Bygge terrasse selv

Vil du bygge terrassen selv?

Unngå vanlige feil som kan koste deg dyrt.

BYGGE TERRASSE SELV: Ifølge ekspertene er god planlegging over halve jobben dersom du skal bygge terrassen på egenhånd. Foto: Gettyimages.com.

BYGGE TERRASSE SELV: Ifølge ekspertene er god planlegging over halve jobben dersom du skal bygge terrassen på egenhånd. Foto: Gettyimages.com.

Publisert Oppdatert

– Min erfaring er at viljen blant oppussingsivrige nordmenn ofte er større enn evnen, og tilsynelatende uskyldige feil kan fort bli veldig dyre, sier Otto Robsahm, bedre kjent som «Sinnasnekkeren» på TV Norge.

Ifølge Robsahm er grunnarbeidet det viktigste. Når du bygger terrasse må fundamenteringen gjøres skikkelig. Lettvinte løsninger kan fort resultere i et unødvendig dyrt terrasseprosjekt.

- Her har jeg sett mange «kreative» løsninger eller snarveier som i verste fall fører til at du må rive hele terrassen og bygge den på nytt, forteller han.

Bygge terrassen selv

- De største feilene vi ser folk gjøre, er at de legger for stor avstand mellom bordene, at rammeverket er for svakt og at terrassen ikke er egnet til det bruket den er ment for, sier butikksjef i XL bygg, Håkon Henriksen.

Vanlige feil vi gjør når vi bygger terrassen på egenhånd:

- Vi legger bordene med for stor avstand, så vi får store glipper mellom bordene når treverket krymper.

- Vi bruker skruer som ikke er egnet for impregnert treverk.

- Vi bruker skruer når vi fester rekkverket. Dette er ikke nok, og det bør boltes fast.

- Feil fundamentering kan føre til at terrassen kan "sige" og/eller forårsake dårlig vanndrenering.

Kilde: Byggmakker

Han minner om at planlegging er halve jobben.

- Tegn gjerne opp terrassen før du kjører til byggevareutsalget, slik at folk der kan hjelpe deg med valg av materialer og dimensjonering, sier Henriksen.

Han råder deg dessuten til å tenke på terrassen som en større investering, slik at du unngår å la deg friste av veldig billige løsninger. Da kan du få en terrasse som raskt fliser seg opp.

- Det er mange som tenker at man bør velge så billig som mulig, men da risikerer du blant annet mange store kvister. Selv om det er billig der og da, ender du opp med å måtte ha ny terrasse om noen år, sier Henriksen.

Han forklarer at det ikke nødvendigvis er vanskelig å bygge terrassen på egenhånd, men at du bør vite hva du driver med og huske på at det kan være lurt å rådføre seg med fagfolk.

Les også: Tenk på dette før du lager uteplassen

Vær nøye med rammeverket

Det er viktig å legge rammeverket riktig. Du skal ha på plass beslag under terrassedøren, bærebjelke og salingbord, støpesylinder og retthold. Bruk en veileder og pass på at skruer og bolter er både solide og lange nok.

Pass også på riktig senteravstand mellom bjelkene. Dette bestemmes av dimensjonen på gulvbordene, og i en trelastforretning får du hjelp til å finne riktig senteravstand.

Husk at våre fire årstider og skiftende vær resulterer i at terrassen må tåle en god del, og at treverket vil bevege seg mye gjennom året. Det er derfor viktig at forarbeidet er utført med nøyaktighet.

Les også: Slik snekrer du utemøblene selv

Slik legger du bord på terrassen

Ifølge Henriksen er det fortsatt det tradisjonelle, impregnerte furugulvet de fleste av oss går for i anledning ny terrasse.

- Folk flest velger vanlig impregnert materiale, men det er flere og flere som velger finere, varmebehandlet treverk. Det trenger du jo selvfølgelig ikke til rammeverket, sier han.

Du skal ha en liten glippe mellom hvert bord når du legger dem, slik at de har plass til å bevege seg - pass likevel på å ikke legge bordene altfor langt fra hverandre. Henriksen forklarer at treverk trekker til seg vann fra luften og utvider seg, for så å trekke seg sammen igjen når luftfuktigheten blir lavere. Det er derfor viktig å være klar over at glippene vil bli større enn det de er når du først legger terrassen.

Legg bordene med en glippe på mellom to og fem millimeter, avhengig av hvor fuktige de er når du legger dem. Ifølge Henriksen anbefales det at du legger bordene slik at de «smiler» til deg i endeveggen - da vil de krumme seg nedover heller enn oppover, slik at vann renner bort heller enn å samle seg i dammer.

- Som feste bruker du syrefaste skruer. Dersom du velger spiker vil spikeren dras litt ut når treverket utvider seg, og så vil den stå igjen når treet trekker seg sammen igjen. Da ender du opp med spikere som står opp av treverket, forklarer Henriksen.

Er du søknadspliktig?

Ifølge Henriksen avslutter du terrassejobben med å behandle treverket med beis eller olje. Dersom det er veldig fuktig, med en fuktighet på over 16 prosent, venter du til det er tørt.

- Det er imidlertid viktig å gjøre dette så fort som mulig, sier han.

Han minner om at du er søknadspliktig dersom du skal bygge en terrasse på over 50 kvadratmeter. Dersom terrassen er mindre og ligger helt inntil boligen, er du kun meldepliktig. Terrassen skal ligge over fire meter unna nabogrensen, så Henriksen minner om at du må be om nabosamtykke dersom dette ikke er mulig.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag