Rydde bort julen

Hvor lenge lar du juletreet stå?

Tradisjonen med å vente til 13. dag jul er i ferd med å dø ut - nå kaster mange ut julen allerede tredje juledag.

JULETREFJERNING: Noen har allerede kastet ut juletreet, mens andre venter helt til 20. dag. Hvor lenge venter du?
JULETREFJERNING: Noen har allerede kastet ut juletreet, mens andre venter helt til 20. dag. Hvor lenge venter du? Foto: Arkivfoto: Royal Copenhagen
Publisert Oppdatert

Nå som julehøytiden og nyttårsfesten er overstått, dukker et av nyårets små spørsmål opp: Når skal julen ut?

Tradisjonelt har julen vært feiret så lenge som til midten av januar, men mange fjerner julepynt og -tre i romjulen.

Interiørarkitekt og designer Birgitta Roald opplever at folk pakker ned julen tidligere av ulike grunner.

-Mange vil ha julen ute av huset før 1. nyttårsdag for å symbolisere en ny start og at festen er over. Andre er mette og leie på grunn av det store julefokuset som har vart siden starten av oktober.

Interiørarkitekten synes stearinlysene kan bli stående hele vinteren, og hun tviholder på den hvite julestjerna i vinduet fordi den gir så fint lys i mørket.

Nye tradisjoner

Tradisjonen med julepynt frem til 13. og 20. dag jul er i ferd med å viskes ut.

- Tidligere var julen den store høytiden på denne tiden av året, men nå har nyttårsfeiringen fått større plass, sier informasjonsrådgiver Paal Mork ved Norsk folkemuseum.

Noe av grunnen til at julefeiringen før varte til langt uti januar, var at mange jobbet innen primæryrker med lang juleferie, for eksempel jordbruk. I den mørkeste og kaldeste tiden passet det å ha fri, og da ble det også slik at man feiret julen lenger. Trettendedags jul var tidligere en festdag, den gamle juledagen. Da spiste man opp resten av julematen og tømte ølet.

Mer jul før julaften

Julen starter tidligere nå enn før.

- Mitt inntrykk er at det er blitt mer og mer fokus på julen før julaften, så når 1. og 2. juledag er over, er på en måte julen over, sier Mork.

-Jeg tror folk pynter tidligere fordi det er så mye som skal gjøres og man vil stresse ned, kjenne på roen og senke skuldrene til lille julaften, forteller Roald.

Vi er ikke like tradisjonsbundet når det gjelder selve julepynten heller. Flere velger personlig julepynt fremfor arvegods fra besteforeldre og oldeforeldre.

-Det kan være alt fra filtdyr til fotballpynt fra favorittlaget og mini Chanel-vesker. Ting som preger deg, sier hun.

Juletregjenvinning

Når juletreet skal ut, er spørsmålet hvordan det skal håndteres.

Noen hogger opp treet mens andre lar renholdsverket ta hånd om det.

I de større byene, som Oslo, er det organisert henting av treet. Du kan møte opp på et gitt sted og klokkeslett, og så kommer det en bil fra renovasjonsetaten og tar med seg barnålsrestene.

Og har du ikke mulighet til å være der når bilen kommer, åpner byens gjenvinningsstasjoner sine porter for fordums høytid.

"Trærne vi samler inn blir til førsteklasses kompost ved vårt komposteringsanlegg", skriver renholdsetaten på sine nettsider.

Bruk det til kompost

For hageeiere kan restene av juletreet brukes til kompost.

- Hogg av greinene og legg dem i komposten. Bruk stammen til ved, eventuelt kan du gi det bort til noen som har vedfyring, sier forskningsleder Arne Sæbø ved Bioforsk Vest til nettstedet Bioforsk.no.

Les også:

Våre beste rengjøringstips

Slik vasker du uten såpe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning