheten til Line (Andrine Sæther).

18. Insomnia

Filmen, som var regissert av Erik Skjoldbærg, fikk stort gjennomslag internasjonalt og i 2002 laget Christopher Nolan (Batman) en amerikansk versjon med Al Pacino i hovedrollen.

Historien handler om et mord i Tromsø hvor etterforskningen virkelig går galt, og hadde Stellan Skarsgård i hovedrollen sammen med Sverre Anker Ousdal og Maria Bonnevie. Manuset ble skrevet sammen av regissøren sammen med Nikolaj Frobenius.

17. Børning

Den norske bilfilmen, sterkt inspirert av amerikanske åttitallsfilmer, ble en stor publikumssuksess da den kom i 2014. Regissør er Hallvard Bræin, og i filmen spiller folk som Jenny Skavlan, Otto Jespersen, Sven Nordin, Zahid Ali, Steinar Sagen og Anders Baasmo Christiansen.

En oppfølger hadde premiere i 2016.

16. Nord

Rune Denstad Langlo regisserte denne filmen basert på et manus fra Erlend Loe som kom i 2009, og under filmfestivalen Tribeca Film Festival fikk prisen for Best New Narrative Filmmaker.

Hovedrollen i filmen ble spilt av Anders Baasmo Christiansen, mens Mads Sjøgård Pettersen vant pris for beste mannlige birolle under Amandaprisen i 2009.

15. Jernanger

Regissør Pål Jackman står bak denne filmen som åpnet den internasjonale filmfestivalen i Tromsø i 2009, hvor den også vant publikumsprisen.

Filmen har en svært opplagt Bjørn Sundquist i hovedrollen.

14. Hodejegerne

Jo Nesbøs bok ble til film regissert av Morten Tyldum i 2011. Hovedrollen ble spilt av Aksel Hennie som blant annet fikk med seg Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones).

Den vant publikumsprisen under Amanda i 2012, og ble nominert til BAFTA for beste utenlandske film som den første norske filmen noensinne.

13. Upperdog

Filmen Upperdog hadde premiere i august 2009, og det var Sara Johnsen som både regisserte og hadde skrevet manuset.

Filmen føler en hjemvendt soldat fra Afghanistan som jobber som hushjelp og oppvasker i Norge. Gjennom forviklinger og tilfeldigheter er to adopterte barn søsken, i svært forskjellige filmer.

Filmen vant fem Amandapriser.

12. Uno

Uno kom i 2004 og hadde Aksel Hennie i hovedrollen. Han hadde også regissert filmen og skrevet manus. Med seg i filmen hadde han blant annet Nicolai Cleve Broch og Bjørn Floberg.

Filmen vant for beste regi under Amandaprisen, og ble også nominert for beste mannlige skuespiller og årets kinofilm.

11. Jørgen+Anne = sant

Anne Sewtisky  var regissøren bak den kritikerroste familiefilmen om barn som blir forelsket i 2011.

Filmen er basert på en bok av Vigdis Hjorth, og over 160 000 mennesker så filmen på kino.

10. Reprise

Den første spillefilmen til Joachim Trier kom i 2006, og hadde Karin Julsrud som produsent.

Filmen vant pris for beste film under filmfestivaler i Istanbul, Toronto og Lecce i tillegg til å bli vist utenfor konkurranse i Sundance.

9. Oslo, 31.august

Joachim Triers film følger en mann gjennom ett døgn i Oslo. I hovedrollene fant man Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner og Ingrid Olava.

Filmen fikk strålende kritikker, men ble sjokkerende nok ikke nominert til beste norske kinofilm på Amanda. Den ble nominert til beste utenlandske film i Frankrike (Cêsar-prisen).

8. Kon-Tiki

Dramafilmen om Kon-Tiki kom i 2012, og ble nominert til både Oscar og Golden Globe. Filmen kostet 93 millioner kroner å produsere, og ble regissert av Joachin Rønning og Espen Sandberg.

7. Sønner

Dramafilmen Sønner ble regissert av Erik Richter Strand, og fikk svært gode kritikker både i Norge og utlandet.

Filmen vant Fassbenderprisen i Tyskland og The Grand Jury Award ved Seattle International Film Festival.

6. Slipp Jimmy Fri

Den norske animasjonsfilmen Slipp Jimmy Fri er laget av Christopher Nielsen, og er en film som det tok lang tid å gjennomføre med sin datanimasjon.

Filmen vant Amanda for beste film og ble også nominert til Nordisk råds filmpris. Den ble faktisk dubbet til norsk... traileren over viser de originale stemmene.

5. Buddy

Regissør Morten Tyldum fikk med seg Lars Gudmestad som manusforfatter på filmen Buddy med Nicolai Cleve Broch, Aksel Hennie, Anders Baasmo Christiansen og Pia Tjelta.

Filmen vant Amanda for beste film, og ble en suksess på kino.

4. Tusen ganger godnatt

Erik Poppe er regissøren bak filmen med Juliette Binoche og Nikolaj Xloster-Walday viktig roller. Larry Mullen JR (U2) og Mads Ousdal spiller også i filmen. Filmen er en irsk, norsk og svensk samproduksjon.

Screen9v2

3. Elling

Den første filmen i Elling-serien kom i 2001, og var basert på den tredje romanen til Ingvar Ambjørnsen om Elling. Petter Næss regisserte filmen med Per Christian Ellefsen som Elling.

Screen9v2

2. Max Manus

Det var Joachim Rønning og Espen Sandberg som regisserte filmen med Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch. Filmen spilte inn over 95 millioner kroner på kino i Norge, og ble en gedigen suksess. Filmen vant 7 Amandapriser.

1. Bølgen

Katastrofefilmen Bølgen er regissert av Roar Uthaug, og hadde Kristoffer Joner i hovedrollen. Filmen har en rating på 82 prosent på amerikanske Rottentomatoes.

Hvilken film mener du har vært den beste norske filmen de siste 20 årene?

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2016.

Les også