Test av terrasseskruer

Essve best i test

Essves terrasseskrue Torpedo Max best i test.

BEST I TEST: ESSVEs terrasseskrue Torpedo Max kom best ut i Testfaktas undersøkelse i Sverige.
BEST I TEST: ESSVEs terrasseskrue Torpedo Max kom best ut i Testfaktas undersøkelse i Sverige. Foto: FOTO: ESSVE
Publisert Oppdatert

Terrasser som ligger flatt på bakken kan absolutt være moro å lage og det er heller ikke søknadspliktig.

Men tresort, dimensjoner på gulvbord og behandlingsmetode er ikke de eneste faktorene du bør sjekke i trelasthandelen.

Sommeren er sesong for montering av terrassebord. Utvalget av skruer er stort, og det er ikke alltid lett å velge riktig.

TERRASSESKRUER: Testfakta ga SP Sveriges tekniske forskningsinstitutt i oppdrag å sammenligne terrasseskruer. Resultatet viser at holdbarheten på de forskjellige skruene varierer kraftig.
TERRASSESKRUER: Testfakta ga SP Sveriges tekniske forskningsinstitutt i oppdrag å sammenligne terrasseskruer. Resultatet viser at holdbarheten på de forskjellige skruene varierer kraftig. Foto: FOTO: ESSVE

Holdbarhet varierer

Følgende skruer ble testet:

Biltema 87-0227

Clas Ohlson 40-7336

Essve Torpedo Max

Grabber TU

Gunnebo Fastening Trallskruv

Heco TFT

TT TT45U

VSB Turbo

Testfakta er et svensk uavhengig test- og forskningsselskap som spesialiserer seg på laboratorietester og evaluering av forbrukerprodukter. Les mer om testen her.

Testfakta ga nylig SP Sveriges tekniske forskningsinstitutt i oppdrag å sammenligne terrasseskruer.

Resultatet viser at holdbarheten på de forskjellige skruene varierer.

For enkelte merker måtte opptil hver fjerde skrue kasseres. Essves skrue, Torpedo Max, kom imidlertid best ut av de skruene som ble testet.

Nyutviklet spiss

Skruen har en nyutviklet torpedospiss som gjør at trevirket får minimalt med sprekker samt at innskruingsmomentet reduseres. Spissen hugger direkte, noe som skal gjøre monteringsarbeidet lettere og mer effektivt. Nyutviklede freseriller under skruehodet gir dessuten en effektiv nedsenkning av skruen uten fliser og sprekker.

Markedsansvarlig Silje Netskar i Essve forteller hun er glad for resultatet, men ikke så veldig overrasket.

- Essves terrasseskrue kom også best ut i Testfaktas undersøkelse i 2006. Vi jobber selvsagt kontinuerlig med å forbedre vårt sortiment og Torpedo Max-skruen er en av våre nyere produkter. Derfor er det hyggelig å høre at den fikk høyest score, forteller hun.

Slik skrur du en skrue i treverk.

Grov diameter

Torpedoskruen skal ha en levetid på minst 15 år om det brukes i det miljøet den er konstruert for. Det gjelder for eksempel kystnære områder med moderat saltinnhold eller områder med et høyere nivå av luftforurensning.

Den har også en grov diameter for å takle de bevegelsespåkjenninger som en større terrasse opplever. Vinnerskruen får du kjøpt alle Byggmakkerforretninger, og i de fleste andre byggevareforretninger over hele Norge.

Oppstår sprekker

Hyttelivs ekspert i byggetekniske spørsmål Per Christian Tellefsen, understreker betydningen av gode skruer.

- Terrasseskruer laget av dårlig metall og vris lettere av, de har også dårlig boreeffekt. De kan sprenge treverket slik at det oppstår sprekker. Skruer uten riflet underside på hodet gir dessuten sprekker rundt hodet når det dras ned i bordet. Det betyr garantert flis i tåa etter noen sesonger, sier han.

Fester bedre enn spiker

- Fordelen med terrasseskruer er at de fester bordene bedre enn spiker, hodene jobber seg ikke oppover som spikerhoder gjør etter noen år og du kan enkelt skru bordene opp hvis noe må demonteres. Selv om en god og dårlig skrue til forveksling ser like ut, er det lite å spare på å bruke billigste sort, fortsetter han.

Du bør også sjekke hva slags spor skruene har. I dag er det "Torx" som er i skuddet, og i enkelte butikker får du ikke lenger skruer med vanlig hode (spalte eller kryss).

- Torx er et meget godt system hvis du har riktig torx-bit, men uten den er du altså hjelpeløs. Løse bits forsvinner gjerne sporløst under byggeprosessen, så det lønner seg å ha noen ekstra i riktig dimensjon.

Les også:

Slik blir du kvitt bananfluer

Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev

Slik blir myggplagene mindre

Her finner du over 1000 inspirerende bolig og interiørbilder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning