Statisk elektrisitet

Tipsene som fjerner statisk elektrisitet

Statisk elektrisitet kan komme opp i mange tusen volt - og det er verst om vinteren.

STATISK ELEKTRISITET: De fleste av oss har kjent det, den ubehaglig følelsen når du tar på et dørhåndtak og det nesten gnistrer.
STATISK ELEKTRISITET: De fleste av oss har kjent det, den ubehaglig følelsen når du tar på et dørhåndtak og det nesten gnistrer. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Du vil naturlig nok at den strømmen du kjøper skal holde seg til dine elektriske apparater og ikke vandre rundt omkring på dørhåndtaker og lignende. Nå er det selvfølgelig ikke strøm på ville veier som gjør at det gnistrer når du tar i dørhåndtaket, men statisk elektrisitet kan likevel inneholde et par tusen volt og er ubehagelig.

- Når man begynner å kjenne det er det over 1000 volt, og ofte kan spenningene ved utladningene komme opp mot 3000 volt og mer, forteller Steinar Klubben Nilsen ved SINTEF Byggforsk.

- Statisk elektrisitet er generelt ikke noe problem, men elektroniske produkter som pc-er og mobiltelefoner kan være ømfintlige overfor statisk elektrisitet, og det skal ikke mer enn til 100 volt før elektronikken kan bli skadet.

Før man skal ta i et elektronisk produkt, og man vet det kan være fare for utladning av statisk elektrisitet, kan det ifølge NRK Beta være smart å lade seg ut først. Ved å ta på noe stort av metall. En vask, en radiator, et metallrør, en bil.

- Er du av typen som subber føttene langs gulvet, kan du være mer utsatt for statisk elektrisitet enn om du løfter føttene, sier Klubben Nilsen.

Vinteren er tid for statisk elektrisitet

Det danske nettstedet bolius.dk skriver at vinteren er tiden for statisk elektrisitet i boligen. Ifølge nettstedet er årsaken at den relative luftfuktigheten er lav.

"Jo lavere luftfuktighet, jo mer strømledende blir noen materialer. Og så kan du få støt, når du rører dem", skriver de blant annet.

- Alle materialer trekker til seg en viss mengde fuktighet, som igjen vil lede elektrisitet bort. Så når det blir mindre fuktighet, vil det også bli mindre som leder bort elektrisiteten, utdyper Klubben Nilsen, som forklarer at det er spenningsforskjellen mellom den menneskelige kroppen og det man tar i som er avgjørende for om det skjer en utladning. Dersom man er ladet opp vil det oppstå raske utladninger når man tar i noe som er jordet, for eksempel et dørhåndtak, et gelender, eller når man trykker på knappen for å ta heisen.

- Om man har blitt positivt eller negativt ladet når man har subbet mot et teppe eller lignende, har ingen betyding.

Hudproblemer foran pc-skjermen

Tidligere var det slik at tv- og pc-skjermer var store støvsamlere, fordi den gamle teknologien med billedrør skapte sterk statisk elektrisitet og trakk til seg støv.

- Med dagens flatskjermteknologi er ikke det lenger noe problem, men dersom man for eksempel fortsatt har en eldre type pc-skjerm kan støv være en utfordring, beskriver Klubben Nilsen.

Og ifølge Astma- og allergiforbundet kan allergikere oppleve hudproblemer med kløe og rødflammethet, "særlig i ansikt og på halsen i forbindelse med arbeid foran dataskjerm", skriver de på nettstedet Allergiviten.no.

Faktorer som skaper statisk elektrisitet

Ifølge bolius.dk er det flere faktorer som skaper statisk elektrisitet. Blant annet har det betydning hvilke belegg du har på gulvet. For eksempel er tepper av kunststoff ugunstig.

"Statisk elektrisitet oppstår hovedsakelig på grunn av gnisninger mellom sko og gulvbelegg eller mellom tøy og stoltrekk. Problemet avhenger derfor både av materialer på arbeidsplassen, personens egen påkledning og den måten man beveger seg på", skriver det danske nettstedet Inneklimaportalen.dk på sine sider.

- Skosåler av lær sies spesielt å fremkalle statisk elektrisitet, og dersom man i tillegg går på et teppe av kunststoff, så kan det bli ganske merkbart, utdyper Klubben Nilsen.

- Generelt sett vil problemet være like stort dersom man går med syntetiske sålematerialer på tepper av ull. Det er forskjellen i egenskaper som er avgjørende, rent konkret den innbyrdes avstanden materialene har seg imellom i noe vi kaller den triboelektriske serie.

Tørr hud fungerer ifølge bolius.dk også som en generator for statisk elektrisitet.

Råd for å unngå statisk elektrisitet

Det finnes mange måter å unngå å få støt på. Her er bolius.dk sine råd:

  • Senk varmen. Jo større forskjell der er på inne- og utetemperatur, jo mindre blir luftfuktigheten.
  • Bruk skyllemiddel. Skyllemiddel forhindrer utvikling af statisk elektrisitet.
  • Unngå tøy av kunststoff eller ull. Både kunststoff og ull kan gi statisk elektrisitet.
  • Bruk fuktighetskrem, dersom du har tørr hud.
  • Brug antistatisk matte under din kontorstol og skrivebord.
  • Løft føttene. Statisk elektrisitet oppstår når to materialer gnis mot hverandre. Så hvis du sleper føttene mot gulvet, oppstår det mer oppladning.
  • Åpne døren med håndbaken. Håndbaken er mindre følsom for støt enn fingrene.

Et annet råd for å unngå statisk elektrisitet på klærne, er å krølle sammen aluminium og hive den inn i vaskemaskinen sammen med klærne.

Les også:

Gamle vedovner brenner like bra som nye

Slik hacker du vedovnen

Dette tjener du egentlig på en varmepumpe

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning