Vedlikeholdsfrie terrassebord

Guide over vedlikeholdsfrie terrassebord

Kebony, kompositt, termotre eller ubehandlet treverk av lerk, kjernefuru, eik eller robinia? Alt du bør vite om vedlikeholdsfrie terrassebord.

VEDLIKEHOLDSFRIE TERRASSEBORD: I et hav av varianter finner vi blant annet kompositt terrassebord, termotre, kebony og ubehandlet tre.
VEDLIKEHOLDSFRIE TERRASSEBORD: I et hav av varianter finner vi blant annet kompositt terrassebord, termotre, kebony og ubehandlet tre. Foto: Foto: Frode Larsen
Publisert Oppdatert

Dersom du skal bygge terrassen selv, har du muligheten til å velge i et hav av ulike terrassebord - deriblant vedlikeholdsfrie terrassebord.

De fire hovedalternativene er komposittplanker, termotre, kebony og ubehandlet tre av lerk, kjernefuru, eik eller robinia.

- Hovedgrunnen til å velge en av disse fremfor trykkimpregnert trevirke er miljøaspektet, men noen av alternativene byr også på mindre fare for oppsprekking og har lavere krav hvorvidt gjelder vedlikehold, sier forsker i Norsk Treteknisk Institutt, Audun Øvrum.

Vedlikeholdsfrie terrassebord

Av nevnte alternativer er det komposittplankene som har lengst holdbarhet og som også krever minst stell fordi fargen holder seg over tid.

Dimensjoner på terrassebord

Dimensjonene, altså tykkelsen og bredden på gulvbordene, har mye å si for hvor lenge terrassen skal holde seg fin.

Tynne planker på 21 mm er mindre dimensjonsstabile enn planker på 28 mm. Ha dimensjonene i mente også når du sammenligner kvadratmeter- eller løpemeterpris.

- Både Kebony og de varmebehandlede produktene som finnes på markedet i dag er såpass nye at vi ikke har dokumentasjon på varigheten i praktisk bruk som terrasse. Men vi tror nok at disse, på grunn av sin dimensjonsstabilitet, er enda mer varige med tanke på å utvikle sprekker, sammenliknet med trykkimpregnert tre og tresortene som kan anvendes ubehandlet, sier Øvrum.

I utgangspunktet krever ingen av disse materialene vedlikehold utover normal terrasserengjøring. Likevel kan det i tillegg være en fordel å påføre egnet olje en gang i blant.

- Sprekkdannelser og oppflising er nok hovedgrunnen til at folk bytter ut terrassegulvet, og ved å olje hver sesong vil man utsette denne prosessen noe. I tillegg vil oljebehandling sørge for at treverket bevarer sin opprinnelige farge og ikke gråner, sier han.

Hvorvidt gjelder kebony og varmebehandlet tre påpeker produsentene at oljebehandling kun vil ha en kosmetisk betydning.

KOMPOSITT TERRASSEBORD: Komposittplanker kan sages og tilpasses akkurat slik som ekte tre.
KOMPOSITT TERRASSEBORD: Komposittplanker kan sages og tilpasses akkurat slik som ekte tre. Foto: Foto: Frode Larsen

Kompositt terrassebord

Hva er det? Planker laget av resirkulert plast og treflis. Beachplank, Trex og RCK er kjente produktnavn. Finnes i flere farger, riflet eller med mønster som imiterer ekte tre.

Fordeler: Lengst holdbarhet. Fliser ikke og sprekker ikke. God friksjon, selv på våte dager. Tar ikke skade av jordkontakt. Endrer farge i liten grad.

Vær klar over: Høy innkjøpspris. Fremstår som noe kunstig sammenlignet med heltre.

Pris: Fra 380 kr/kvm (hul variant) og 600 kr/kvm (massive planker)

Les også: Terrasseolje eller terrassebeis?

Kebony terrassebord

Hva er det? Furu eller løvtre som er impregnert med en væske utvunnet av bioavfall. I avfallsfasen kan Kebony behandles som vanlig ubehandlet trevirke.

Materialet inneholder ingen gifter, og er det eneste impregnerte alternativet som har fått Svanemerket.

Teknologien er utviklet og patentert i Norge.

Fordeler: Miljøvennlig alternativ med mange muligheter for ulike estetiske uttrykk, deriblant tett likhet til tropiske treslag.

Vær klar over: Høy innkjøpspris.

Vedlikehold: Krever ingen behandling utover normal rengjøring. I likehet med andre behandlede og ubehandlede treprodukter vil også Kebony gråne dersom det ikke overflatebehandles i etterkant.

Pris: Fra 360 kr/kvm (28 mm nordisk furu) og 560 kr/kvm (22 mm nordamerikansk furu).

Les også: Slik bygger du din egen levegg til terrassen

Ubehandlet tre

Hva er det: Tresorter som lerk, eik og robinia samt kjerneved av furu inneholder høyt innslag av naturlige oljer og krever derfor ikke ytterligere behandling for å motstå råteangrep.

Fordeler: Ekte naturmaterialer. Krever lite energi i produksjonsfasen.

Vær klar over: Høy innkjøpspris. Ikke alltid like tilgjengelig. Noe vedlikehold for maksimal varighet.

Vedlikehold: Normal rengjøring med vann og terrasserens. Spesialolje bør benyttes for økt overflatebeskyttelse og forlenget levetid.

Pris: Lerk (28 mm) fra 340 kr/kvm, eik (22 mm) fra 265 kr/kvm.

Les også: Slik maler du husets fasade

Termotre

Hva er det? Tre som er blitt utsatt for temperaturer på rundt 200 grader for å motstå råtesopp. Eksempler er svanemerkede Lunawood som består av furu eller gran.

Varmebehandlet bambus finnes nå også som terrassebord.

Fordeler: Giftfritt, ingen tilsettingsstoffer. Ekte naturmaterialer.

Vær klar over: Høy innkjøpspris. Gjerne bestillingsvare.

Vedlikehold: Krever ingen behandling utover normal rengjøring.

Pris: Termogran og termoask fra Moelven hhv. 330 kr/kvm og 950 kr/kvm, bambus 695 kr/kvm.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning