Unngå statiske klær

Aluminiumsfolie hindrer statiske klær

Klesplagg som kleber seg til kroppen etter en runde i tørketrommelen. Prøv aluminiumsfolietrikset, da vel.

FLERE BRUKSOMRÅDER: Putter du denne aluminiumsfolie-ballen inn i tørketrommelen sammen med tøyet, skal resultatet bli plagg fri for statisk elektrisitet.
FLERE BRUKSOMRÅDER: Putter du denne aluminiumsfolie-ballen inn i tørketrommelen sammen med tøyet, skal resultatet bli plagg fri for statisk elektrisitet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

De fleste av oss har nok opplevd at klærne blir vel klengete når de kommer ut fra tørketrommelen, noe som kan være ganske irriterende.

Å bruke tøymykner kan forebygge at slik statisk elektrisitet oppstår, men skal vi tro nettstedet eHow, finnes det også en annen måte å hindre at klærne kleber seg til kroppen etter en runde i tørketrommelen; rett og slett aluminiumsfolie.

Slik gjør du

1. Riv av cirka et seksti cenitmeters stykke med aluminiumsfolie.

2. Krøll folien sammen til en ball, så hardt du klarer.

3. Pakk ballen inn i ytterlige et folieark for å få en ball som måler 7,5 centimeter i diameter. Lag tre slike baller.

4. Kast folieballene inn i tørketrommelen med de våte klærne, og tørk som vanlig. Folien vil ikke bare hindre oppbygging av statisk elektrisitet, men også "fluffe" plaggene, noe som igjen reduserer behovet for stryking.

5. Dekk ballene med et nytt ark hver uke. Over tid vil dette forårsake at ballene øker i størrelse. Når de når 10 centimeter i diameter, erstatt dem med nye 7,5 cenimeters baller.

Komplisert med statisk elektrisitet

Hva er statisk elektrisitet?

Statisk elektrisitet er elektrisitet i ro - en opplagret elektrisk ladning.

Denne oppstår oftest når to flater gnis mot hverandre og den ene flaten overfører elektroner til den andre.

Det blir dermed overskudd av elektroner i det ene og et underskudd i det andre - den ene er negativt ladet og den andre er positivt ladet - og disse tiltrekkes av hverandre.

Kilde: Illustrert Vitenskap

- Dette med statisk elektrisitet er ikke lett, forklarer professor i fysikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet(NTNU), Randi Holmestad.

- En tanke kan være at tørketrommelen på innsiden består av rustfritt stål, som ikke er en god leder (verken for varme eller strøm), sett i forhold til for eksempel aluminium. Når du da putter inn disse aluminiumsballene vil de kunne føre til en enklere utladning mot jord.

Aluminium nøytraliserer plaggene

Kjartan Olafsson er førsteamanuensis ved Institutt for fysikk og teknologi i Bergen. Han forklarer til Bonytt.no at han selv ikke har hørt om dette knepet tidligere, men at det er interessant hvis det fungerer i praksis.

Han har følgende forklaring på hvorfor aluminium i tørketrommelen kan forhindre statisk elektrisitet i klærne:

- Aluminium og andre "uedle" metaller har lettere for å avgi eller ta til seg elektroner enn "edle" metaller, som for eksempel rustfritt stål som trommelen er laget av.

- Jeg tipper på at dermed kan aluminiumsballen lettere nøytralisere plaggene som har blitt ladet når de gnisser mot hverandre når trommelen roterer, slik at ballen fungerer som en slags effektivt sendebud som tar med seg elektroner som et plagg har stjålet og leverer tilbake til det plagget som mistet elektroner.

Skeptisk til folie i trommelen

Sarah Burns er kommunikasjonsrådgiver i det britiske selskapet Wrapfilm, en produsent av blant annet aluminiumsfolie.

Hun forklarer til Bonytt.no hun ikke har hørt om dette rådet, og heller ikke vil gå så langt som å anbefale det.

- En ball av aluminiumsfolie vil aldri kunne bli helt myk, så da vil det nok også være en sjanse for at klærne blir ødelagt av dette, understreker Burns.

Eddik mot statisk elektrisitet

ENKELT OG BILLIG: Deilige og varme plagg etter endt tørkeprogram, men også ofte full av statisk elektrisitet. Litt aluminiumsfolie kan gjøre det slutt på dette.
ENKELT OG BILLIG: Deilige og varme plagg etter endt tørkeprogram, men også ofte full av statisk elektrisitet. Litt aluminiumsfolie kan gjøre det slutt på dette. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Andrea Dekker som driver nettstedet Simpleorganizedliving har testet denne metoden, og ble tilsynelatende fornøyd med resultatet, selv om hun i utgangspunktet var skeptisk til å putte aluminiumsfolie i tørketrommelen.

Hun har også testet ni andre metoder for å forhindre at klærne blir statiske, og trekker frem disse som de aller beste:

Sikkerhetsnåler: Fest to sikkerhetsnåler på to forskjellige plagg/artikler før du putter de i tørketrommelen med resten av tøyet.

Eddik: Hell en halv desiliter eddik vaskemaskinens tøymykner-beholder. Dette skal forhindre at det oppstår statisk elektrisitet når klærne så tørkes i tørketrommelen. Og er du redd for at klærne kommer ut stinkende, kan Dekker fastslå at det vil de ikke gjøre.

Flere tips mot statisk elektrisitet

Kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, Line Oddekalv, forklarer til Bonytt.no at enkelte tørketromler også kommer med dampfunksjon, noe som bidrar til at klær blir mindre statiske.

- Ellers vet jeg at noen velger å ta ut enkelte plagg før de er helt tørre, og heller lufttørke dem siste tiden for å forhindre at de blir statiske.

Oddekalv anbefaler også å bruke "Tørkeballen", som skal gi færre rynker på klærne og kortere tørketid.

Les også:

Du kan faktisk sminke parketten fin

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning