Vedlikehold av torvtak

Slik vedlikeholder du torvtaket

Torvtaket må vedlikeholdes både om høst, vinter, vår og sommer.

VEDLIKEHOLD AV TORVTAK: Et torvtak trenger vedlikehold i form av gjødsling og kalking. Dessuten bør det slås en gang i året.
VEDLIKEHOLD AV TORVTAK: Et torvtak trenger vedlikehold i form av gjødsling og kalking. Dessuten bør det slås en gang i året. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Har du lagt, eller vil du legge torvtak? Da er det en del du bør vite om vedlikehold. Her får du tipsene til hva du bør gjøre på høst, vinter, vår og sommer for at torvtaket skal holde seg i best mulig stand.

- For at torvtaket skal holde seg sterkt og sunt er det avgjørende at du bruker litt tid på vedlikehold, sier Ivar Juvet i Eggedal Bygg og Hytteservice, et firma som både leverer og gjennomfører service på torvtak.

Han påpeker at vann og gjødsel er avgjørende, men at det er det første året som er det viktigste ettersom gresset da etablerer seg.

Slå gresset på torvtaket

Erlend Medgård hos Naturtorv mener at alle med torvtak bør slå gresset før snøen kommer, men at det holder å slå det én gang i året.

- Jeg vil anbefale å slå gresset på taket i september, og at du lar det stå igjen rundt 10 centimeter med gress. Du kan gjerne slå det med en kantklipper, sier han.

Museumshåndverker ved Maihaugen på Lillehammer, Jørn Ulven, anbefaler på sin side å slå gresset to ganger i året.

- Ved å slå gresset oftere hindrer du busker, trær og lignende i å vokse opp, men det gjelder også for utseendet på taket. Jeg synes ljå er et effektivt og godt redskap til å slå gresset med, sier han.

Les også: Slik maler du huset utvendig

Gjødsle og kalke torvtaket

Når våren kommer, er det gjødsling og kalking som står for tur. Ulven forklarer at gjødsling vanligvis ikke er avgjørende, men at du kan gjødsle dersom du ønsker et veldig grønt tak. Men; desto mer du gjødsler, desto oftere bør gresset slås.

- Du kan gjødsle med vanlig hagegjødsel og du trenger mellom tre og fem kilo gjødsel til et tak på 100 kvadratmeter, sier Medgård.

Hvorvidt gjelder kalking, kan dette gjøres annethvert år. I hovedsak kalker du for å unngå mosedannelse, og dette kan du bruke vanlig granulert kalk til.

- Kalking gjøres like før snøen tiner om våren eller før nedbør senere på sommeren, sier Ulven.

Les også: Dette er de sikreste tegnene på at taket må isoleres

TORVTAK: Det krever ikke mye jobb, men litt stell må et torvtak ha for å forbli bra.
TORVTAK: Det krever ikke mye jobb, men litt stell må et torvtak ha for å forbli bra. Foto: Foto: Colourbox

Luking og vanning av torvtaket

På sommeren er det ikke stort som må gjøres på taket, annet enn å luke og vanne ved behov. Ifølge Juvet er vanning og luking imidlertid spesielt viktig det første året. Da anbefaler han å vanne taket minst en gang i uken.

- Sør- og vestliggende flater er mest utsatt for tørke. Det første året bør du være ekstra påpasselig med å luke bort ugress, ettersom ugress vokser raskt på tak der gresset ikke er ferdig etablert, sier han.

Sommeren er dessuten en fin tid å kontrollere taket på. Dette bør gjøres en gang i året.

- Sjekk at torven ligger stabilt og at det ikke er åpne flekker ned mot underlaget. Da bør det eventuelt legges på mer torv, sier Medgård.

Les også: Slik renser du takrennene

Isbrann på torvtak

Du har kanskje hørt om fenomenet isbrann. Det går ut på at gress blir skadet som følge av at det har lagt seg is på grunn av skiftende mildvær og frost tidlig på våren.

- Det som skjer er at lyset slipper igjennom isen så plantene begynner å ånde, men is og vann hindrer lufttilførselen slik at plantene kveles, forteller Medgård.

Om du får isbrann på ett torvtak, er det mye som tyder på varmegjennomslag, altså at det er for dårlig lufting eller isolering.

- Det kan også forekomme ved store temperatursvingninger, påpeker han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning