Gjør det selv

Tips til deg som handler trelast

Byggeprosjektet ditt starter allerede hos trelasthandleren. Følger du denne guiden er du sikker på at få med deg riktige bord hjem.

TRELAST: Lett å plukke feil
TRELAST: Lett å plukke feil Foto: Foto: Stangeskovene as
Publisert Oppdatert
friskt: Sliik ser en frisk kvist ut: Er det en svart ring rundt kan den falle ut.
friskt: Sliik ser en frisk kvist ut: Er det en svart ring rundt kan den falle ut. Foto: Foto: Øivind Lie
FARLIG: Her har kvisten på terrassebordet falt ut. Det er ikke bra for bare føtter.
FARLIG: Her har kvisten på terrassebordet falt ut. Det er ikke bra for bare føtter. Foto: Foto: Øivind Lie
FUKTINNTRENGNING: Sprekk i kledningen kan gi fuktinntengning.
FUKTINNTRENGNING: Sprekk i kledningen kan gi fuktinntengning. Foto: Foto: Øivind Lie

God planlegging, og riktig verktøy er viktig når du skal i gang med et byggeprosjekt, men riktige materialer er minst like viktig.

Olav Erik Tandberg jobber hos Tre og teknikk og er rådgiver for sagbruk og høvlerier. Han gir oss disse tipsene:

Hvilke treslag til hva

Gran egner seg til utvendig kledning og konstruksjonsvirke, populært kalt justert. Gran er dårlig egnet til impregnering.

Furu er bra til innvendig bruk, slik som panel og listverk. Treslaget er også velegnet til impregnering.

Lerk er ferdig impregnert fra naturens side. Det gjør det godt egnet til kledning og terrassebord. Prisen gjør at dette blir ganske eksklusive greier.

Løvtre, slik som bjørk og osp, er suverent til interiør og badstuer.

Hvordan sjekke kvaliteten

konstruksjonsvirke er retthet det enkleste å sjekke når du handler. Sikt langs kanten av planken. Da er det lett å oppdage om bordet er krokete. Husk også at konstruksjonsvirke er delt inn i styrkeklasser. Spør forhandler om styreklasse om du er usikker.

terrassebord skal det helst være få og ikke for store kvister. Pass på at kvistene er friske, det skal ikke være svart ring rundt kvisten, da kan den falle ut. Ellers må du vurdere hva som ser pent ut på gulvet.

utvendig kledning , også kalt utvendig panel, skal det ikke være sprekker. Her er det også viktig med friske kvister uten svart ring.

innvendig panel skal det være få og friske kvister, og de skal helst ikke være i kanten av biten. Her må du også være opptatt av pent utssende; du skal jo tross alt ha det på vegen i din egen stue.

Listverk skal ha lite eller ingen kvist. Bordene skal også ha lav fuktighet, rundt åtte prosent. Sjekk med forhandleren.

Tips:

Når du legger terrassen, pass på å legg bordet slik at margsiden kommer opp. Det betyr at årringene buer opp mot himmelen. Se i enden av biten.

Produsenten bruker mye tid og energi for at bordene skal ha riktig fuktighetsgrad. Utsett dem derfor ikke for fuktighet. Skal du oppbevare bordene, må de ligge rett og tørt. Skal de oppbevares over lengre tid, bør de legges med lekter mellom lagene, slik at de får lufting.

Når du har handlet, ikke overlast hengeren bak! Ca 500-700 kg/m3 på vanlig uimpregnert trelast. Impregnert trelast kan fort være tyngre.

Les også:

Her er verktøyet du bør leie

Slik lager du din egen køyeseng

Unngå floke på kabelen

Tre oppskrifter som gjør helgen bedre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning