Vanning av juletre

Seks juletretabber du bør unngå

Dette må du gjøre for at treet holder seg fint hele julen.

STELL PENT: Årets juletre vil forhåpentligvis holde seg fint gjennom hele julen. Det gjelder bare å unngå de klassiske juletretabbene. FOT: Margaret M. de Lange
STELL PENT: Årets juletre vil forhåpentligvis holde seg fint gjennom hele julen. Det gjelder bare å unngå de klassiske juletretabbene. FOT: Margaret M. de Lange Foto: Jeanette L. Bækkevold
Publisert Oppdatert

De seks juletretabbene

1. Å glemme å akklimatisere

2. Å gi treet vann i perioden før du skal akklimatisere og ta treet inn

3. Å glemme å kutte av litt av trestammen

4. Å spikke på stammen for å få juletrefoten til å passe

5. Å plassere treet inntil en varmekilde

6. Å glemme å etterfylle vann

Årets juletre vil forhåpentligvis holde seg fint gjennom hele julen. Det gjelder bare å unngå de klassiske juletretabbene.

Den aller største tabben du kan gjøre, er å glemme å akklimatisere treet før du tar det inn i huset.

- Dersom du tar treet fra minus 20 grader og inn i 20 grader vil treet få sjokk og det vil kaste nålene, forklarer Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen.

Mange kjøper juletreet tidlig og har det stående ute frem til noen dager før jul. Tabbe nummer to er å sette treet i vann under denne venteperioden.

- Treet skal ikke ha vann før det kommer inn i huset eller du skal i gang med akklimatiseringen, påpeker juletreselger Ole Inge Stava i Sarpsborg.

Spyl treet

Norges astma og allergiforbund står bak brosjyren  «Frisk jul for alle» - et hefte med tips og gode råd til allergikere i julen. Her anbefales det å spyle juletreet før du tar det inn i huset.

Treet kan nemlig være en god yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Juletreet bør dessuten tørke i et rom hvor allergikere ikke ferdes, for eksempel i en kjeller eller en garasje. Under avdampingen frigjøres det nemlig stoffer som kan irritere luftveiene.

Flere av juletreselgerne Klikk Bolig har snakket med, anbefaler også at du spyler treet før du tar det inn i huset - allergikere eller ikke.

- Alle trær, enten det er snakk om vanlig gran eller edelgran, bør spyles. Det vil nemlig alltid være dyr i treet, forklarer juletreselger Steinar Skaar som står i Fredrikstad.

Akklimatisering

Etter at treet har blitt spylt rent, bør det tørke en dag eller to. Gjerne på et sted der det er varmere enn utendørs. En kjeller eller en garasje er eksempler på gode steder der treet får akklimatisert seg.

HUSK Å KUTTE: Du må huske å kutte av den nederste delen av stammen før du tar treet inn i huset.
HUSK Å KUTTE: Du må huske å kutte av den nederste delen av stammen før du tar treet inn i huset. Foto: FOTO: Plantasjen.

- Under akklimatiseringen kan du ta av nettingen på treet slik at greinene får bredd seg godt ut, oppfordrer Poppe.

Tabbe nummer tre du kan gjøre med treet er å glemme å skjære av stammen når treet settes til akklimatisering. Nå er det nemlig tid for næring.

Juletreselger Skaar har et godt tips til hvordan treet kan trekke ekstra godt med næring;

- Før du tar treet inn kapper du av bunnen av stammen slik at treet gjør seg klart til å trekke vann. Deretter sager du et kryss inn i stammen slik at treet får ekstra god sugeevne. På denne måten åpner du treets porer, forklarer Skaar som røper oppskriften på den ultimate juletredrikken for et friskt og sunt juletre.

- Lag til en bøtte med med kaldt vann. Fyll den halvfull. I dette vannet heller du en 0,33 liter øl. Du tar en hodepinetablett som du knuser og rører ut i vannet. La så treet stå og trekke dette vannet i en dag eller to, mens det akklimatiseres, sier Skaar.

Ølet skal gi næring til treet og i hodepinetabletten finnes det visstnok en syre som treet elsker.

- Når du senere flytter treet inn i stuen og setter det i foten, fyller du på med vannblandingen til det tar slutt.

- Noen setter treet i kokende vann. Hva tenker du om det?

- Nei, jeg vil ikke anbefale det. Da vil jo treet få varmesjokk. Bruk i stedet vanlig kaldt vann, sier Skaar.

Et annet tips for at treet skal få ekstra næring når du tar det inn i stua, er å ha litt sitron i vannet. Det kan være saften av en sitron, en lime eller rett og slett sitronbrus.

Ikke spikk på stammen

En fjerde feil som du kan gjøre med juletreet er å kjøpe et tre som har for stor stamme, slik at den ikke passer i juletrefoten.

- Det er viktig å ikke spikke på stammen for at den skal få plass i foten. Det kan gjøre at treet holder seg dårligere, da det ikke vil trekke vann der hvor barken har blitt spikket bort, forteller Poppe.

- Å sjekke at foten passer er spesielt lurt med tanke på edelgran, som ofte har bredere stamme enn det vanlige grantreet.

Ikke inntil varmekilde

Tenk igjennom hvor i stuen du plasserer treet. Dersom du kan unngå det, bør treet helst ikke plasseres rett ved en varmekilde.

- Ikke sett juletreet inntil en varmekilde som en peis eller en varmeovn. Da kan treet komme til å drysse raskere. Vannet i juletrefoten fordamper raskere og du må vanne treet oftere, forklarer Poppe.

Husk å etterfylle vann

En siste feil mange gjør etter at treet har kommet i hus og julefreden har senket seg, er at de glemmer å etterfylle vann.

- Treet drikker mye vann og det er viktig at du husker å fylle på, ellers er treet ferdig. Har det først gått tomt for vann, er det lite man kan gjøre for å rette det opp igjen. Da er løpet kjørt, avslutter juletreselger Skaar.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning