Bygge terrasse selv

Mange gjør dette feil når de bygger terrasse

- Viljen er ofte større enn evnen, sier «Sinnasnekkeren».

BYGGE TERRASSE SELV: Mange av oss drømmer om ny terrasse og vi bygger den gjerne selv – ofte med litt høyere selvtillit enn vi har godt av, ifølge ekspertene.

BYGGE TERRASSE SELV: Mange av oss drømmer om ny terrasse og vi bygger den gjerne selv – ofte med litt høyere selvtillit enn vi har godt av, ifølge ekspertene. Foto: FOTO: Trine Solberg

Publisert Oppdatert

– Min erfaring er at viljen blant oppussingsivrige nordmenn ofte er større enn evnen, og tilsynelatende uskyldige feil kan fort bli veldig dyrt, sier Otto Robsahm, bedre kjent som «Sinnasnekkeren» på TV Norge.

Ifølge Robsahm er grunnarbeidet det viktigste. Når du bygger terrasse må fundamenteringen gjøres skikkelig. Lettvinte løsninger kan fort resultere i et unødvendig dyrt terrasseprosjekt.

- Her har jeg sett mange «kreative» løsninger eller snarveier som i verste fall fører til at du må rive hele terrassen og bygge den på nytt, forteller han.

Brukes hele året

For til tross for korte sommere og kalde vintere, bruker vi terrassen flittig. Ifølge en landsdekkende undersøkelse gjort for Byggmakker, bruker 62 prosent av oss terrassen også på våren og høsten, mens 18 prosent bruker den hele året.

- De største feilene vi ser folk gjør er at de legger for stor avstand mellom bordene, og at rammeverket er for svakt og terrassen er ikke egnet til det bruket den er ment for, sier Håkon Henriksen, Butikksjef i XL bygg.

Planlegging er halve jobben, minner han på.

- Tegn gjerne opp terrassen før du kjører til byggevareutsalget så kan folk der hjelpe deg med valg av materialer og dimensjonering.

Han råder dessuten til å tenke på terrassen som en større investering og ikke la seg friste av veldig billige løsninger. Da kan du få en terrasse som fort fliser seg opp.

- Det er mange som tenker at man bør velge så billig som mulig, men da risikerer du mye store kvister blant annet. Selv om det er billig der og da, ender du opp med å måtte ha ny terrasse om noen år igjen, advarer Henriksen.

Blant feilene vi gjør når vi skal bygge selv er ifølge Byggmakker:

  • At vi legger bordene med for stor avstand, så vi får store glipper mellom bordene når treverket krymper.
  • Vi bruker skruer som ikke er egnet for impregnert treverk
  • Vi bruker kun skruer når vi fester rekkverket. Dette er ikke nok, og det bør boltes fast.
  • Feil fundamentering kan føre til at terrassen kan «sige» og/eller forårsake dårlig vanndrenering.

Til tross for kostbare feil viser Byggmakkers undersøkelse at 45 prosent av oss bytter terrassebordene våre selv. Over 30 prosent av de spurte bygger også rekkverk, levegg, sittegrupper, og urtekasser på egen hånd. 52 prosent av de som skal pusse opp terrassen i år gjør dette som følge av nødvendig vedlikehold, mens 27 prosent gjør det for å skape en mer attraktiv uteplass. Ni prosent av oss pusser opp for å oppnå en penere fasade på huset.

Det er ikke nødvendigvis vanskelig å bygge en terrasse, men det gjelder å vite hva du driver med og det kan være lurt å rådføre seg med fagfolk.

Vær nøye med rammeverket

Når du legger rammeverket er det viktig å gjøre dette riktig.

Du skal ha på plass beslag under terrassedøren, bærebjelke og salingbord, støpesylinder og retthold. Bruk en veileder, og pass på at skruer og bolter er både solide og lange nok.

Pass også på å ha riktig senteravstand mellom bjelkene. Dette bestemmes av dimensjonen på gulvbordene, og du får hjelp til å finne riktig senteravstand i en trelastforretning.

Husk  at fire årstider og mye vær gjør at terrassen må tåle en god del, og at treverket vil bevege seg mye gjennom året. Derfor er det viktig at forarbeidet er nøye gjort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ha smilende terrassebord

GJØR DET SELV: 45 prosent av oss bytter gjerne terrassebord selv, mens det er behandling med olje og beis de aller fleste av oss har kontroll på. En god del av oss lager også egne putekasser, peis, og urtekasser, ifølge Byggmakkers undersøkelse.

GJØR DET SELV: 45 prosent av oss bytter gjerne terrassebord selv, mens det er behandling med olje og beis de aller fleste av oss har kontroll på. En god del av oss lager også egne putekasser, peis, og urtekasser, ifølge Byggmakkers undersøkelse. Foto: FOTO: Trine Solberg

Ifølge Henriksen er det fortsatt det tradisjonelle impregnerte furugulvet de fleste av oss går for når vi skal ha ny terrasse.

- Folk flest velger vanlig impregnert materiale. Men det er flere og flere som velger finere, varmebehandlet treverk. Det trenger du jo selvfølgelig ikke til rammeverket.

En del går også for kompositt, og ifølge Byggmakkers undersøkelse ligger vedlikeholdsfritt materiale øverst på ønskelista vår.

Ellers skal du ha en liten glippe mellom hvert bord når du legger dem. Da har de plass til å bevege seg, men pass på å ikke legge bordene for langt fra hverandre. Treverk trekker til seg vann fra luften og utvider seg, for så å trekke seg sammen igjen når luftfuktigheten blir lavere. Derfor er det viktig å være klar over at glippene vil bli større enn når du først legger terrassen.

Legg dem med en glippe på mellom to og fem milimeter, avhengig av hvor fuktige bordene er når du legger dem.

Henriksen forteller også at det anbefales at du legger bordene slik at de «smiler» til deg i endeveggen. Dette fordi de da vil krumme seg nedover heller enn oppover, så vann renner bort heller enn å samle seg i dammer.

Som feste bruker du syrefaste skruer.

- Velger du spiker vil spikeren dras ut litt når treverket utvider seg, og så vil den stå igjen når treet trekker seg sammen igjen. Da ender du opp med spikere som står opp av treverket, forklarer Henriksen.

Husk behandling til slutt

Avslutt terrassejobben med å behandle treverket med beis eller olje. Er det veldig fuktig, med en fuktighet på over 16 prosent, venter du til det er tørt, men dette er det viktig å gjøre så fort som mulig, minner Henriksen om.

Skal du bygge terrasse over 50 kvadratmeter er du søknadspliktig. Er terrassen mindre og ligger helt inntil boligen, er du kun meldepliktig. Terrasse skal ligge over fire meter unna nabogrensen, så husk nabosamtykke om dette ikke er mulig.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag