terrassebeis eller terrasseolje

Nå er det på tide å beise terrassen

Her får du oppskriften til hvordan.

KLARGJØRING: Frem med kosten! Nå er det tid for å beise terrassen.

KLARGJØRING: Frem med kosten! Nå er det tid for å beise terrassen. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Når man endelig kan sette utemøblene på terrassen, og nyte solen, er sommeren på god vei.

Men, har du shinet terrassen din skikkelig før du tar den i bruk?

For å holde den finest mulig lengst mulig bør man fra tid til annen sette av litt tid for å behandle den. Vi gir deg oppskriften til hvordan!

Slik beiser du terrassen

Adrian Sve er avdelingsleder ved Byggern Stavset, og ifølge han bør man på nytt treverk og treverk som skal behandles med samme farge terrassebeis, med fordel vaske grundig med terrassevask før behandling.

- Vær obs på at tidligere fargebehandlet treverk som blir påført samme farge som tidligere vil få et mørkere resultat for hver behandling. Om man vil ha nøyaktig samme fargeutseende hver gang, må man rense terrassen hver gang også, sier han.

Hvis du ønsker en annen overflatebehandling eller farge, må du bruke terrasserens før ny behandling.

- Dette for å fjerne gammel olje, beis og farge. Følg bruksanvisningen på terrasserensproduktet du har kjøpt. Terrassevask er også nødvendig for å vaske bort alt av rens og fornyer da denne er etsende, sier Sve.

Steg 1: Grundig rens

Generelle tips

- Terrassebeis vil trekke ulikt inn i treverket rundt kvister og mykere deler av treet. Dette gir et vakkert spill i fargene, men vil slites raskere der det er manglende inntrengning i treverket.

- Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer. Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Lav temperatur, høy luftfuktighet og beis som danner tykk film på overflaten, vil forlenge tørketiden betydelig.

- Husk at det om våren og høsten ofte kan være lav nattetemperatur med duggfall. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.

Kilde: Kristian Sæther, brand manager i Jotun

Fukt terrassen, påfør terrasserens og la virke i cirka 30 minutter. Ikke la terrassen tørke med rensen på, da dette vil gi merker.

En perfekt dag å rense terrassen på er en dag hvor det er overskyet. Regner det litt har ikke det noe å si – det som er viktig er at rensen ikke tørker på treverket.

Steg 2: Skrubb

Etter at rensen har virket etter produsentens anvisninger må terrassen skrubbes godt for å få bort tidligere behandlinger. Bruk gjerne en terrasseskrubb med skaft så du slipper å skrubbe på knærne. Skrubb terrassen for å fjerne skitt og gammel beis.

Steg 3: Skylle

Vask så terrassen grundig, da rensen er etsende. Bruk terrassevasker med roterende børste, som de fleste høytrykksspylere blir levert med, eventuelt skrubb og hageslange som også fungerer utmerket.

Skyll veldig godt med mye vann. Noen terrasserens og fornyer-produsenter anbefaler også å vaske med rens etter fornyer. Dette for å få et enda lysere resultat.

Ikke bruk høytrykksvasker uten terrassevaskbørste, da dette vil flise opp og ødelegge treverket om man er uforsiktig.

Steg 4: Beise

KLAR FOR BRUK: En fin og klargjort terrasse gjør det å sitte ute på terrassen og nyte solen til en enda bedre opplevelse.

KLAR FOR BRUK: En fin og klargjort terrasse gjør det å sitte ute på terrassen og nyte solen til en enda bedre opplevelse. Foto: FOTO: Thinkstock

Vent så til terrassen er tørr igjen – først da kan du begynne å beise eller olje terrassen. Vær helt sikker på at den er tørr før du starter, hvis ikke kan du ende opp med et mindre pent resultat.

Vær også sikker på at det ikke vil regne det neste døgnet etter påføringen, da dette vil ødelegge behandlingen. Hvis det kommer en uventet regnskur, dekk over terrassen med en presenning. Den bør imidlertid ikke ligge direkte oppe på terrassebordene, så her må du kanskje være kreativ.

Det lønner seg ikke å behandle terrassen i stekende solskinn heller, da beisen kan tørke inn før den rekker å trekke inn i treverket. Da får du ikke beskyttet treverket, og du får en filmdannelse som vil sprekke opp og flasse av innen kort tid.

Det bør heller ikke være for kaldt når man behandler terrassen, da det tar for lang tid for behandlingen å tørke og andre faktorer som regn, sol og støv kan ødelegge behandlingen.

Slik beiser du: Bruk enten en kost eller rull. Det som er best, både for påføringen og deg selv, er å bruke et forlengerskaft. Dette sparer rygg og knær! Du kan bruke forlengerskaftet til alt av maling, sparkelsliping, vasking og lignende.

Du sparer inn kostnaden på forlengerskaftet ved førstegangsbruk og har det i mange år fremover.

Påfør behandlingen på cirka to bord i bredden. Avhengig av hvor lang terrassen er kan du påføre behandlingen på hele lengden. Når du har gjort dette går du tilbake til hvor du startet for å se over om beisen har trukket inn i treverket. Det er særlig viktig ved bruk av beis.

Har det ikke trukket inn, tørk av overskytende med en lofri klut, eventuelt ved å bruke terrassebeisrull som kan låses. Dra den låste rullen over de påførte terrassebordene fra start til slutt, for å få fjernet det som ikke har trukket inn i treverket.

Dette er for å forhindre filmdannelse av beisen, som vil sprekke opp og flasse av i løpet av kort tid.

Fortsett slik til hele terrassen er ferdig behandlet.

Kilde til fremgangsmåte: Adrian Sve, avdelingsleder ved Byggern Stavset og Martin Skogstad, salgsleder hos Maxbo Stormarked Vækerø.

Vanlige spørsmål relatert til beising av terrassegulv

Trenger jeg legge flere lag?

Ifølge Sve trenger de fleste terrassebeiser kun ett strøk.

- Det er også ved ett strøk du oppnår ønsket farge. Vær klar over at fargene kan få forskjellige nyanser i forhold til det du først har sett for deg, alt etter hvor god forbehandling man har gjort, råder han.

Har du gammelt treverk kan du ikke forvente at det blir som nytt etter en runde med beisen, med mindre du pusser det godt ned. Gjør du det, blir det mest sannsynlig en noe mørkere fargeanalyse enn man først tenkte seg.

Når bør jeg gjøre olje terrassen?

PÅ TIDE MED DETTE: Vår er lik terrasse- og utetid, men det kan være lurt å beise terrassen din før du tar den i bruk – om det er en stund siden sist.

PÅ TIDE MED DETTE: Vår er lik terrasse- og utetid, men det kan være lurt å beise terrassen din før du tar den i bruk – om det er en stund siden sist. Foto: FOTO: Thinkstock

Som nevnt i fremgangsmåten over bør du unngå å gjøre det i sterkt solskinn, fordi beisen kan overflatetørke før den rekker å trekke seg inn i treverket.

- Det må være over ti grader varmt og det må ikke være utsikt til regn de neste dagene, sier salgsleder Martin Skogstad fra Maxbo Stormarked Vækerø.

Tørketiden kan variere sterkt ut fra temperatur, se egen tabell på boksene.

Ifølge Sve er en overskyet, mild sommerdag det perfekte været og årstiden.

- Da blir ikke behandlingen påvirket av sol og høy temperatur. Det kan med hell beises og oljes fra tidlig vår til tidlig høst, alt etter hvordan vær og temperatur det er, tipser han.

Hvor ofte bør jeg gjøre beise terrassen?

Sve hos Byggern mener hvor ofte du bør gjøre det avhenger veldig etter utførelse av behandling og forarbeid, og været er den største faktoren for hvor lenge behandlingen holder.

- Det er ikke uvanlig at terrasser i blant annet Bergen må behandles hvert år på grunn av været. Det vanlige er at en behandling varer fra en til tre år på bakgrunn av nevnte faktorer. Oljebehandlinger kan i noen tilfeller måtte påføres flere ganger per sesong for god nok bevaring av treverk og utseende, sier han.

Når kan jeg bruke terrassen etter påføring?

Også dette er avhengig av været og temperaturen.

- Ved et normalt sommerdøgn, med rundt 20 graders temperatur, så kan terrassen være brukstørr mellom 18-24 timer etter behandling. Ved oljebehandling ville vi ventet til cirka 24 timer etter, for å være på den sikre siden, tipser Sve.

- Fra oppstart vask til første grill på ny flott terrasse kan variere fra to dager til flere. Alt er avhengig av tørk på vasken og tørk av beisen, sier Skogstad.

Tips! Les grundig gjennom hva produsent skriver angående bruk av produktet du kjøper, det være seg terrassevask, terrasserens, treolje, terrassebeis og lignende.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning